FOTO - SE INTAMPLA CEVA IN SPATIU! Se raceste tot mai mult! Vezi aici ultimele descoperiri ale NASA legate de “Racirea spatiala a Pamantului”

termosferaCLIMA MINIMĂ SOLARĂ! Soarele intră într-unul din cele mai profunde minime solare ale epocii spațiale cunoscute si observabile. Punctele solare au fost absente pentru cea mai mare parte a anului 2018, iar emisia ultravioletă a soarelui a scăzut brusc. Noii cercetări arată că atmosfera superioară a Pământului "răspunde" intr-un anumit fel la acest fenomen.

"Vedem o tendință de răcire", spune Martin Mlynczak de la Centrul de Cercetare Langley al NASA. "Înălțimea Termosferei de deasupra suprafeței Pământului scade si se apropie de marginea spațiului, ceea ce face ca atmosfera noastră sa își piearda energia termică. Dacă tendințele actuale continuă, atmosfera superioară ar putea seta în curând un record de epoca spațială pentru frig."

Aceste rezultate provin de la instrumentul SABER aflat la bordul satelitului TIMED al NASA. SABER monitorizează emisiile infraroșii provenite de la dioxidul de carbon (CO2) și oxidul de azot (NO), două substanțe care joacă un rol cheie în balanța energetică a aerului de la 100 la 300 de kilometri deasupra suprafeței planetei noastre. Prin măsurarea strălucirii în infraroșu a acestor molecule, SABER poate evalua starea termică a gazului chiar în partea de sus a atmosferei - spune un cercetător care numește aceste straturi - "Termosfera".

"Termosfera se răcește mereu în timpul cand Soarele este la Minimul din activitate. Este una dintre cele mai importante moduri în care ciclul solar de 11 ani afectează planeta noastră", explică, cercetătorul principal asociat al SABER.

Când termosfera se răcește, se micșorează, reducând literalmente raza atmosferei. Această contracție scade atractia aerodinamica pe sateliții aflati pe orbita Pământului, prelungind durata lor de viață. Asta e vestea bună. Vestea proastă este că, de asemenea, se întârzie căderea naturală a gunoiului din spatiu (junk-ului spațial), facand ca mediu de acolo sa fie si mai aglomerat în jurul Pământului.

Pentru a ajuta la urmărirea a ceea ce se întâmplă în termosferă, Mlynczak și colegii săi au prezentat recent "Indexul climatului termosferic" (TCI) - un număr exprimat în Wați, care arată cât de multe molecule de NO de căldură sunt în spațiu. În timpul Solar Maximum, TCI este mare ("Hot"); în timpul Solar Minimum, este scăzut ("rece" - Cold).

"Acum, acesta este într-adevăr foarte scăzut", spune Mlynczak. "SABER măsoară în prezent 33 de miliarde de puteri în infraroșu de la NO. Este de 10 ori mai mic decât vom vedea în fazele mai active ale ciclului solar".

Deși SABER este pe orbită de doar 17 ani, Mlynczak și colegii au calculat recent pe Timpul Solar mergând până în anii 1940. "SABER ne-a învățat să facem acest lucru dezvăluind cum depinde TCI de alte variabile cum ar fi activitatea geomagnetică și ieșirea UV a Soarelui - lucruri pe care le măsurăm timp de decenii", explică el. Recordul istoric arată o corelație puternică între TCI și ciclul solar. Pe măsură ce anul 2018 se apropie de sfarsit, termosfera se află pe punctul de a stabili o înregistrare a epocii spațiale pentru perioada “rece”. "Nu suntem încă acolo," spune Mlynczak, "dar s-ar putea întâmpla în câteva luni".

I.G.

CREDIT: spaceweather.com, NASA

 

satelit

 

temperaturi ani