Defender Europe 20: Care este scopul celei mai mari debarcări de forţe armate ale SUA in Europa, de la finalul Războiului Rece incoace, in plina pandemie de coronavirus?

Defender Europe 20Global Research: In a Europe Closed Down by the Coronavirus the EU Opens its Doors to the US Army. Could the Defender become the Invader of Europe? Într-o Europă inchisă de către contagiunea coronavirus, UE îşi deschide porţile pentru armata SUA. Ar putea programul Defender să devină Invader pentru Europa? Ministerele Apărării din 27 de ţări ale UE, din care 22 sunt şi membre NATO, s-au întâlnit pe 4 şi 5 martie la Zagreb, Croatia. Tema centrală a întâlnirii (în care Lorenzo Guerini de la Partidul Democrat a reprezentat Italia) n-a fost căutarea unui răspuns pentru criza Coronavirus care blochează mobilitatea civililor, ci cum să se dezvolte cel mai bine o «mobilitate militară».

Testul decisiv este exerciţiul Defender Europe 20, programat pentru lunile aprilie şi mai. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care a luat parte la întâlnirea UE, îl defineşte ca «cea mai mare desfăşurare de forţe americane în Europa de la finalul Războiului Rece».

Cei 20 000 de soldaţi care, împreună cu alţi 10 000 care se află déjà pe poziţie şi 7 000 de aliaţi ai NATO, ajung în acest moment în Europa din SUA, informează US Army Europe. Aceştia vor fi dislocaţi «peste tot în regiunea Europa». Forţele armate ale SUA aduc cu ei 33 000 piese de echipament militar, de la arme personale la tancuri de asalt de tip Abrams. Este evident că astfel ei vor avea nevoie de o infrastuctură adecvată pentru aceste transporturi. Dar există o problemă, aşa cum reiese dintr-un raport al Parlamentului European (din februarie 2020): «din anii 1990, infrastructura Europei s-a dezvoltat numai pentru uz civil. Totuşi, mobilitatea militară a devenit o problemă importantă pentru NATO. Aşa cum Alianţei îi lipsesc mijloacele de a îmbunătăţi mobilitatea militară în Europa, Uniunea Europeană, care are uneltele legislative şi financiare, joacă un rol indispensabil ».

Planul de Acţiune pentru Mobilitate Militară, prezentat de Comisia Europeană în 2018, plănuieşte să modifice «acele infrastructuri care nu sunt adaptate la greutatea şi dimensiunile vehiculelor militare». De exemplu, dacă un pod nu este capabil să suporte greutatea unei coloane de tancuri, trebuie consolidat sau reconstruit. Pe baza acestui criteriu, testul de rezistenţă a noului pod, care în Gênes va înlocui podul prăbuşit Morandi, va trebui făcut cu tancuri Abrams care cântăresc câte 70 de tone fiecare. Aceste modificări, care sunt inutile scopurilor civile, vor necesita cheltuieli masive din partea ţărilor membre, cu o « posibilă contribuţie financiară din partea UE».

Comisia Europeană a oferit o primă alocare de fonduri de 30 de miliarde de Euro – aceştia sunt bani publici luaţi din buzunarele noastre. Planul mai intenţionează să «simplifice formalităţile vamale pentru operaţiunile militare şi pentru transportul de mărfuri periculoase de tip militar».

Organizaţia “US Army Europe” a cerut instituţiei o «Zonă Militară Schengen», cu diferenţa că nu oamenilor le va fi permisă trecerea liberă, ci tancurilor.

Exerciţiul Defender Europe 20 – aşa cum a fost explicat în timpul întâlnirii din Zagreb – «va permite identificarea tuturor obstacolelor din calea mobilităţii militare, pe care UE va trebui să le înlăture».

Astfel, reţeaua de transport a UE va fi testată cu 30 000 de soldaţi americani, care vor fi «dislocaţi în toată regiunea Europeană», exceptată fiind de la standardele de siguranţă aferente contagiunii Coronavirus. Acestea sunt confirmate de un film care arată primii 200 de soldaţi ai “US Army Europe” ajungând în Bavaria (Germania n.t.) pe 6 martie. În timp ce în Lombardia, aflată la doar câteva sute de kilometri distanţă, mai multe standarde severe de securitate sunt în efect, în Bavaria, unde a fost primul caz european de Coronavirus, soldaţii SUA care tocmai au coborât din avioane au dat mâna cu autorităţile germane şi s-au pupat cu comandanţii fără a purta măşti. Întrebare spontană – s-ar putea ca ei să fi fost déjà vaccinaţi împotriva Coronavirus?

În plus, ne-am putea întreba care ar putea fi scopul «celei mai mari debarcări de forţe armate ale SUA de la finalul Războiului Rece», oficial pentru a «proteja Europa de orice ameninţare potenţială» (cu referire clară la «ameninţarea rusească»), în acest moment când Europa este în criză din cauza ameninţării coronavirus (există chiar un caz la sediul NATO din Brussels). Şi devreme ce “US Army Europe” informează că «mişcările de trupe şi echipament din Europa vor dura până în luna iulie», putem doar să ne întrebăm dacă toţi acei 20 000 de soldaţi americani se vor întoarce acasă, sau unii dintre ei vor rămâne pe poziţii împreună cu armamentul.

Ar putea programul “Defender” să devină “Invadatorul” Europei?

Sursa: Il Manifesto (Italy) - De Manlio Dinucci

Traducerea: Costin Ştirbu

Foto: https://shape.nato.int/defender-europe