FOTO - Un monument, o istorie! Crucea lui PARLAT din localitatea Cernătești, unică prin părțile Buzăului și nu numai...

Crucea lui ParlatPatru obiective din comuna Cernătești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Buzău, ca monumente de interes local. Trei sunt clasificate ca situri arheologice și unul ca monument memorial sau funerar.

Primul sit arheologic este cel de la Aldeni de pe dealul Balaurul, ce cuprinde așezarea ce a contribuit la numele culturii Stoicani-Aldeni din Eneoliticul târziu (mileniul al IV-lea î.e.n.); situl mai cuprinde și alte așezări din alte epoci: cultura Boian (neolitic, mileniul al V-lea î.e.n.), eneolitic (cultura Gumelnița), Epoca Bronzului (cultura Monteoru), perioada Halstatt, perioada geto-dacică, până în epoca migrațiilor. Al doilea cuprinde o singură așezare neolitică aparținând culturii Boian, aflată la 800 m vest de satul Băești. Al treilea sit arheologic, din punctul „La Cetățuie”, în valea Maului și valea Pluteșului, de lângă satul Cernătești, cuprinde o cetate medievală din secolele al XVI-lea–al XVII-lea, și o așezare și o necropolă aparținând culturii Monteoru (Epoca Bronzului, mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.). Monumentul funerar este crucea lui Parlat, din secolul al XIX-lea, aflată în zona „Lunca Puțului” dintre satele Cernătești și Zărneștii de Slănic. S-au scurs peste 200 de ani de la ridicarea acestei cruci (1802 - 2020) de catre Jupan Apostol Parlat, ramas in toponimia locala si in memoria satenilor ca un om de isprava. El a folosit o parte din averea sa pentru rezolvarea unor treburi publice.

Importanta monumentului - este cea mai mare cruce de prin partile Buzaului (2,80 metri) si nu numai, lucrata dintr-un singur bloc de calcar de Magura. Impreuna cu capitelul si postamentul masoara 3,50 metri. Este scrisa pe toate laturile cu litere slavone (chirilice) daltuite in relief cu multa migala. In textul de fata este consemnat numele Domnitorului Tarii Romanesti si al mitropolitului "Cu vrerea Tatalui si cu savarsirea Fiului si cu ajutoriu Duhului Sfant s-au ridicatu aceasta sfanta si dumnezeiasca cruce in zilele prealuminatului si preainaltatului domn Alexandru Constandin Ipsilantu si s-au ridicatu prin osardia robului lui Dumnezeu Jupan Apostol... in hram erarhului Nicolae mitropolitu." Sub bratul drept al crucii scrie "s-au ridicatu intr-un anu cu putu". Putul lui Parlat, situat in vecinatatea crucii a fost sapat la peste 20 de metri si zidit cu obezi cioplite in calcar. Este cel mai vechi put cunoscut de oamenii din localitate folosit pana in zilele noastre.

Prin vechimea ei, Crucea lui Parlat a fost martora la patru mari evenimente istorice - prin fata ei au trecut dorobantii chemati la oaste in Razboiul pentru Independenta (1877 - 1878), taranii rasculati in anul 1907 condusi de Radu Caldarusanu, barbatii mobolizati sub arme in Primul Razboi Mondial (1916-1918) precum si combatantii trimisi pe front in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Crucea geamana de alaturi, patru cruci cioplite intr-o singura lespede de piatra, reprezinta o raritate. Ea a fost adusa aici de la vechiul cimitir din Vladeni si aduce aminte de o catastrofa familiala "Si au murit toti patr-odata, Sarmanul tata! De foc, de apa sau de ciuma, Sarmana muma!"

Un monument, o istorie!

A.D.