Vineri 3 februarie, la Galeriile de Arta Buzau, vernisaj expozitia de picture semnată de Marian Nica
Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, în perioada 03 - 17 februarie 2023, în intervalul orar 10:00 - 16:00
REDACTIA
Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, în perioada 03 - 17 februarie 2023, în intervalul orar 10:00 - 16:00
REDACTIA
Au trecut 33 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, unde cu mic cu mare (in afara de nomenclatura PCR si Securitate, care pregateau doar schimbul de oameni nu si de regim!) am iesit pe strazi strigand LIBERTATE, crezand intr-o schimbare reala, profunda si imediata a societatii romanesti! Din pacate, Revolutia ne-a fost furata, noua celor care am crezut sincer in ea, de o mana de “flausati second-hand”, deveniti mai apoi miliardari, politicieni si oameni cu influenta! Ceea ce vedem noi astazi nu sunt decat…”tot Ei”, sau amantele, progeniturile si alti trepadusi parveniti care incearca permanent sa ne subjuge, sa ne secatuiasca, dispere sau…deznadajduiasca! Unii au reusit…altii sunt pe cale! De ce ai vrea tu, fost lucrator in Servicii sau afacerist sa devii politician? Nu iti ajung banii, excursiile, averile, amantele? Cred ca este vorba de o neostoita nevoie de putere si de control! De obicei, acesti “noi politicieni” sunt “agatati” inca de cei vechi si isi folosesc pilele si relatiile (“Dosarul sanatos”) pentru a avea si mai multa putere…si mult control, dar nu realizeaza ca de fapt au trecut de mult “linia rosie” dintre normal si anormal si se afla deja in patologic!
Locuiesti pe raza judetului Buzau, in apropierea unui obiectiv de patrimoniu istoric? Ai vazut persoane care prin actiunile lor produc acte de distrugere asupra unui obiectiv de patrimoniu istoric? Ai informatii despre acest fapt? Semnaleaza-ne in cel mai scurt timp. Redactia NEWS BUZAU poate face demersurile necesare pentru ca acest aspect sa fie cunoscut si sa se realizeze demersurile necesare. Implicarea ta poate contribui la prezervarea unui monument istoric Esti util acolo unde te afli !
Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin a vazut lumina zilei, acum mai bine de 4 ani si tot starneste umoare in lume! Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944. Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul. „Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism. „Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci. Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta. Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:
Credeam ca odata trecuti pe tusa, “dinozaurii” politicii buzoiene si nu numai, isi rod linistiti oasele si isi imbaiaza zbarciturile prin cine stie ce golfuri exotice, uitand de jungla “stiintei de a conduce masele”…dar, nu e deloc asa! M-au contrazis deunazi acesti baietasi recenti care sufera de “sindromul Peter Pan”, dar se cred un fel de HULK pe meleagurile unde s-au intors muntii Carpati! Conform marketingului politic: “in comunicarea politica, adevar nu exista”, dar de aici si pana la autohipnoza civica este multa cale…si cu toate acestia noile lighioane politice isi itesc mustatile de parvenire din ce in ce, mai inainte de vreme. De pe trotineta, cu gleznele fara sosete si cu paharul de concentrat de cafea in mana au invatat si ei ca: “aceia care controleaza procesul comunicarii politice detin si adevarul. Perceptia este esentiala, nu faptele. Faptele te pot însela….”, dar au uitat ca sunt pur si simplu nematurizati, inodori, insipizi si incolori pentru un astfel de demers mundan.
N.R.: Banuiam de la bun inceput ca asa zis-a Inteligenta Artificiala nu este mai mult decat un simplu “copy paste” dupa idei si formulari ale autoritatilor de astazi fara nicio gandire analitica sau independenta, iar anunturile pompoase din presa nu sunt decat un preambul pentru o noua viitoare autoritate unanim acceptata si nimic mai mult! Iata cum la intrebarile simple ale unui elev, ION, analfabetul functional artificial, reda doar pasaje din Wikipedia, fara sa stie nimic mai mult din “alte pareri” sau surse (chiar, cum ar fi sa zica mai multe? Ar fi scandal!).
