Taiwanul, la doar 130 de km de China are doar 47 cazuri de COVID 19 si niciun mort! Vezi aici exemplul tarii cu cel mai perfomant sistem de sanatate (fiecare cetatean primeste un KIT complet - masti, dezifectant, pachete cu filme, jocuri, card, …

ROMANIA Covid 19În Taiwan, criza generată de coronavirus este gestionată exemplar. ”Situația este sub control!” Aflat la 100 de kilometri de China, epicentrul infecției cu coronavirus, Taiwanul, țară cu 23 de milioane de locuitori, gestionează exemplar criza generată de Covid-19.

 

Peste un milion și jumătate de taiwanez trăiesc sau lucrează în China, iar trei milioane de turiști chinezi vizitează țara în fiecare an. Cu toate acestea, au existat doar 47 de cazuri de coronavirus și o singură moarte în Taiwan de la începutul epidemiei datorită modului ”exemplar” prin care autoritățile din acest stat gestionează criza, notează la-croix.com. Astfel, ministrul Sănătății, Chen Shih-chung, a putut joi, 5 martie, să spună că situația din Taiwan „este sub control”, dar că Taiwanul trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni noile valuri de infecții în conformitate cu vârful de la globală și locală. Unul dintre primele motive ale unor cifre atât de scăzute este informația foarte rapidă despre virus și sensibilitatea autorităților din Taiwan. De la începutul lunii decembrie 2019, taiwanezii care trăiesc și lucrează în China au auzit de o pneumonie ciudată care începea să circule în țară. Mai ales la Wuhan, unde câteva sute de taiwanezi lucrează în multe fabrici. Imediat, oficialii din Ministerul Sănătății din Taiwan au dispus introducerea de scannere pe aeroporturi, astfel că au fost ”scanați” toți pasagerii care soseau cu avionul direct din Wuhan.

La 31 decembrie, când China tocmai dezvăluia informațiile către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrul Taiwanului pentru Controlul Epidemiei (EAC) a început să-i bage în carantină pe toți pasagerii care soseau din Wuhan cu simptome. Până la 9 ianuarie, paisprezece zboruri, inclusiv 1.317 pasageri, fuseseră inspectate și testate pentru 26 de viruși, inclusiv SARS și MERS. La scurt timp, toate zborurile din China au fost anulate. Un alt motiv important al receptivității Taiwanului este experiența traumatică a epidemiei SARS din 2003, care a ucis 73 de persoane la fața locului. „La vremea respectivă, guvernul taiwanez a fondat Centrul Național de Comandament pentru Sănătate (CCNS), care urma să gestioneze orice astfel de criză la nivel național”, a declarat Jason Wang, un medic american taiwanez la Stanford.

CCNS a creat apoi Cartierul general pentru lupta împotriva epidemiilor (CECC), o structură interministerială condusă de ministrul Sănătății, mobilizată la începutul lunii ianuarie 2020. „CECC a întocmit o listă de 124 de acțiuni care trebuie efectuate pentru protejarea sănătății publice a Taiwanez ”, adaugă el. Într-un articol publicat în jurnalul foarte serios al Asociației Medicale Americane, Jason Wang a subliniat că „având în vedere epidemia Covid-19 la nivel mondial, lista celor 124 de acțiuni noastre ar putea inspira alte țări”. Concluzionând, printre acțiunile care au fost luate imediat în Taiwan, se pot menționa controlul la frontierele terestre și aeriene, identificarea cazurilor care utilizează procese care folosesc cele mai noi tehnologii (în special conexiunea dintre bazele de date de securitate socială și serviciile sale de imigrare și vamă. ), carantină pentru cazuri suspecte, educație publică în timp ce combate dezinformarea, negocierea cu alte țări, aplicarea de politici precise pentru școli și afaceri.

În Taiwan, criza generată de coronavirus este gestionată exemplar. ”Situația este sub control!”

Potrivit Guvernului taiwanez, fiecare cetatean primeste un KIT de urgenta in care, printre altele, se afla masti, dezinfectant, carduri pentrua cces al internet si jocuri si tot ce ami trebuie ca populatia sa stea acasa, in izolare!

SURSE: libertatea.ro, foreignpolicy.com, businessinsider.com, time.com