ULTIMA ORA:

Nostalgia altor vremuri... TU mai ții minte cum se joacă Flori, Fete sau Băieți și Lapte gros?

Copilăria reprezintă piatra de temelie ȋn viaţa noastră. Ea este ȋnceputul unui drum în viață și de felul ȋn care este construit depinde traiectoria omului. Este o perioadă ȋncărcată de semnificaţii, jocuri, bucurie și… nostalgie! Despre copilăria ideală putem vorbi mult, raportȃndu-ne la ce și cum am trăit, dar mai ales la cum ne-am jucat. Pentru că asta ar trebui să ȋnsemne copilărie: bucuria de a trăi, absenţa grijilor, jocuri și distracţie. Numai că acea copilărie pe care noi am trăit-o ȋn urmă cu 20-30 de ani nu mai seamănă deloc cu ceea ce trăiesc astăzi copiii noștri. De la jocurile ȋn faţa blocului, vacanţele petrecute la ţară, la bunici, timpul liber petrecut cu cheia la gȃt s-a ajuns la jocuri pe calculatoare, tablete și telefoane, vacanţe ȋn străinătate și orele de după școală petrecute la after school.

Mai ții minte cum se joacă Flori, Fete sau Băieți?

Cine se mai gȃndește astăzi, ȋntr-o lume dominată de riscuri și gadget-uri, să își lase copilul ȋn faţa blocului pȃnă se ȋnserează fără un bagaj întreg de stres? Cine mai are timp să ȋși supravegheze copilul afară, când puţinul timp este fracţionat ȋn mii de porţiuni ȋn care și părintele abia se ȋncadrează? Trăim ȋn era vitezei și asta ne limitează! Jocurile de altădată erau frumoase și nu doar pentru că erau ale noastre, ci pentru că ne ȋndemnau să facem mișcare ȋn aer liber, să socializam și să ne dezvoltăm capacităţile cognitive. Ȋţi mai amintești de Flori, fete sau băieţi, melodii sau cȃntăreţi'? Este un joc care nu are un câștigător final. Era o modalitate bună de a ȋnvăţa lucruri noi, de a ne dezvolta capacităţile de memorare, dar și de a ȋnvăţa să gestionăm conflictele interpersonale. Mai ȋntȃi se constituia grupul format din copii ce doreau să joace. O pereche ieșea ȋn faţă și alegea un număr de la 1 la 10 fără ca ceilalți să știe ce număr au ales. Reveneau la grup și pe rând fiecare copil încerca să ghicească cifra. Cel care o ghicea trebuia să aleagă dintre Flori, Fete, sau Băieți… Cei doi în secret își alegeau fiecare câte o varianta apoi reveneau și-și spuneau opțiunea. Norocosul alegea ce-i convenea și astfel se forma o nouă pereche.

Lapte gros este un joc pe echipe ce poate fi jucat in minim 5 jucatori. Dacă sunt mai multi jucatori care doresc sa ia parte la joc trebuie ca intotdeauna numarul total de jucatori sa fie un numar impar.

1.Pozitionarea: Un jucator va fi desemnat arbitru (pernita, stalp, etc) iar restul jucatorilor se vor imparti in doua echipe egale. După ce se va stabili ordinea de joc una din echipe se aseaza in urmatorul mod: primul jucator, aplecat, cu capul in mainile arbitrului. Urmatorul jucator, aplecat, in spatele primului jucator, cu capul intre picioarele lui. Si tot asa pana cand toti jucatorii echipei s-au asezat unul in spatele celuilalt.

2. Jucatorii celeilalte echipe trebuie sa sara, pe rand, in spatele echipei asezate aplecat. De fiecare data cand cineva sare, trebuie sa strige “Lapte gros!”. Jucatorii care au sarit, trebuie sa ramana in pozitia in care au aterizat (fara sa se dea mai in spate sau mai in fata).

3. Dupa ce toti jucatorii echipei 2 au sarit in spatele echipei 1, trebuie sa-si mentina pozitia si primul care a sarit trebuie sa arate arbitrului un umar de la 1 la 5. Echipa 1 ghiceste numarul aratat arbitrului.