Nu suntem veșnici. Chiar dacă de multe ori ne comportăm ca și cum sacul cu zile ar fi fără fund. Suntem fragili fizic și instabili psihic.
Oameni normali, prieteni vechi, origini și istorii comune, suflete unite până la adânci bătrâneți. Sau cel puțin așa ar trebui, “adânci bătrâneți” având un aer confortabil și îndepărtat. Intangibil cumva.
Citeam azi de dimineata, la ganditorul Alexandru Petrie: “Marele Nikita Mihalkov revine cu un text fabulos:
„Una dintre temele preferate ale vocilor liberale este aceea că Rusia este un stat polițienesc și represiv cu toți cei ce nu sunt de acord cu politicile sale.
Și atunci ce țări preferăm cînd vine vorba de libertatea de exprimare?
Hai să ne facem o idee:
De 30 de ani România se află într-o prelungită perioadă de tranziție datorată incapacității societății românești și a factorului politic de a-și însuși principiile și valorile democrației și a instituțiilor sale, ajungându-se la un fel de democrație originală.
Totuși România deține un capital natural superior multor țări membre UE, și are nevoie de o economie civică bazată pe micii întreprinzători și producători , care pot forma o clasă de mijloc prosperă și de un sistem educațional de remoralizare si reprofesionalizare a societății.
Motto: “ Eşti ţară de dor Basarabie”
În vara anului 1940, România se găsea într-o situaţie extrem de critică, ca urmare a victoriilor înregistrate de Axa fascistă şi a politicii revizioniste a statelor vecine. Cercul se strângea tot mai tare în jurul României, care devenise o ţară izolată din punct de vedere politico-militar.
Să vorbim, spre exemplu , despre programul AZUR privind înzestrarea Armatei Române cu un sistem integrat de război electronic, care este menit să asigure sprijinul electronic al forțelor și mijloacelor la nivel operativ-tactic, în urma analizării, evaluării , și a monitorizării amenințărilor potențiale. Este esențial ! Notă bene!
Mihai Șora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani, potrivit unui mesaj publicat de soția lui. Luiza Palanciuc, cu câteva zeci de ani mai tânără, pe pagina de Facebook a acestuia.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, nu s-a putut stăpâni și a scris și el pe Facebook că Mihai Șora, simbolul #rezist în ultimii ani, a fost „un blând filosof al cetății”. Și un fost agent și turnător al regimului bolșevic, după cum aminteam chiar zilele trecute.
Nu ne-am fi deranjat de la a adăuga la această știre un „Dumnezeu să-l ierte!” și atât dacă nu am fi găsit tot internetul plin de aceleași și aceleași minciuni despre viața „blândului filosof al cetății”. Nu e de ajuns că pagina fakeopediei de extremă stânga Wikipedia prezintă o biografie total falsificată a fostului agent bolșevic, acum mai citim aceleași informații false și pe agențiile de presă, ceea ce, în numele deontologiei profesionale și corectitudinii informației, nu este de acceptat.
Starea de înapoiere culturală a românilor în secolul al XIX-lea era una vizibilă. Autorităţile statului puneau tot mai des în discuţie problema ridicării nivelului de educaţie, lărgirea reţelei şcolare şi asigurarea frecvenţei obligatorii a şcolii.
15 februarie 2023, “Membrii Senatului Universității din București au votat cu o majoritate semnificativă - 80 de voturi pentru, 4 contra și 18 abțineri - retragerea titlului de doctor honoris causa acordat de UB în 1941 dictatorului Ion Antonescu, participant la Holocaust” (Cristian Preda, co-inițiator al demersului).
Știrea este, la o primă lectură, în metrou sau în antecamera de la medic, din seria NTR: din cauza plagiatului lui Bode, aflat în proces cu UBB Cluj, UB a decis retragerea dhc-ul lui Ion Antonescu.
Organizată de Justice Initiative și aflată sub patronajul Consiliului Europei, expoziția adună laolaltă zeci de portrete și povești ale celor care au supraviețuit abuzurilor trăite în copilărie.
