SPECTACOL PE CERUL ROMANIEI (Buzau): Vezi aici la ce ora se vad, din judetul nostru - satelitii lui Elon Musk (SpaceX) – Starlink! VIDEO

SATELITI STARLINK Buzau RomaniaCompania lui Elon Musk (SpaceX) a lansat pentru inceput 60 de sateliți în cadrul constelației Starlink (din cei 42.000?!). SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după alte 22 de lansări.

În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100. Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine. Un site specializat in urmarirea acestui eveniment (james.darpinian.com), pune la dispozitia celor interesati date exacte cu privire la momentul trecerii acestor sateliti pe deasupra zonei de observatie. In functie de conditiile atmosferice, in Buzau se vor putea vedea astazi, in jur de 27 de sateliti, la ora 20:53. La fel, joi – 9 sateliti la ora 05:29 – A.M. , vineri – 10 sateliti la ora 04:29 A.M. si sambata la ora 05:00 A.M.

Satelitii STARLINK au fost observati si de pe Statia Spatiala Internationala

ISS062 E 148365 red PlusIDPentru prima dată, controversatele sateliți Starlink ale SpaceX au fost fotografiate de astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale. Iată, fotografia din data de 13 aprilie 2020. ISS zbura peste sudul Oceanului Indian, când observarea a avut loc cu camerele îndreptate în general spre sud spre Antarctica. La vremea respectivă, un flux minor de vânt solar a tamponat câmpul magnetic al Pământului, stârnind aurora pe continentul înghețat. Trenul Starlink se întinde până la orizontul albastru-crepuscul până la cerul înstelat deasupra stratului aurorei.

Expertul de satelit olandez Marco Langbroek a identificat sateliții Starlink și a etichetat imaginea originală a NASA. "Acestea sunt toate obiectele de la lansarea din 17 februarie 2020 --- a.k.a." Starlink 4 ", a scris Langbroek în blogul său.

Starlink este o nouă acțiune a SpaceX, care își propune să înconjoare Pământul cu sateliți și să conecteze internet la prețuri accesibile către locații îndepărtate din întreaga lume. Este controversat din cauza efectului său potențial asupra cerului nopții. Chiar după lansare, sateliții Starlink pot fi ușor văzuți cu ochiul neajuns, plutind peste stele și planete familiare astronomilor din curtea sa.

https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink&fbclid=IwAR3azTFRwtouTK47HzdUXdxYmnGa2M4Y4epyGcww3OUFm8Yy1aokm4WPgIM

SURSE: spaceweather.com, james.darpinian.com

Iulian Gavriluta