New News Buzau header

Câmpulungean sancţionat pentru că şi-a uitat un pistol neletal în toaleta unei staţii de carburant. Controale la deţinătorii legali de arme şi muniţii

pistol toaleta benzinarieÎn ziua de 25 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat controale pentru verificarea modului de asigurare, păstrare şi transport al armelor şi muniţiilor.

Poliţiştii au controlat 8 deţinători legali de arme şi unităţi economice de profil.

În urma verificărilor efectuate la domiciliul unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Buzău, poliţiştii au constatat că constatat că acesta nu a luat măsuri de a preda la un armurier autorizat arma şi muniţia deţinute, în termen legal, după expirarea valabilităţii permisului de armă.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar arma, un pistol de tir sportiv cu aer comprimat, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, faţă de persoana în cauză a fost dispusă măsura anulării dreptului de a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii.

Poliţiştii reamintesc că, în cazul în care valabilitatea permisului de armă nu a fost prelungită până la data expirării valabilităţii documentului, deţinătorii au obligaţia legală ca în termen de 10 zile de la data expirării permisului să predea armele şi muniţia la un armurier autorizat, în caz contrar, fapta de a deţine armele şi muniţia în baza permisului de armă cu valabilitatea expirată constituind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.

De asemenea, în cazul în care deţinătorii nu mai doresc prelungirea valabilităţii permisului de armă urmează să predea armele şi muniţia deţinută, până la data expirării valabilităţii permisului, la un armurier autorizat, iar permisul de armă şi copie de pe dovada predării vor fi înaintate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Poliţiştii atrag atenţia celor care, în diferite conjuncturi, ar putea ajunge în situaţia de a deţine/procura/folosi în mod ilegal arme şi muniţii cu privire la normele în vigoare şi obligaţia de a sesiza instituţiile competente!

•          

Aviz deţinătorilor legali de arme! Câmpulungean sancţionat pentru că şi-a uitat un pistol neletal în toaleta unei staţii de carburant.

          Vineri, 23 septembrie a.c., în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, a fost identificat şi depistat un tânăr de 23 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, în calitate de contravenient la regimul armelor şi muniţiilor.

În data de 23 septembrie, personalul unei stații de carburanți din comuna Mărăcineni, a sesizat dispeceratul Poliției municipiului Buzău, cu privire la faptul că în toaleta stației de carburanți a fost găsit un pistol.

Având în vedere sesizarea, la fața locului au fost direcţionaţi poliţişti din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, care au desfășurat activități specific şi au stabilit că proprietarul armei este un tânăr din Câmpulung Moldovenesc, despre care s-a stabilit că, în cursul aceleiaşi zile, în timp ce se afla în tranzit către domiciliu, a pierdut arma neletală deţinută pentru autoapărare, tip pistol, în incinta staţiei de carburanţi.

Bărbatul a fost invitat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, unde a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5000 de lei, pentru pierderea armei neletale supuse autorizării, conform prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.

De asemenea, poliţiştii au aplicat și sancțiunea complementară a anulării dreptului de deținere, de port și folosire a armelor pentru următorii 5 ani, conform aceluiaşi act normativ.

Poliţiştii atenţionează deţinătorii legali de arme să trateze cu maximă responsabilitate manipularea şi păstrarea armamentului, întrucât ignorarea prevederilor legislative incidente domeniului, reprezintă o vulnerabilitate care poate duce la intrarea armelor şi muniţiilor într-un circuit ilegal!