UPDATE Ramasitele rachetei chinezesti au cazut duminica in Oceanul Indian - FOTO Harta! Sudul Romaniei – printre zonele posibil lovite de racheta chinezeasca aflata in deriva! (LIVE VIDEO tracking)

traiectorie racheta chinezeascaPosibile traiectorii ale rachetei chinezesti scapate de sub control. Aceasta va intra in atmosfera la ora 3:30 UTC +/-4h.

Traiectoriile sunt si ele cu +/- prin urmare este o posibilitate sa loveasca Sud-Estul Europei adica Sudul Romaniei!

SURSA: Flavius Cristian Iorga – Grup FB: Astronomia si misterele Universului

 

P.S. 

Rămășițele celei mai mari rachete chinezești urmează să reintre în atmosferă în prima parte a zilei de duminică, potrivit unui centru de cercetare spațială ce este finanțat de guvernul Statelor Unite, transmite Reuters.

UPDATE Cea mai recentă predicție avansată de Aerospace Corporation: racheta va reintra în atmosferă duminică, ora 06.30 (ora României) ± 4 ore.

Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang, aceasta transportând modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei.

Publicația China Global Times controlată de guvernul chinez a scris că racheta Long March 5B se va prăbuși probabil în apele internaționale.

Ultimele calcule ale Aerospace Corporation arătau că racheta va reintra în atmosferă duminică, ora 07.19 (ora României) plus minus 8 ore.

Potrivit ”predicției în cunoștință de cauză”, punctul de reintrare ar fi în apropierea insulei nordice a Noii Zeelande, dar acesta totuși poate fi și pe câteva rute ce acoperă o mare parte de glob.

Pe 29 aprilie, China a lansat primul modul al viitoarei sale stații spațiale, „Tianhe” („Heavenly Harmony”), cu racheta Long March 5B. Este primul etaj al acestui puternic lansator care se întoarce pe Pâmânt în acest moment.

Traiectoria sa este scăpată de sub control, nu din cauza unei avarii sau a unui incident inexplicabil, ci din cauza faptului că proiectanții săi au planificat de la început că întoarcerea ar fi „naturală”. Se așteaptă dezintegrarea în atmosferă.

De pe o orbită joasă - unde zboară acum racheta chineză - acestea cad singure, din cauza fricțiunii atmosferei, care contribuie la consumarea lor aproape în totalitate.

Dar, cu masa sa (între 10 și 18 tone), este puțin probabil ca modulul din Longue-Marche să fie complet consumat, spun experții. „Având în vedere dimensiunea obiectului, există inevitabil piese mari care vor rămâne”, anticipează Florent Delefie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

În plus, "dacă racheta este fabricată din materiale care nu se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, este mai riscant. Acesta pare să fie cazul Longue-Marche", notează el.

Știind acest lucru, "chinezii ar fi trebuit să anticipeze o reintrare controlată cu o rachetă retro, așa cum făcuseră rușii în special prin dezorbitarea stației Mir", a declarat pentru AFP Nicolas Bobrinsky, șeful departamentului de inginerie și inovare al Agenției Spațiale Europene (ESA).

UPDATE - ORA 07.15 Ramasitele celei mai mari rachete chineze au aterizat duminica, 9 mai, in Oceanul Indian, cea mai mare parte a componentelor sale fiind distruse la reintrarea in atmosfera Pamantului, potrivit presei de stat chineze, punand capat zilei de speculatii cu privire la locul in care ar fi lovit resturile.

 

Resturi ale rachetei chinezilor Long March-5B, scăpată de sub control, s-a prăbușit în noaptea de sâmbătă spre duminică în Oceanul Indian, în apropierea insulelor Maldive, scrie BBC.

Aparatul de zbor, care s-a dezintegrat în momentul în care a intrat în atmosfera Pământului, a trecut peste Oceanul Atlantic, Peninsula Iberică, Marea Mediterană şi Peninsula Arabică, apoi resturile au ajuns în Oceanul Indian.

Cea mai mare parte a rachetei a fost distrusă în timpul reintrării în atmosferă, dar părți ale ei au aterizat într-o locație de 72,47 ° est și 2,65 ° nord, au informat presa chineză de stat.

Punctul din Oceanul Indian în care s-au prăbușit aceste resturi este la vest de Maldive.

Locul în care s-ar fi prăbușit resturi ale rachetei. FOTO: CNN

Înaintea reintrării rachetei, existau temeri că resturile ar putea ajunge într-o zonă locuită. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, declara că China a fost neglijentă și a lăsat racheta să cadă.

Cu toate acestea, experții în domeniu au spus că șansele ca cineva să fie lovit de fapt de o bucată de gunoi spațial erau foarte mici, pentru că o mare parte din suprafața Pământului este acoperită de ocean și zone imense de pământ sunt nelocuite.

China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei urmează să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde.

După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.

În urmă cu două zile, Pentagonul anunța că nu intenţionează să distrugă racheta care urma să facă o reintrare necontrolată în atmosferă, a anunțat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra ei.

În mai, anul trecut, resturile unei rachete de același tip s-au prăbușit în Africa de Vest și în Oceanul Atlantic.

racheta cinezeasca

 

 

racheta chinezeasca