Simone Padovani, jurnalist, fotograf internațional și curatorul expoziției SHAME-European Stories, ne-a povestit cum a ales acest titlu pentru expoziția itinerantă. După ce a călătorit 25.000 de km în Europa, adunând poveștile supraviețuitorilor ai abuzurilor asupra copiilor, Simone a realizat că acest titlu aduce la un loc situația acestora, cât și lipsa de poziționare a persoanelor și autorităților responsabile.
"Avem politişti pedofili şi ciobani zoofili. Avem tăt felu' de Pomohaci. Fiscul mai are puțin şi trimite somații la copiii care au făcut bani din colindat... Pilonii de pensii stau să pice iar pensionarii au mai multă încredere în SuperBet. Vaccinurile sunt obligatorii, sub amenințarea armei, ca la Hitler, dar nu se găsesc în farmacii. Ministrul Educației e semianalfabet.
Potrivit responsabililor din SJU Buzau, a inceput o campanie locala de strangerea donatiilor pentru sinistratii din Turcia, in urma cutremurelor devastatoare de acolo. Informatii despre
Intr-un cvasi-secret maimutoid, "prosoapele rosii" (aninate de gaturile groase, ca la nunta, din jungla Romaniei!) s-au adunat de "HALLOWEEN" intr-o "orgie rosie", la Buzau. Au coborat din jungla creata tot de acesti "analfabeti politici" si "impotenti metafizici", s-au "machiat" ("machit" - "prizat" - dupa caz) pentru a se maimutzarii in sala CJ si a-si alege sefii, aratand lumii prostite cat de grozavi sunt ei si cata putere au! Prezenti, din presa - obedientii pe contracte si presurile lor! Care mai de care, unsi cu toate alifiile si unsurosi pana in aura (dar si in instante!) si-au etalat pantofii cu cioc ("tupeu"), amantele cu parfumuri second-hand si sotiile care stau cu ei numai si numai pentru bani si "sar-na" prin urbe! S-a ras, s-a bagat degetul in nas (ziua, ca seara...numai ei stiu!) si si-au imparit o lume prostita pana in maduva spinarii lor cocosate de vremuri! Masa si petrecerea...din banii nostri, administrati de ei!
Cine se mai indoia de calitatea proasta a lucrarilor pe bani europeni de pe bulevardul Unirii din municipiu....acum are inca o dovada ca sa se convinga de asta! Dupa ce au dat un strat de asfalt pe bani publici, marea firma de asfaltare, supervizata de nababul Toma faliment, carosabilul a fost din nou spart pentru...conductele Companiei de Apa Buzau (asa e pe la noi....se incepe proiectul, apoi se strica lucrarea pentru altul, ca la final sa se refaca cum se poate... primul!!!).
O investitie facuta “pe vremea lui Boscodeala” (ca sa fim in ton cu sabloanele postacilor platiti de PSD!) batjocorita de administratia “Buzaul e al meu”, patronata de Toma faliment!
NOAPTEA CA HOTII...pentru a nu fii huiduiti de buzoieni.....primarul Toma faliment a dat porunca societatii URbis sa scoata copacii (fara autorizatie!) de pe bulevardul Unirii din municipiu la miezul noptii - vineri 28.01.2022. Curat KAIZEN! Rusine Toma, Rusine buzoieni!
Cum va simtiti cand priviti aceasta imagine? Voi ati mancat azi de pranz sau va pregatiti? Stati la caldura si feriti de ploaie? Cititi asta... Nu, nu ma adresam oamenilor obisnuiti ci „elitei” politice si inavutitilor recenti! In Buzaul „magnet, circular, deschis” sunt oameni care sufera in tacere, in timp ce voi va bucurati de reusitele efemere, semeni care nu au un acoperis de-asupra capului, in timp ce voi va lafaiti in vile goale, buzoieni care sunt infometati, in vreme ce voi va cumparati din Mall-uri mancaruri sclifosite....suflete care se acopera cu carpe si resturi de haine, in timp ce voi va faceti cumpraturi scimpe din strainatate...da, este adevarul crud! Beti un pahar, aruncati un ban saracilor si credeti ca v-ati facut datoria, nu? NU! Iazul Morilor nu este pentru unul ca el! Si nici Referendumul nu l-a interesat!
