FOTO - Cometa ATLAS (C / 2020 M3) se apropie de Pământ. Astazi, 14 noiembrie va fi la 0,358 UA (54 de milioane de km) distanță

Cometa AltasPotrivit societatii “Astronomi fara frontiere” - astazi, 14 noiembrie Cometa ATLAS (C / 2020 M3) se apropie de Pământ si va fi vizibila cu instrumente astronomice de putere medie. Ea este astazi al punctual maxim de vizibilitate, fiind la o distanta de numai 0,358 UA (54 de milioane de km), insuficient totusi pentru a o face observabila cu ochiul liber. Astronomii spun ca poate fi vizibila ca o stea cu magnitudinea a 8-a, fiind un obiect astronomic foarte spectaculos. Pasionatii amatori au reusit sa surprinda acest fenomen in momentul cand cometa ATLAS a trecut prin zona nebuloasei Orion, pe 8 noiembrie a.c..

“Atmosfera verde a cometei este imensă. Această fotografie compusă (VEZI MAI JOS – n.r.), arată că este aproape la fel de largă ca o lună plină. De aici următorul sfat pentru astrofotografi: Veți avea nevoie de un câmp larg pentru a captura întreaga cometă. Își obține nuanța verde de la carbonul diatomic (C2), un compus care luminează verde în vidul aproape total al spațiului. Faptul că obiectul cosmic trece prin Orion o face mai ușor de găsit”, a precizat astronomul amator Dan Bartlett din June Lake, California, SUA. Daca pe data de 11 noiembrie, cometa putea fi gasita tragand o linie prin stelele Centurii lui Orio, in data de 15 noiembrie (în câteva ore de la cea mai apropiată apropiere de Pământ), cometa va trece o fracțiune de grad de steaua strălucitoare Bellatrix, umărul stâng al “Vânătorului”. Expunerile profunde pot arăta că Bellatrix strălucește la marginea atmosferei ATLAS.

I.G.

SURSA: Astronomerswithoutborders

Cometa Altas

 

skymap 14nov20