Certificatele de imunizare ar trebui să impulsioneze biometria să reducă îngrijorările legate de intimitate, spune directorul executiv de la ID2020

ID202 Alliance digital IDCertificatele de imunizare ar trebui să impulsioneze biometria să reducă îngrijorările legate de intimitate, spune directorul executiv de la ID2020

Certificatele de imunitate, dacă vor fi implementate, vor trebui să protejeze intimitatea, ideal cu date biometrice, potrivit unui document scris de directoarea executivă de la ID2020 Alliance - Dakota Gruener cu concursul consiliului director, a comitetului de consiliere tehnică şi al personalului, document publicat de Harvard University Edmond J. Safra -Centrul pentru Etică.

“Certificatele de imunizare: dacă trebuie să le avem, trebuie să le facem bine” scoate în evidenţă cum se vor dezvolta certificatele de imunizare în conformitate cu Principiile pentru Identitatea Digitală din ID2020 Manifesto. În plus faţă de protecţia datelor private, certificatele digitale de sănătate vor trebui să aibă portabilitate şi largă recunoaştere, la fel ca şi încredere, potrivit paginii 28 din document.

Standardul “Istoric Verificat” dezvoltat de World Wide Web Consortium (W3C) şi de HL7 Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR) (Resurse Interoperabile de Îngrijire Medicală Rapidă) sunt notate ca elemente potenţiale într-un sistem de certificate de imunizare.

“Cu toţii avem această obligaţie de a proteja sănătatea publică. Dar făcând aşa, n-ar trebui să însemne că renunţăm la dreptul nostru la intimitate,” a notat Directoarea Executivă a ID2020, Dakota Gruener. “Tehnologiile dovedite, grevate pe respectul pentru echitate şi drepturile omului, pot fi relansate pentru a ajuta la protejarea societăţii faţă de o recrudescenţă a bolii şi pot plasa controlul asupra informaţiilor personale despre sănătate în mâinile individului. Dar această abordare trebuie trebuie urmată cu prudenţă, în deplină cunoştinţă asupra riscurilor şi un plan detaliat pentru reducerea acestora.”

Propunerea de a utiliza certificate de imunizare de către indivizi pentru demonstrarea statutului d.p.d.v. COVID-19 este complexă şi ridică îngrijorări asupra vieţii private, a excluziunii şi a inegalităţii, potrivit anunţului.

“Unde este posibil, utilizarea datelor biometrice poate conferi un plus de securitate, legând strâns individul de istoricul său; noi recomandăm utilizarea datelor biometrice care sunt stocate local pe un aparat al individului şi care permite autentificarea locală,” mai scrie în document într-o secţiune despre frauda cu date personale din capitolul despre “Riscul adus de exprimarea imunizării.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că, dată fiind incertitudinea relaţiei dintre prezenţa anticorpilor COVID-19 şi imunitate, sau cât durează imunitatea pe care aceştia o conferă, folosirea de “paşapoarte de imunizare” nu este recomandată. Guvernul din Chile face paşi mari în direcţia planificării de a oferi astfel de certificate totuşi, raportează CTV News, deşi guvernul Canadei spune că planurile sale de reducere a carantinei de la acest moment nu conţin consideraţii privind imunitatea, în aşteptarea noilor date.

Traducerea: Costin Ştirbu

ID2020 și partenerii săi lansează un program pentru emiterea unui ID digital despre vaccinări

Vigilant Citizen despre ID 2020 (identitate digitala folosind vaccinarea, urias proiect sustinut de ONU, Rockefeller Foundation si Microsoft), coronavirus, Bill Gates si Event 201