VIDEO - O noua analiza a “CONTAGION”, superproductia din 2011 realizata cu contributia OMS si CDC

contagionVigilant Citizen: How the Movie “Contagion” Laid the Blueprint for the Coronavirus Outbreak. În mijlocul panicii coronavirusului, filmul ”Contagion” din 2011 a devenit unul dintre cele mai vizionate filme online. Iată care sunt principalele teme ale filmului și modul în care acestea devin realitate în 2020. Pe măsură ce coronavirusul răspândește frica și panica în întreaga lume, serviciile de streaming au observat o creștere a interesului pentru filmul Contagion (Contagiunea) din 2011. Având în rolurile principale pe Matt Demon, Gwyneth Paltrow și Lawrence Fishburne, filmul urmărește răspândirea unui virus mortal, numit MEV-1 și impactul său dezastruos asupra societății. Inutil să spun că, în contextul de astăzi, Contagion nu vine cu o vizionare reconfortantă. De fapt, dacă întreaga situație a coronavirusului te face deja anxios, probabil ar trebui să eviți Contagion. Pentru că nu va face decât să înrăutățească lucrurile.

De fapt, sloganul filmului este ”Nimic nu se răspândește ca frica” - și acesta este practic obiectivul filmului. A speria și a educa. Cu opt ani în urmă, am scris articolul “Contagion”: How Disaster Movies “Educate” the Masses (Contagion: cum sunt ”educate” masele prin filme despre dezastre), unde am subliniat mesajele principale ale filmului și modelul pe care îl prezintă, pentru epidemiile viitoare.

În 2012, mi s-a părut important să analizez acest film, deoarece nu este un simplu ”thriller înfricoșător”. De fapt, nu este nimic distractiv despre filmul respectiv. Este un video educativ. Este o reprezentare ”ultra-realistă” a unui focar pandemic masiv, care are loc în locații reale și care implică organizații reale. Într-adevăr, în timp ce filmul a fost regizat de Steven Soderbergh, narațiunea sa a fost modelată cu contribuții ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) și ale diverșilor specialiști.

Iată un extras dintr-un interviu cu scenaristul Contagion, scriitorul Scott Z. Burns despre implicarea acestor organizații în realizarea filmului:

CS: Ați putut lua legătura cu cineva de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS)?

Burns: Da, am fost de mai multe ori la CDC în Atlanta. Am filmat o parte din film acolo și am avut o mulțime de conversații cu OMS, pe parcursul întregului proces. Larry Brilliant și Dr. Lipkin ne-au ajutat foarte mult în ceea ce privește comunicarea cu OMS, așa că au fost foarte implicați în film. De fapt, am filmat și o parte din film acolo. Scena în care Marion Cotillard intră (în birou) la Geneva.

– Coming Soon, CS Interview: Contagion Writer Scott Z. Burns

Pentru a pune lucrurile în context, filmul a ieșit la câțiva ani după criza H1N1 din 2008. După luni de panică și o campanie de vaccinare în masă, unele studii au arătat că OMS și CDC au supraestimat grosolan numărul de cazuri H1N1 reale și au forțat un vaccin pe care mulți l-au considerat inutil. Un film precum Contagion a fost un remediu bun pentru această credibilitate ștearsă.

În 2020, lumea se confruntă cu o altă sperietură epidemică majoră, iar pelicula Contagion devine din nou relevantă. Nu numai asta, dar mass-media a plasat, de asemenea, un reflector puternic asupra sa. Un titlu recent din New York Times despre Contagion. Deci, Contagion este exact? Da, mai mult ca niciodată. Să analizăm principalele teme ale filmului și modul în care acestea devin realitate în 2020.

Filmul începe prezentând diversele căi prin care virului se răspândește în lume, într-un timp de câteva zile.

În Tokyo, un tip care se simte rău ia transportul în comun. Și el atinge lucruri. Iar populația orașului Tokyo este de 36,6 milioane.

Curând, virusul ajunge în Statele Unite și se dezlănțuie iadul.

Gwyneth Paltrow moare într-un mod oribil, provocând telespectatorilor o extra-sperietură.

În Contagion, publicul este descris ca fiind mai degrabă idiot și predispus la panică.

Oamenii panicați prăduiesc o farmacie.

În 2020, focarul de coronavirus a provocat cozi uriașe în magazine, deoarece oamenii s-au aprovizionat cu diverse obiecte. Cumpărarând tone de hârtie igienică în California: ce fac oamenii atunci când sunt speriați, dar nu știu sigur ce să facă.

