Furtuna de nisip saharian ajunge desupra României ATENTIE! “Praful saharian contine bacterii si ciuperci, periculoase pentru sanatate!”

Furtuna nisip saharianMinisterul Mediului a anunțat sâmbătă seara că în perioada 6-9 februarie o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

„Administratia Nationala de Meteorologie RA informează că, în perioada 6 - 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului. Potrivit postării, în această perioadă, în țările de la vest și sud-vest de România se semnalează precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează să ajungă deasupra României va fi redusă. „Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării”, au mai anunțat reprezentanții Ministerului.

Pericolele din praful saharian!

Medicii ne recomandă ca în timpul acestui fenomen neobişnuit să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că praful le agravează suferinţa. Particulele de praf pot constitui un risc mai mare decât s-a crezut până acum deoarece acestea pot purta ciuperci și bacterii, susține echipa de oameni de știință formată din experți din Austria și Italia. „Dacă acestea se depun, pot reprezenta un pericol„, a declarat Tobias Weil de la Edmund Mach Foundation care a participat la studiu alături de colegi de la Universitatea Innsbruck din Austria. Aceștia au analizat particulele de praf prezente în mostre de zăpadă din Alpi, ce fuseseră purtate de vânt în Europa în timpul furtunilor puternice din deșert din urmă cu trei ani, din februarie și aprilie 2014. Potrivit experților, cele mai mari concentrații de astfel de sedimente au fost identificate în regiunile muntoase aflate între 2.000 și 3.000 de metri altitudine.

La analiza stratului de zăpadă depus în 2014, oamenii de știință au descoperit „aproape toate microorganismele din Sahara”, după cum a declarat Weil pentru sursa citată.

Particulele purtate de vânt din Africa, pe distanțe lungi, pot avea un rol benefic, spre exemplu pentru fertilizarea cu minerale a pădurilor amazoniene, însă speciile de microbi care sunt transportate odată cu aceste sedimente pot fi periculoase.

Printre tipurile de ciuperci cele mai întâlnite în zăpada analizată s-au numărat Capnodiales și Pleosporales, care „conțin mai mulți patogeni importanți și foarte distructivi pentru culturile de cereale, legume, fructe, dicotiledonate și copaci”, susțin oamenii de știință în raportul lor.

În plus, microbii ce ajung în Alpi s-au demonstrat a fi extrem de rezistenți la stres și au membrane celulare mai groase, a adăugat Weil. Potrivit cercetătorilor, aceștia străbat peste 2.500 de kilometri la altitudini mari, de multe ori la temperaturi sub 0 grade Celsius, se confruntă cu lipsa nutrienților și persistă în solul din regiunile montane după ce zăpada se topește.

A.M.