Solstițiul de vară - 21 iunie 2021, cea mai lunga zi a anului!. Ce este solstitiul si ce traditii sunt! Ce să nu faci în această zi, în funcție de zodie

solstitiu de vara 21 iunieSolstiţiul de vară 2021 are loc luni, 21 iunie, începând astfel vara astronomică şi înregistrându-se cea mai lungă zi din an.

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sfera cerească prin mişcarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului. Solstiţiul de vară din acest an are loc pe 21 iunie, la ora 06:32.

De unde vine numele solstițiului de vară

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. Pornind de la acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine, cu o precizie remarcabilă, încă din anul 250 î.e.n, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele două oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezică cunoscută în istorie, aminteşte Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

Totodată, în China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. De asemenea, în vechea Galie se sărbătorea Eponea, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. Băştinaşii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.

După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit sub forma “Midsommar” sau ziua mijlocului verii.

Solstiţiul de vară, asociat în România cu Sânzienele

Sărbătoare păgână iniţial, dedicată solstiţiului de vară, ea coincide şi cu ziua “Naşterii Sfântului Ion Botezătorul” din calendarul ortodox şi catolic.

Solstiţiul de vară este asociat, în România, cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând.

Totodată, se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ 2021. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Solstițiul de vară din 21 iunie 2021 vine cu efecte pentru fiecare zodie. Foto:

Solstițiul de vară care anul ăsta are loc pe 21 iunie are efecte importante pentru zodii. Ziua cea mai lungă a anului aduce răsturnări de situație favorabile în viețile multor semne, dar și câteva cumpene.

solstitiu de vara 21 iunieSolstițiul de vară vine cu prilejul de a ne reinventa, de a porni pe noi drumuri, de a ne schimba complet perspectivele. Lucrurile se vor schimba mai ales pentru cei care au luptat mult pentru anumite schimbări.

Berbecii pot iniția legături noi, unele de prietenie, iar altele de afaceri. Sunt puși în situații în care vor dovedi că au ceva de spus. Sfat: Nu te da la o parte de la nimic!

Solstițiul de vară din 21 iunie 2021 și efectele asupra zodiilor

Taurii nu stau foarte bine la capitolul răbdare pe 21 iunie. În jurul acestei date se pot înmulți stările de confuzie, ori de disconfort. Îi apasă anumite gânduri. Sfat: Încearcă să găsești lucrurile care te fac fericit în altă parte.

Gemenii comunică mai bine ca niciodată. Solstițiul le oferă toate argumentele de care au nevoie pentru a câștiga bătălii importante, mai ales pe plan profesional. Sfat: Nu ezita să spui tot ce ai pe suflet.

Racii reușesc să își asculte mai mult inima și iau decizii foarte bune. Sunt avantajați în iubire. Sfat: Nu da cu piciorul oportunităților în dragoste.

Leii pot da o mare lovitură în afaceri dacă sunt foarte atenți. Ziua de 21 iunie aduce momente unice pentru cei care vor să iasă în față cu ceva diferit. Sfat: Nu renunța pentru nimic la visele tale.

Fecioarele au tot felul de stări interesante. Unele vor fi cuprinse de melancolie, altele își îndeplinesc anumite vise. Sfat: Nu te abate de la drumul pe care ai pornit.

Balanțele pun mare preț pe legăturile de familie. Ajung la sentimente mai bune față de persoanele cu care până mai ieri se certau zi de zi. Sfat: Nu uita să îți ceri iertare dacă greșești.

Scorpionii nu sunt în cea mai bună formă. Apar tot felul de reproșuri la adresa lor. Trebuie să schimbe tactica de joc. Sfat: Nu te mai implica în bârfe despre ceilalți.

Capricornii muncesc prea mult

Săgetătorii încep niște demersuri importante pentru liniștea lor sufletească și pentru confortul lor financiar. Se anunță vremuri bune. Sfat: Nu uita să iei în calcul și riscurile.

Capricornii muncesc de le sar capacele, dar nu prea se plâng. Problema e că oamenii care țin la ei le pot reproșa că nu sunt băgați în seamă. Sfat: Nu îi ignora pe cei dragi.

Vărsătorii duc anumite dueluri la următorul nivel. Se poate spune că ei sunt cei care reinventează dezbaterea, folosind argumente la care nu se așteaptă nimeni. Sfat: Nu ceda ușor dacă știi că ai dreptate.

Peștii pun piciorul în prag. Situația tensionată din familie nu mai poate fi suportată de ei, așa că își cer dreptul la opinie. Sfat: Nu mai accepta nedreptățile din familie.

Ecaterina Stroescu

SURSE: Descopera.ro, Fanatik