4. Echipele schimba rolurile si jocul se incheie atunci cand:

echipa care a stat aplecata ghiceste numarul aratat arbitrului; unul dintre jucatorii care a sarit (si se afla pe spatele unui adversar) atinge pamantul cu piciorul; unul dintre jucatori uita sa strige “Lapte gros!” inainte sa sara; mai sunt jucatori care trebuie sa sara dar nu mai au loc datorita pozitionarii gresite a celor care au sarit inaintea lor;

Ce vremuri! Azi căutăm activităţi și ateliere pe care copiii să le desfășoare ȋn grup, așa ȋncȃt să le satisfacă nevoile de socializare, apartenenţă, valorizare, dezvoltare. Cum ar fi dacă am relua alături de ei jocurile acestea dragi nouă?

Sursa - avantaje.ro

A.M.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

EDITORIAL

relation publicVizibilitatea, în plan cultural şi societal, a unei instituţii culturale trebuie să se fundamenteze pe implementarea unei campanii de relaţii publice eficiente, evitându-se, în mod categoric, amatorismul, adică ceea ce am numi, în mod plastic, „jocul improvizaţiei“. În nici un sector al vieţii sociale nu trebuie improvizat şi, drept urmare, nici în cel al culturii. Doar aplicarea profesionistă a unui plan, structurat pe etape distincte, poate genera îndeplinirea unor obiective culturale scontate. În acest sens, un departament de relaţii publice în spaţiul muzeal trebuie să demareze o radiografiere exactă a categoriilor de public asupra cărora urmează să acţioneze, în scopul facilitării prezentării ofertei culturale.

Buzaul istoricPrimii pasi pe Strada Targului. Ecouri medievale pierdute in siturile ascunse. Nucleul targului medieval Buzau, in etapele timpurii ale dezvoltarii sale, insuma perimetrul cuprins intre Biserica Greci („Negustori”), Templul cultului iudaic (Sinagoga), cladirea Bazarului si Piata Dacia. In imediata vecinatate, spre nord, vest si sud, targul era inconjurat de o braniste cunoscuta sub numele de Crangul Targului, unde se afla si un lacas de cult, Biserica Sf. Ingeri, cunoscuta si sub numele de Biserica din Padure, o ctitorie a orasenilor din epoca medievala.

Dezbembrarea Romaniei Ungaria mare Moldova marePrezentăm, începând cu acest număr, o trecere în revistă a numeroaselor planuri și scenarii vizând dezmembrarea României ca entitate statală, cu precizarea că acestea au fost făcute publice de către organizații sau cercuri guvernamentale ostile statului național unitar român. Înainte de a studia aceste proiecte, mai mult sau mai puțin fanteziste, reamintim cititorilor că imediat după crearea statului român modern, în anii ’20-’30 ai secolului trecut, au apărut planuri de distrugere a integrităţii teritoriale şi a unităţii naţionale.

distrugereIn Buzau , pe Strada Cuza Voda, sunt multe imobile încadrate pe lista celor cu   risc seismic ridicat (categoria de urgenta U1). Iata lista oficiala cu imobilele incadrate la risc seismic : https://primariabuzau.ro/institutia-arhitectului-sef/lista-cladirilor-de-locuit-clasa-i-iii-risc-seismic/

Potrivit LMI , Ansamblul arhitectonic „Strada Cuza Voda“ inscrie o grupare de monumente istorice, iar potrivit „ Legislatiei privind protectia monumentelor istorice” , demersurile de consolidare si de restaurare sunt de competenta municipalitatii .

Codul Administrativ capturarea totala a RomanieiNoul Codul Administrativ al PSD îi transformă pe baronii locali și miniștri în stăpâni absoluți în instituții. Mai multe prevederi din noul Cod Administrativ scot de facto ANFP din procesul de organizare a administrației publice și dau puteri nelimitate conducătorilor de instituții (primari, președinți de consilii județene, miniștri, directori de agenții guvernamentale sau deconcentrate). Mai mult, toţi directorii instituţiilor deconcentrate din judeţe vor fi numiţi politic în funcţie, fără concurs, urmând să fie asimilaţi subsecretarilor de stat.

inversarea valorilorLumea de azi de la noi nu a început în 1989, ci în 1945. Atunci s-a născut o fiinţă a istoriei, care a ajuns şi a depăşit 70 de ani. Presupun că va muri şi ea odată, aşa cum toate fiinţele mor. Dar până atunci, această fiinţă împute cu halitoza ei nesuferită aerul ţării mele. Fiinţa asta a fost fătată de golănimea cea mai de jos din ţara asta, care s-a împerechiat cu specialiştii ăia de la Moscova, acoperiţi cu căciuli brumării de generali, de justiţie, dar de profesie criminali, duhnind de departe a spirt şi-a icra scumpă, scoasă din burta bieţilor noştri sturioni, din delta asta încă românească, în cea mai mare parte.

petre tuteaPetre Țuțea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Boteni, Muscel, România – d. 3 decembrie 1991, București, România) a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România.