“Podul lui Manga” din comuna buzoiana Maraicneni – locul unde smecherii din localitate si nu numai isi “arata muschii”, calcand in picioare orice disciplina si regula rutiera. S-au facut razii, s-a stat la panda dar...degeaba! Tot mai des, “meltenii grabiti” nu vor sa opreasca, ca toti ceilalti soferi, la semafoarele de pe traseu – ce lasa sa se circule, alternativ pe mica ocolire din zona.
Asa cum ne-a obisnuit, “ultimul bolsevic” – Toma Constantin zis si “Faliment”, primarul nereprezentativ al Buzaului, nu a scapat niciun prilej de a se lauda, ca si comunistii de altadata cu “succesele altora”. Prezent aseara pe Platoul Dacia, miliardaruld e carton preset - Toma a reusit sa enerveze lumea (altii decat aplaudacii angajati de el) cand a vrut sa transforme o bucurie – prezentarea succesului echipei de handbal feminin a clubului Gloria Buzau, intr-o campanie electorala pentru mega-nebunia Referendumului unirii Buzaului cu comuna natala - Tintesti.
In ultima vreme, tot mai multi cetateni din B
Cred ca fiecare buzoian sanatos la cap a observat cum primarul faliment Donald Tom incearca sa isi mareasca capitalul de imagine prin manipularea “colhozista” a opiniei publice dictand “manifeste” scelerate in “aparitiile” platite din media locala (99% din ea) si nationala (DC News, etc). Mai mult, melteanul cu pamant sub unghii incearca sa acrediteze ideea ca liberalii si usrplusistii ar fi de acord cu elucubratiile lui facaletiene si ca toti il aplauda ceausist pe “intaiul reformator” de carton al urbei. Eeeee, “nas rosu” nu e chiar ca tine bre, ai sa vezi! Inducand in eroare marea masa a tintestenilor si uzand de balbaieli cu spume in coltul taieturii zis gura, “ultimul bolsevic”, ascunde in mod “pidosnic” adevarul si nu spune ca nici el in visurile-i cele mai umede nu crede cu adevarat ca va reusi, dar..ii da inainte cu tupeu schizofrenico-paranoid!
Ne-am "obisnuit" cu comunistoidele realizari ale ultimului bolsevic – Toma Constantin, vremelnic primar al urbei! Dar niciodata nu ne uimeste prostia si slugarnicia apropiatilor care-i canta in struna si ii intretine “nebunia”, mai ceva ca lui Ceausescu. Aproape toate “marile asfaltari” ale Grupului Toma sunt de mantuiala, soselele sunt pline de gropi la cateva zile dupa "finalizare" si cu diferente de nivel semnificative. Pe langa o groapa aparuta in “cel mai proaspat asflat” - de la locomotiva inutila amplasata la gara cu “paralela – meridian”, zilele acestea buzoienii sanatosi la cap ne-au semnalat si “piscina” de la stadionul de atletism”.
— Gavriluta Iulian (@newsbuzau) January 17, 2022
Orașul antic Sagalassos, situat în sud-vestul Turciei, în regiunea antică Pisidia din Asia Mică, a fost scena descoperirii unei practici de înmormântare romană surprinzătoare: un mormânt plin de cuie îndoite intenționat și sigilate cu grijă sub un zid de cărămidă acoperit cu un strat de var.
“Your sky, fly high!” - este deviza locotenentei Claudia Popescu, singura femeie pilot pe aeronava C-130 Hercules din Baza 90 Transport Aerian.
În ciuda faptului că automatizarea este din ce în ce mai prezentă în viața noastră, specialiștii informează că anumite meserii și abilități nu vor putea fi înlocuite de inteligența artificială.
