News Buzau new header Craciun

Vara anului 2023 a fost cea mai fierbinte vară de la începutul măsurătorilor din 1800

vara anului 2023 a fost cea mai fierbinte varaVara anului 2023 a fost cea mai fierbinte vară de pe Pământ de la începutul măsurătorilor din 1800, potrivit oamenilor de știință de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA din New York, SUA.

Combinate, lunile iunie, iulie și august au fost cu 0,23 grade Celsius mai calde decât orice altă vară din istoricul NASA, dar și cu 1,2 grade Celsius peste media verilor dintre anii 1951 și 1980. Doar luna august a fost cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât media.

„Temperaturile excepțional de ridicate de la suprafața mărilor, alimentate în mare parte de El Niño, au fost în mare parte responsabile pentru recordul din această vară”, a spus Josh Willis, climatolog și oceanograf la NASA’s Jet Propulsion Laboratory din California de Sud.

Vara record din anul 2023 continuă o tendință îndelungată

El Niño este un fenomen climatic natural caracterizat prin temperaturi mai ridicate decât în mod normal la suprafața mărilor (și niveluri mai crescute ale mărilor) în Oceanul Pacific central și estic.

Vara record din anul 2023 continuă o tendință îndelungată de încălzire. Observațiile și analizele științifice efectuate de-a lungul anilor de către NASA, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), precum și alte instituții internaționale, au arătat că încălzirea a fost declanșată în principal de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om.

„Din păcate, schimbările climatice se întâmplă”

În același timp, fenomenul El Niño din Pacific aduce o încălzire suplimentară în atmosfera globală și adesea coincide cu cei mai călduroși an din istoria măsurătorilor.

„Din păcate, schimbările climatice se întâmplă. Lucruri despre care am spus că vor veni acum au început să apară. Și situația va fi tot mai gravă dacă vom continua să emitem dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosfera noastră”, a spus Gavin Schmidt, om de știință și climatolog.

 

SURSE: NASA, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA),, Incredibilia