Biografie

Petre Țuțea s-a născut în 6 octombrie 1902 în comuna Boteni, județul Muscel (azi județul Argeș). Tatăl lui, preotul Petre Bădescu (1859-1925) era căsătorit cu Paraschiva cu care a avut o fiică, Filofteia. Soția moare la vârsta de 45 ani și, rămas văduv, fără posibilitatea de a se căsători fiind oprit de dogma creștină, era ajutat în treburile gospodăriei de unele enoriașe din parohie. Una dintre ele, Ana (1885-1960), fiica lui Simion Oprea Țuțea, îi va fi concubină și-i va da naștere la opt copii, primul dintre ei fiind Petre Țuțea. Tânăra mamă, îndemnată de rude și părinți, cere garantarea zilei de mâine astfel că, la 13 noiembrie 1906, preotul trece întreaga avere pe numele acesteia. Petre Bădescu moare în 1925, la vârsta de 66 ani, iar Ana Țuțea în 1960 la 75 ani.

Pomenire legionariPelerinajul tradiţional la mormintele lui Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu (doi din cei 5 „văcăreșteni”) din cimitirul satului Ţigăneşti (Ciolpani, jud. Ilfov), a avut loc în ziua de duminică 23 iunie 2019, ora 11,30 (imediat după Sf Liturghie), şi a constat într-o ceremonie religioasă.

"îndemnul evitării situaţiei penibile a organizării mai multor parastase în acelaşi loc, de către organizaţii diferite și facem un nou apel la organizarea în comun a slujbei de pomenire. Sunt lucruri care nu pot face obiectul nici unor dispute sau împărţiri…" - Florin Dobrescu (n.r.)

Prsa manipulatoare BuzauInainte de toate, vreau sa va marturisesc ceva! Eu nu sunt de profesie jurnalist (de vocatie –da!), dar din anii 2000 am inceput sa fac presa...intai culturala, pe la niscaiva reviste si ziare centrale, ca si corespondent si apoi am ramas la Buzau, desi nu am incetat niciodata colaborarea cu presa nationala si de peste hotare (in special Canada si SUA). Nu imi e firea sa ma dau mare si nici nu-mi place sa “dau pe dianfara”, vin din alte medii (facultati si scoli facute "pe bune" fara pile si relatii)si niciodata nu mi-a fost mai greata de oamenii care nu isi stiu locul si starea. Am crezut ca daca fug de mediul teologic unde pregatirea inalta are impostorii ei, pe masura, o sa dau de oameni mai cumsecade, mai simpli, mai sinceri si la locul lor! Nimic mai fals!

Dascal de viataS-a dus inca un an scolar si cate or sa mai fie fara TINE, TATA... Dincolo de emotii, coronite si premii ramane reusita elevilor si a dascalilor ce le-au calauzit pasii. Astazi, poate mai mult decat oricand, imi reinvie in suflet povestea DASCALULUI MEU DE VIATA... TATA! Cand veti pasi pe Valea Slanicului si veti intreba in stanga si in dreapta despre un dascal special, despre un OM care si-a pus amprenta peste multe generatii gandurile se indreapta spre Profesorul de Limba Romana DRAGOMIR FLOREA. Profesorul DRAGOMIR era un amestec de sobrietate si veselie, extrem de natural si distins. Nu foarte inalt, cu parul alb si ochelarii nelipsiti in amestecul de litere si cuvinte, cu un zambet ce nu i-a parasit expresia aproape deloc , pana la finele vietii...

cnsas• Traian Băsescu, degradat de la lucrător la informator

• Mistificarea Securităţii în slujba intereselor politice meschine

• De treizeci de ani rescriem o istorie falsă

CNSAS a întocmit un dosar, pe care l-a trimis instanţei de judecată pentru ca aceasta să stabilească dacă Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, în sensul că delaţiunile sale repetate au determinat acte ale acesteia întreprinse ca poliţie politică.