Potrivit unor studii, numeroase locuri de muncă existente în prezent riscă să fie automatizate pe tot globul, iar în acest context, oamenii se tem tot mai mult că vor fi înlocuiți de inteligența artificială.
Totuși, specialiștii în domeniu susțin că există anumite meserii care implică un nivel ridicat de interacțiune umană și nu vor putea fi înlocuite niciodată de roboți.
"De exemplu, avocații, profesioniștii medicali, practicienii din domeniul sănătății, profesioniștii în IT și HR.
Greutatea ideală variază în funcție de vârstă și înălțime. Dacă ți-ai făcut vreodată griji privind felul în care arăți și nu ești sigură dacă ar trebui sau nu să mai dai jos câteva kilograme, ți-am pregătit un tabel care îți arată greutatea ideală în funcție de înălțime și vârstă.
Femeile au fost dintotdeauna obsedate de felul în care arată. Dacă în perioada renașterii formele voluptoase erau un simbol al prosperității și al bogăției, în secolul XXI suplețea este la mare căutare. Dar oare câte dintre femei s-au întrebat care este greutatea ideală?
Împreună cu redacţia ”News-Buzău” începem astăzi publicarea unui material despre un loc misterios din Munţii Buzăului, numit ”Stâlpii Tainiţei”. Apariţia în foileton a unor lucrări de mare întindere are o veche şi bogată tradiţie; din păcate în secolul vitezei, aceasta pare a se estompa până la dispariţie. Sperăm să reînnodăm împreună cu cititorii noştri această formulă editorială, care vine cu o serie de avantaje evidente. Varianta aleasă prevede publicarea săptămânală, în cursul week-end-ului, a 1-2 capitole,
Probabil că sindromul accentului străin pare amuzant, însă este foarte frustrant pentru cei afectați. Medicii cred că sindromul accentului străin poate fi cauzat de vătămări ale creierului.
Doar o mică parte dintre cei afectați de sindromul accentului străin și-au mai revenit.
Se poate vorbi mult și bine despre corpul uman. Milioanele de ani de evoluție ne-au conferit multe abilități biologice. Toate acestea ne-au ajutat să supraviețuim și să prosperăm. Chiar dacă există multe alte forme de viață cu abilități uimitoare, oamenii le-au depășit pe toate, în special mulțumită capacității de a concepe idei și lucruri noi.
Așadar, iată o serie de lucruri interesante cu privire la corpul uman.
Stirea zilei - Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Prezentata la TV ca o mare stire, moderatorii principalelor emisiuni de la posturile aservite DEZINFORMARII internationale, ghidati de prompterele din studio si de cei care le sufla in casca, uita sa spuna ca multe din tarile puternice ale lumii NU au ratificat si nici nu au recunoscut aceasta instanta, iar altele si-au retras semnatura ulterior! Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_Penal%C4%83_Interna%C8%9Bional%C4%83
Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda.[2][3] Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.
Insecte în ciocolată și bomboane: Insectele și componentele lor au fost folosite de mult timp de industria alimentară. Ele pot fi găsite și în produse de marcă binecunoscută, cum ar fi M&Ms, bomboane de ciocolată și anumite soiuri Milka. Despre ce este vorba.
TENDINTA DE INCALZIRE! Cifrele centralizate pe perioada ultimilor ani sunt inca o dovada a acestui fenomen mai mult decat ingrijorator. Dincolo de cifrele seci, se poate vedea si pe camp cum o cultura, precum rapita, castiga teren in zone unde nici nu se discuta despre asa ceva in urma cu nici un deceniu. Ardealul a inceput sa fie din ce in ce mai galben, chiar si in judete cum este Covasna. Apoi, fenomene meteorologice extreme, precum grindina sau furtunile cu descarcari electrice massive, incep sa apara in perioade de timp in care nu s-au mai pomenit. Potrivit unor estimari facute de specialist, in maxim 40 de ani, Sudul tarii va avea portiuni de desert asemenea celui din Africa. De asemenea, sudul judetuluiBuzau va fi unul aproape desertificat!