În Contagion, pe măsură ce MEV-1 se răspândește în Statele Unite, guvernul american se refugiază într-o locație secretă și ”caută un mod de a lucra online”. În viața reală, sperietura coronavirusului a ajuns deja la Casa Albă, deoarece se presupune că mai mulți reprezentanți (inclusiv Trump) au intrat în contact cu purtători ai bolii. Există, de asemenea, planuri de ”lucru online”.

Un titlu recent din Washington Post.

Deci, în Contagion, guvernul american practic se ascunde și organizațiile specifice (care se întâmplă să fie organizațiile care au ajutat la crearea filmului) preiau controlul: CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor), OMS (Organizația Mondială a Sănătății, a ONU), FEMA (Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență), Crucea Roșie Americană și Armata SUA.

În scurt timp, statul Minnesota este plasat în carantină.

Armata SUA controlează traficul în Minnesota și îi opresc pe cei ce încearcă să părăsească statul. În timp ce, în 2011, conceptul de a introduce state întregi în carantină era un scenariu fictiv (dar plauzibil), a devenit o realitate în 2020. După cum puteți ști, întreaga țară a Italiei este în prezent blocată. De asemenea, începe să se întâmple și în Statele Unite, deoarece Garda Națională a fost deja trimisă la New Rochelle, pentru a ajuta la izolarea unui grup de infecții. În Contagion, lucrurile au mers mai departe decât ”izolarea”. Guvernul proclamă Legea Marțială și oamenii sunt dirijați către lagărele FEMA. Civililor (chiar și celor sănătoși) li s-au anulat drepturile și sunt dirijați către lagărele FEMA, unde sunt hrăniți și găzduiți. În această scenă, lipsa ”porțiilor individuale” ,pentru a hrăni întreaga populație a lagărului, duce la o mică revoltă.

Campania de vaccinare în masă

După luni de groază, panică și moarte apare în final soluția: UN VACCIN.

De îndată ce este dezvoltat un vaccin pentru MEV-1, în întreaga lume apar centrele de vaccinare. În 2020, soluția finală pentru eradicarea coronavirusului va lua cel mai probabil și forma unui vaccin.

Un titlu recent din Times of Israel, despre un posibil vaccin împotriva coronavirusului.

În Contagion, vaccinarea nu este numai încurajată, ci este obligatorie.

Cei care sunt vaccinați primesc o brățară cu un cod de bare. Cei care poartă brățara au voie să meargă în locuri publice, cum ar fi centrele comerciale. Cei care nu sunt vaccinați, nu pot merge nicăieri și în cele din urmă mor. Iar unii oameni refuză să fie vaccinați.

Autorul teoriei conspirației

O parte importantă în intriga din Contagion implică un autor al teoriei conspirației (interpretat de Jude Law), care se împotrivește vaccinului. Autorul teoriei conspirației conduce un blog numit ”Serul Adevărului”, urmărit de milioane de cititori.

Bloggerul susține că un remediu pentru virusul MEV-1 există de fapt, dar este reprimat de puterile care vor să-și vândă vaccinurile. De asemenea, își îndeamnă cititorii să nu primească vaccinul care le este dat de autorități.

În Contagion, autorul teoriei conspirației este descris ca o persoană din umbră, cu o etică de lucru discutabilă. Comunitatea științifică îl disprețuiește, de vreme ce un om de știință îi spune: ”Bloggingul nu este scris, este graffiti cu punctuație”.

Bloggerul este apoi ridicat de un agent sub acoperire și este arestat pentru ”fraudă de securitate, conspirație și, cel mai probabil, omor”.

Până la urmă, se descoperă că bloggerul a făcut o fraudă și că a câștigat 4,5 milioane de dolari din aceast fals leac pentru MEV-1. Pe scurt, filmul le spune telespectatorilor că guvernul a făcut lucrurile corect, prin arestarea bloggerului.

În concluzie

După cum am explicat încă din 2012, scopul filmului Contagion nu a fost distracția, ci educarea. Acesta prezintă un model pentru procesul care trebuie să aibă loc, atunci când apare o epidemie: frica și panica. Dispariția ordinii sociale. Control și blocaje. Distanțarea socială. Soluția obligatorie și represalii asupra celor care se opun acesteia.

În timp ce, în 2020, lucrurile s-ar putea să nu meargă atât de departe ca în Contagion (să sperăm că nu), filmul pregătește mental oamenii pentru ceea ce s-ar putea întâmpla. Și aici se află puterea uimitoare a mass-media, de a modela și dirija societatea la nivel global.

SURSA: sacssiv