dragnea dancilaVlad Petreanu: “Există o familie tradițională în România, fără nicio îndoială, dar nu e aia pentru care s-a făcut referendum toamna trecută. Ne-am înșelat noi, e vorba de familia tradițională pesedistă, care, adesea, include și amanta angajată la stat.

i see nothing i hear nothing i say nothing"Stimați Kovesi Laura Codruța, Horodniceanu Daniel și Lazăr Augustin, în spiritul legii și al adevărului, solicităm să răspundeți public la următoarele întrebări de interes național:

Unde e Dosarul Privatizării „Petrom”?Unde e Dosarul concesionării resurselor natural, petrol și gaze, pe redevențe ridicole, care dezavantajeză clar România? A dispărut?

Unde e Dosarul „EADS”? A dispărut?

Unde e Dosarul „Apa Nova”? Unde e dosarul „privatizarii” apei românești, pe care, din cauză că domniile voastre ați tăinut mașinațiunile firmei franceze „Apa Nova”, românii sunt nevoiți să plătească APA ROMÂNEASCĂ furnizată de către „PENALA” companie franțuzească la un preț de peste 50 de ori mai mare decât prețul ei corect! Unde e Dosarul „Apa Nova”? A dispărut și el?

Momentul zilei

caricioplan Toma BuzauAvem nevoie de un avion in rondul de la intrarea in Buzau (Nord)? Categoric, NU ! Puteau sa fie cheltuiti banii mai eficient, pentru lucruri concrete, in slujba cetatenilor ? Categoric, DA ! Ne vom incalzi la iarna cu…. Avionul lui Toma ? « Cu cherosenul de la el » - raspunde un buzoian !

WC scoliO parte din banii pentru toaletele-container, aprobaţi de către Guvern pe 31 mai prin HG 363/2019, va fi retrasă de la 27 de şcoli, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Educaţiei.

Desene pe asflat Micro IIIIubire, zambete si veselie prin toata fiinta lor... Voci cristaline, culori, priviri calde si...desene pe asfalt. Asa si-au petrecut o parte din timp un grup de copii din cartierul buzoian Micro III.

blocat de politieIn urma cu putin timp, un buzoian ce a refuzat sa opreasca la semnalul politistilor a fost urmarit si blocat in cartierul Micro III.

Ecaterina STROESCU

totul despre bulau Toma halucinantDelir total a’ la TOMA! Vizualizati cu atentie! :)) Citate celebre: "Aia "marii angrosisti...daca sunt comercianti...sa aprovizioneze numai noaptea!" (de pe Transilvaniei)....despre Gigacalorie: "Daca o sa fie gigacaloria mai mare....O SA-MI CER SCUZE...! " ... "Ordonanta PRESEDENTIALA...", O sa incercam sa livram caldura si la cei care raman bransati la RAM....dar nu cred ca o sa pot livra caldura asa ca ii rog sa se debranseze ...!!!" :))

bon buclucasUn patron de local din Posta Calnau s-a trezit cu mai multe reclamatii verbale din partea clientilor... Totul pentru ca, pe bonurile fiscale, scria un "mesaj indecent". A cui este vina? Nimic masluit, nimic contrafacut..pur si simplu in loc de "PIZZA traditionala" scria "PIZZDA traditionala"! Cine este de vina? GP spune ca de abia si-a deschis localul si cine a montat casele de marcat din restaurant este probabil vinovat de "gluma" respectiva. Pana una alta, toata comuna si nu numai se amuza de intamplarea cu pricina.... Intrebam si noi: "Stie ceva" masina respectiva - asemenea animalelor de companie care copie din caracterul stapanilor? Se poate interpreta si aici in acest fel, patania?

NFA masina CUCU Transbus BZMai stiti obiceiurile umilitoare din armata cand “veteranii” puneau “bibanii” sa le spele uniformele sau sa le faca paturile si ghetele? Ei bine, la TRANSBUS, datorita sefilor cu gandire retrograda, se intampla la fel! Acesti flausati fara suflet si minte, ajunsi sefi doar pe considerentul ca sunt rude sau amici in gasca lui Toma, isi pun subordonatii sa slugareasca, pe bani publici, la diferite munci…particulare: sa le spele masina si sa le faca anumite servicii. Injosind, facand abuzuri, mana dreapta a lui Gica Toader, ruda  lui Toma, flausatul Cucu Traian, manager resurse umane la Transbus pune sa ii se spele masina si vocifereaza nevoie mare cand aceasta "munca" nu e facuta cum trebuie. Oare nu are bani pentru un “serviciu complet”?