Mult noroi, drumuri grele, opriri dese, hanuri, cai numeroși și viteze foarte mici. Pe la 1850, înainte să fie construite primele căi ferate, un drum dintr-o parte a alta a țării dura multe zile și era riscant. Cum erau trăsurile? Care erau vitezele medii? Ce se mânca la hanuri?
Drumuri puține și grele
Este foarte greu să ne închipuim o lume fără mașini și trenuri, dar merită încercat. Distanțele mari pe uscat puteau fi parcurse doar cu caii, pe drumuri care deveneau impracticabile pe vreme rea și extrem de nesigure pe aproape orice vreme, tâlhăriile fiind un pericol real.
Acum 200 de ani, în Muntenia și
Este tare greu să ne imaginăm cum pe la 1850 un drum București - Iași dura chiar și zece zile (cinci zile pentru cei foarte înstăriți care-și puteau permite să plătească pentru cai buni și schimburi dese ale acestor animale), iar un drum între Brașov și Viena, clar peste două săptămâni.
Viteza medie era extrem de redusă, caii trebuiau schimbați des, trebuia găsit un han pentru înnoptare și costul unei astfel de călătorii era imposibil de achitat pentru oamenii de rând, astfel că transportul pe distanțe lungi era mult mult prea scump pentru oamenii de rând. Cei mai mulți munteni sau moldoveni nu ajungeau mai departe de cel mai apropiat târg, fiindcă era foarte scump.
În zonele izolate pândeau tâlharii, când veneau ploi puternice înaintarea era imposibilă prin mocirlă, iar dacă diverse părți mecanice se rupeau, reparațiile erau tare greu de făcut. Să nu mai spunem că și pentru cei care-și permiteau costul unei călătorii de sute de kilometri, confortul era minim și hurducăturile năucitoare.
Cel puțin o săptămână pentru 500 km
Iată ce scrie Ion Ghica, în scrisorile către Vasile Alecsandri, scrisori publicate după anul 1884: „Nu existau în țară nici șosele și nici poduri peste gârle; la cea mai mică viitură comunicațiile încetau, la malurile vadului stau carele ș căruțele adunate ca la bâlci câte o săptămână, așteptând să scadă apa, să poată trece. Vara, când era uscat și iarna, pe pârtie, caii de poștă, slabi și mici ca niște pisici, zburau cu trăsura după ei, cu o iuțeală de 20-25 km/h, pe când toamna și primăvara când era pământul desfundat de ploi și abia puteau lua o poștă într-o zi, și aceea cu vai și chiu, cu gură multă și cu bice bune”.
O poștă însemna cam 20 de km.
Pe la 1850, Transilvania stătea mai bine la capitolul drumuri decât Principatele Dunărene, grație autorităților austro-ungare care s-au ocupat de drumuri după 1850, când activitatea economică s-a intensificat.
Un negustor bogat sau o autoritate cu influență putea parcurge în șase zile distanța Brașov - Viena, drum care însă, în condiții grele putea dura și trei săptămâni.
Cum era un drum București - Iași acum 170 de ani? Totul începea cu umblatul după acte, fiind vorba despre o țară străină, era de mers după formalități la postelnicie, la vornicie, la agie. Apoi trebuia să te tocmești pentru o trăsură închisă cu câțiva cai și cu doi însoțitori, pentru că servicii regulate de transport nu existau.
După primii kilometri se ajungea la primul punct important, Bariera Moșilor, la ieșirea din București, unde erau controlate documentele și bagajele și se stătea cel puțin o oră.
După ieșirea din București începea aventura:
„Noroiul stăpânea șleaurile: atelajul înainta cu grea grație efortului maxim al cailor susținut de îndemnurile și bicele surugiilor. După patru ore de călătorie prin marea de noroi clisos, deseori până la nivelul osiilor trăsurii, se parcurgeau cei 16 km până la prima poștă (popas) de la Șindrilița. Deci performanțele de viteză atinse primăvara și toamna nu depășeau 4 km pe oră, deși la trăsură erau înhămați nu mai puțin de opt cai.
