Deliciu romanesc – Prajitura CARPATI

Prajitura CarpatiPrajitura Carpati este una dintre prajiturile care erau prezente pe masa in zilele de sarbatoare atunci cand eram mica. Desi este dificil de taiat, rezultatul este unul foarte frumos. Este facuta din foi coapte pe dosul tavii, umplute cu crema de zahar caramelizat si nuca, acoperita cu glazura de ciocolata si ornata cu nuca macinata sau cu nuca de cocos, dupa preferinta.

Sfatul meu este sa umpleti foile imediat ce le-ati facut, deoarece daca le lasati pentru a doua zi veti constata ca se rup. Ingrediente - 36 portii.  Foi: 3 oua, 300 g zahar, esenta de rom, 300 ml lapte,    300 ml ulei, doua lingurite de bicarbonat de amoniu stinse cu o lingura de otet,    faina cat cuprinde (1250 g), Dimensiune tava: 28/40 cm. Crema: 1 kg zahar, 250 g unt, 2 l lapte, 13 linguri cu varf de faina, esenta de rom, 250 g nuca macinata. Glazura: 300 ml frisca lichida, 250 g ciocolata cu lapte, doua linguri cacao, doua linguri zahar. Decor: 50 g nuca macinata, 30 g nuca de cocos razuita.  Mod de preparare - Foi: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se pun toate ingredientele intr-un castron in ordinea prezentata, cu exceptia fainii care se adauga treptat, si se framanta pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se imparte aluatul in 8. Pe dosul unei tavi unse cu ulei se intinde o foaie cu ajutorul sucitorului. Se introduce tava la cuptor pana cand foaia se rumeneste frumos, dupa care se ia cu grija de pe tava si se aseaza pe un ziar. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului.

Crema: Intr-o cratita mare se caramelizeaza zaharul, dupa care se adauga untul si se mesteca pana cand acesta se topeste. Se toarna 3/4 din lapte in cratita si se lasa in continuare la foc, mestecand din cand in cand. Restul de lapte se amesteca cu faina si esenta de rom. Cand se topeste tot zaharul din vas, se adauga peste el laptele cu faina si esenta si se mesteca in continuu pana cand se ingroasa. La final se adauga nucile macinate.

Asamblare: Se umple o cana cu crema si se pastreaza la rece pana a doua zi. Se pune crema fierbinte pe prima foaie, se adauga a doua foaie, iar crema si tot asa, terminand cu o foaie. Se aseaza prajitura la loc racoros, iar deasupra ei se pune o greutate pentru ca foile sa fie presate (eu am pus o blana si cateva borcane pline, distribuite uniform pe suprafata prajiturii).

A doua zi, se taie prajitura in 3 pe lungime. Fiecare parte se taie pe diagonala tot pe lungime, rezultand cate doua triunghiuri. Aceste triunghiuri se lipesc cu crema care a fost pusa deoparte cu o zi inainte. Cei trei munti rezultati se aseza cu grija pe un platou sau o tava mare si se pregateste glazura, astfel: ciocolata rupta bucatele, frisca lichida, cacaua si zaharul se pun intr-un craticior la foc pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa apoi sa se racoreasca, dupa care se ung muntii cu ea. Pe doi dintre munti am pus nuca macinata, iar pe unul am pus nuca de cocos.

POFTA BUNA! J

SURSA: culinar.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează