New News Buzau header

Cod galben de ninsori în România! Nu scăpăm de urgia albă, zonele în care zăpada se va depune serios

ploi si ninsori ANMAlertă meteo. cod galben de ninsori în România. Meteorologii au emis, sâmbătă, 19 noiembrie, o avertizare de cod galben de ninsori în mai multe regiuni din țară. În unele zone, stratul de zăpadă s-a depus deja. Pe Transfăgărășan ninge de vineri dimineață, potrivit reprezentanților Salvamont Argeş. Cum se schimbă vremea în următoarele ore.

Cod galben de ninsori în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un COD GALBEN de ninsori în România pentru ziua de duminică, 20 noiembrie. Precipitațiile ce vor lua forma ninsorilor moderate, din punct de vedere cantitativ, vor fi semnalate începând din noaptea de sâmbătă până duminică, la ora 10.00.

Codul galben de ninsori a fost emis în contextul în care meteorologii anunță trei zile de vreme neobișnuit de rece pentru această perioadă a anului. Temmperaturile vor fi mai scăzute decât cele specifice lunii noiembrie, în unele zone din țară. Românii vor avea de-a face cu ploi, lapoviță și ninsori în cantități neașteptate.

Așadar, duminică, 20 noiembrie, în intervalul orar 00.00 – 10.00, va ninge predominant la altitudini de peste 1.700 de metri în Carpații Meridionali, jumătatea de nord a Carpaților Orientali și în jumătatea de nord a Moldovei. În zonele deluroase și montane din Moldova, precipitațiile vor fi mixte.

Se va depune strat de 10 cm de zăpadă

În regiunile amintite din Moldova, românii se vor confrunta cu polei în cantități moderate și nu numai. Meteorologii spun că zăpada se va depune, pe alocuri, în strat de peste 10 cm. În altă ordine de idei, pe Transfăgărăşan zăpada s-a depus deja. Aici, ninge de vineri dimineață, potrivit specialiștilor.

„Episodul ăsta de stinge deja, a început să plouă, iar de sâmbătă va fi din nou soare. În continuare se va circula pe Transfăgărăşan, noi credem că nu-l vor închide, iar vremea îşi va reveni. Cei care vor să urce pe munte cu siguranţă vor avea nevoie de colţari, e necesar echipament de iarnă”, a declarat, pentru News.ro, şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Meteo ANM. COD GALBEN emis în România, sâmbătă, 19 noiembrie. Acesta vizează nordul Olteniei și zonele de munte aferente. Până la altitudini de 1.400 de metri va ploua în cantități semnificative. În unele zone, cantitățile de apă cumulate vor depăși 30 de litri pe metrul pătrat, chiar și 40 de litri pe metrul pătrat.

Codul galben de ploi emis sâmbătă de către meteorologi se află în vigoare până duminică, 20 noiembrie, la ora 10.00.

Specialiștii ANM sunt de părere că iarna 2022-2023 nu va fi una bogată în precipitații. Și reprezentanții centrelor europene de meterologie spun că sezonul rece din această perioadă va fi unul blând, spre deosebire de anii anteriori.

 

SURSE: ANM, Playtech