Faptul că la Șindrilița, după ore de discuții aprinse, călătorul primea de regulă mai puțini cai decât avea nevoie și decât plătise. și că mai departe călătorea spre următorul popas, de la Movilița, cu aceeași viteză de melc, nu ne mai surprinde. La Urziceni se ajungea după o zi și jumătate de la plecarea din București, iar în mărturiile vremii, se afirmă că orașul din Ialomița era înecat în mocirlă într-un capăt la altul”, scrie Paul Teodoru în cartea „De la roată la farfurie zburătoare”.
Până la Focșani se făceau 3-6 zile, în funcție de vreme, de drum și de lucrurile neprevăzute ce apăreau: era posibil să vină ploaia, să se rupă osiile trăsurii în gropi, să nu fie destui cai disponibili. Dacă apărea înghețul sau venea zăpada, putea fi folosită sania și viteza medie era mai mare.
La vamă la Focșani erau multe controale și formalități, iar pașaportul trebuia vizat personal de ispravnic. Și în
Aproape jumătate de zi pentru nici 70 de km
Și pe distanțe mai scurte era complicat. Pentru a merge de la Ploiești la București, prin jurul anului 1850, aveai nevoie de un bilet de liberă trecere de la poliție, iar drumul cu birja dura, în total, în jurul a zece ore.
Iată cum erau descrise aceste trăsuri de către Leonida S Gerorgescu, un ploieștean născut la 1850 care, la vârsta de 77 de ani, și-a scris amintirile despre viața la mijlocul secolului XIX.
„Aceste birje cu osii de fier foarte tari erau tot căruțe, însă căruțe mari acoperite până peste capră, cu coviltire de piele groasă, trase de câte patru cai buni, cu clopote la gâturi, cu hamuri cum se putea, mai de piele, mai de ștreanguri. În ele încăpeau cel mult șase persoane, care nici aici nu stăteau pe scaune, ci pe un maldăr de fân, peste care era așternută o scoarță, și deasupra perne”.
Descrierea este din volumul „Viața la Ploiești - din vremea fanarioților până în epoca interbelică”, editat de Lucian Vasile.
În carte se mai povestește că primul popas era în zona Tâncăbești, la Hanul lui Stoica unde „ se da orz la cai, iar mușterii birjei își desfoiau oasele și-și vedeau de suflețel cu cârnați fripți pe grătar, cu ouă, brânză, cașcaval, toate udate cu vin nefalsificat”, mai relatează Leonida S Gerorgescu.
Trăsurile mergeau printr-o zonă deasă de pădure, iar un al doilea popas mare era în zona unde azi este orașul Otopeni. Sosirea în Capitală era la „Bariera Bucureștilor”, la capătul Podului Mogoșoaiei, în zona unde în prezent este Piața Victoriei. Drumeții se opreau acolo la un han celebru, iar „epistații poliției (comisarii) cercetau pe fiecare dacă au bilete de pe unde veneau și numai dacă erau în regulă puteau intra în București”, se mai scrie în volumul editat de Lucian Vasile.
Cine ar fi crezut la 1850 că, după construirea primelor căi ferate, un drum București - Ploiești va dura o oră și jumătate în 1877...
SURSA: Hotnews.ro
Tu știai că există un cuvânt în limba română care începe cu literele nt? Puțini oameni știu despre acest cuvânt și, mai ales, care este înțelesul lui.
Cuvântul din limba română care începe cu literele nt
Un singur cuvânt din limba română începe cu litere nt și acela este ntur. Ce înseamnă? Potrivit DEX, este un cuvânt care imită trilurile turturicii.
Orașul din România care este mai vechi decât piramidele a fost descoperit în județul Hunedoara, în zona Turdaș. Tăblițele descoperite în sit le precedă pe cele sumeriene.
Arheologii români au făcut o descoperire de senzație în județul Hunedoara, în zona Turdaș.
Orașul din România care este mai vechi decât piramidele
Aici a fost descoperit un oraș imens, cel mai vechi din Transilvania, și chiar mai vechi decât piramidele egiptene!