Ni se spune ca au disparut 100 de stele de pe cerul noptii…

jurnal astronomicScience alert: Researchers Have Identified 100 Mysteriously Disappeared Stars in The Night Sky - Cercetătorii au identificat 100 de stele care au dispărut de pe cerul nopții. De-a lungul Căii Lactee pe locul stelelor care străluceau puternic acum sunt spații goale. Unele au lăsat urme care indică o moarte dramatică sau au dispărut. Altele pur și simplu s-au mutat în alte “cartiere”. Nu toate toate locurile libere au explicații așa de simple totuși.

Unele stele erau acolo într-un moment iar în celălalt au dispărut, generând speculații despre tipuri rare de morți ale stelelor, astrofizică extremă, și, desigur … tehnologie extraterestră extrem de avansată. Comparând catalogul stelelor din 1950 cu alte apariții mai recente, cercetătorii de la Vanishing&Appearing Sources au identificat în cadrul proiectului Un secol de Observații aproximativ 100 de puncte strălucitoare care par că au dispărut fără urmă. Căutarea continuă pentru cercetătorul șef Beatriz Villarroel și colegii ei. Această căutare a început acum câțiva ani și face parte dintr-o vânătoare de semne de inteligență extraterestră. “Găsirea unei stele care dispare dintr-o dată - sau o stea care apare de nicăieri! – ar fi o descoperire incredibilă și cu siguranță ar introduce o nouă astrofizică față de ceea ce știm acum,” spune Villarraoel, un fizician de la Universitatea din Stockholm. Într-un studiu anterior, Villarroel și echipa ei au comparat poziția a aproximativ 10 milioane de obiecte înregistrate în Catalogul Observatorului Naval al SUA (UNSO) cu propriilelor date din Sloan Digital Sky Survery (SDSS). În urma acestei comparații au găsit aproximativ 290 000 de obiecte pierdute, multe dintre ele fiind ținta unor investigații mai amănunțite. Într-un final ei au găsit o singură stea care cu adevărat pare că a dispărut, și chiar această descoperire a venit cu destule îndoieli. A fost o descoperire intrigantă, dar cu greu poate constitui o dovadă a unei noi forme de astrofizică.

În acest ultim studiu, ei au comparat 600 de milioane de obiecte din catalogul USNO cu o colecție strânsă de Universitatea din Hawaii’s cu ajutorul sistemului Pan-STARR.

Acest catalog naval cuprinde 50 de ani de observații ale cerului, capturând detalii ale cerului în cinci culori, cu o magnitudine de aproape 21. Obiectele cosmice din baza de date Pan-STARR includ obiecte micșorate până la magnitudinea de 23 prin comparație cu cea de 22 din baza de date SDSS.

Având mai multe stele pentru a compara înseamnă mai multe stele care “dispar”, în timp ce observarea obiectelor la o magtitudine mai mică înseamnă să te asiguri că nu există nimic în locul acelei stele.

Comparația a arătat că există 151 193 de stele cu potențial de dispariție. Acest număr a fost ajustat la 23 667 de posibilități prin lărgirea câmpului de căutare, și prin eliminarea stelelor care păreau că s-au mutat mai departe decât se așteptau.

Lista scurtă a fost inspectată vizual, excluzându-se aproximativ 18 000 de imagini care au fost afectate de către greșeli sau diverse modificări. În final, echipa a sterș imaginile unde stelele “dispărute” erau chiar la marginea câmpului, doar pentru a reduce riscul unor false pozitive.

Într-o ultimă verificare, folosind o altă metodă de comparație au fost înlăturate alte posibile erori din baza de date sau rezultate neclare. Rămânând astfel 100 de umbre acolo unde, odată, a strălucit o stea.

Când moare o stea, de obicei dispare într-un mod strălucitor, ca o supernova, sau se transformă într-un tăciune ca un mic pitic alb. Niciodată nu încetează de a mai străluci pur și simplu.

Ar putea fi câteva indicii prin faptul că aceste 100 de stele au fost în general un pic mai roșii decât obiectele tipice din catalogul USNO, și în general se mișcau mai repede. Lucrul la listă va face subiectul unor viitoare cercetări.

“Suntem foarte bucuroși să urmărim evoluția acestor 100 de tranzienți roșii pe care le-am găsit,” spune Villarroel.

Sunt o mulțime de posibile explicații care trebuie scanate, înainte de a fi siguri că asta reprezintă ceva neobișnuit, ceva ce echipa speră să realizeze cu ajutorul proiectelor științice ale cetățenilor.

O posibilitate este că ocazional obiectele strălucesc suficient pentru a fi văzute, înainte de a se micșora la o magnitudine mai mare. O altă explicație - desi este foarte puțin probabila – că acestea sunt de fapt niște rămășițe, și că de fapt nu au existat de la bun început. Ar putea fi chiar și stele despre care presupunem că erau departe și s-au mutat mult mai departe pentru a putea fi văzute.

O ipoteză mult mai interesantă este că o parte dintre ele ar putea fi foarte rarele supernove care formează găurile negre, fără cercul de artificii. Oricât de interesant ar putea să pară, este destul de naiv să credem că aceasta explică toate acele observații.

Dacă se dovedește că dispariția stelelor nu se datorează nici uneia dintre aceste explicații, este posibil să emitem noi ipoteze fizice.

“Credem că sursa acestor dispariții are cauze astrofizice naturale, chiar dacă extreme,” spune Martin Lopez Corredoira de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.

Este și această “extra” explicație. Aceasta pe care toți ne-am dori-o adevărată, dar pe care nu o putem lua înserios până nu vom avea suficiente dovezi: extratereștrii ar putea acoperi aceste stele pentru a le absorbi lumina, transformând-o în energie înainte de a o depozita ca radiații cu grad redus. Sau aceste erupții ar fi de fapt semnale scurte și intense din partea tehnologiei extraterestre.

În astfel de momente, putem să ne lăsăm imaginația să zburde, chiar dacă cercetătorii sunt ezitanți.

“Suntem totuși siguri că nici unul dintre aceste evenimente nu arată nici un semn direct că ar fi de natură extraterestră,” spune Corredoira. Ceea ce ar putea totuși să fie exact ceea ce extraterești vor să credem.

Acest studiu a fost publicat în Astronomical Journal (Villarroel et al., The Astronomical Journal, 2019)