strand3Este vara, este cald si unii buzoieni opteaza pentru plaja si baie in Strandul Tineretului din Buzau. Noi nu am indemna pe nimeni sa se duca acolo? De ce? Pentru simplul fapt ca bazinele put si apa e murdara si neschimbata de cand s-a dat drumul la sezon! Din pacate nu avem DSP, Sanepid si alte institutii de control...pentru ca, nu-i asa: toate se subordoneaza...PARTIDULUI "unic" si ii stiu de frica "Dictatorului" de la Palat. Ce sa mai spunem de conditii, avize si altele....vai de noi.

Toma nebunPacat ca nu exista si la noi un amendament in Constitutie sau in Legile Speciale care sa-i puna “pe bara” pe alesi, cand o iau razna sau se imbolnavesc psihic! In timp ce hartuieste jurnalistii, Toma se comporta asa cum stie toata lumea: dictatorial, urla, injura si ameninta pe toata lumea (care nu face si nu zice ca el). “Asta nu o sa moara pe patul lui, daca nu face infarct, sigur face atac cerebral…o sa-l gasim pe strada mort!” – ne spune un reputat psiholog buzoian.

La deschiderea TIGANIADEI 2019 DragaicaDonald Tom dupa deschiderea "TIGANIADEI" marca "Hai, tintestene, pe la mine!": "Ia cu mustar...Donald, ia cu mustar marca "Serbanovici"! DONALD TOM dupa deschiderea "TIGANIADEI"! Observati cat de calic este...si "ascuns", vrea si terenul lui Bilghiru, fostul sef de popota la IPJ! Se pare ca se anunta incasari record: la vanzare"Gogosi" electorale - peste 5 miliarde de lei vechi / sezon si la tiribomba Fredy's - 8.000 / zi! Circ si carnati cu mustar de la carnataru' sef! :D

P.S.: "Imagini din masina lui Donald Tom, luate cu o camera ascunsa din ochiul lui care-i fileaza permanent la parandaraturi"!

La deschiderea TIGANIADEI 2019 Dragaica

IJJ Buzau iunie 2019Natura s-a dezlantuit, de cateva zile ploua neincetat iar de la ora la ora alte si alte zone cad prada apelor... Oameni ingroziti si chipuri pe care lacrimile curg neincetat... Un apel la 112 este ultima salvare, acolo este speranta...Asa a fost si astazi, un apel a venit dintre ape...

Opriti Jagardelele PSDAti sesizat cum au amutit brusc, postacii? Risca sa nu mai ia banii? Sa vedem replierea lor si a Serviciilor! :D oricum, va mai dau o veste: NU va bucurati deplin (ma refer la buzoieni), TOMA inca e la sefie! Putin ne intereseaza altceva, fiti pragmatici! Mergeti mai departe! Aici e stat in stat! Toma si cei care l-au sprijinit, inclusiv din presa, trebuie sa plateasca, nu numai sa plece! Altfel, fara o curatenie generala nu s eva reusi nimic de durata! DEMISIA si BANII inapoi jagardelelor! De la 16:30 (27.05.2019), LIVE pe TV News Buzau - o emisiune INCENDIARA!

Casetofon Transbus Toma GicaCu toate ca aveam impresia ca le-am vazut pe toate, ma uimesc pe zi ce trece masurile bolsevice ce se aplica kaizerian peste tot unde domneste “Duhul puturos al tintesteanului meltean”. Dupa ce am facut dezvaluirile legate de ilegalitatile de la Transub SA – societatea de rable a cumatrului lui Toma – Gica Toader (link AICI), iata ca am auzit inca una - o “porunca” a conducerii, intr-o nota interna, "aproape secreta”, dupa cum ne marturiseste sursa noastra, din apropierea lui Tomitza, "roata de caruta": “toate aparatele de radio si/sau casetofoanele de la autobuzele TRANS BUS SA se demonteaza de la autobuze si se preda la magazine”! Incredibil, cat de primitivi in gandire si bolsevici sunt slugile lui Toma!

ELCOR 

vanzare-apartament

ziare
Qr Code
URMARITI-NE PE YOUTUBE - QR CODE