New News Buzau header

Statuia lui Cristofor Columb din Mexico City va fi înlocuită cu cea a unei femei indigene / Oportunism politic sau „cancel culture”? Dezbaterile continuă în întreaga lume

statuia lui columbO statuie din Mexico City a exploratorului european Cristofor Columb va fi înlăturată din capitala Mexicului și înlocuită cu o statuie a unei femei indigene, țara din America Centrală devenind astfel ultima care îl repudiază pe navigatorul italo-spaniol, relatează The Washington Post .

Statuia lui Columb se află pe bulevardul central Paseo de la Reforma de peste 100 de ani însă Claudia Sheinbaum, primărița capitalei mexicane, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că este momentul pentru o schimbare de peisaj și un monument care oferă "justiție socială".

"Anunțăm că sensul giratoriu Columb va deveni foarte curând, în luna octombrie, un simbol măreț al celor 500 de ani de rezistență dusă de femeile indigene din țara noastră", a declarat Sheinbaum, adăugând că "le datorăm acest lucru".

Deși țara îl recunoaște pe Columb, "există două viziuni", una indigenă și cealaltă europeană cu privire la "descoperirea Americii", a mai spus aceasta.

Statuia a fost dată jos anul trecut pentru a fi restaurată și nu a mai fost instalată la loc ulterior.

Luna trecută López Obrador a cerut scuze comunităților indigene pentru abuzurile la care au fost supuse în timpul cuceririi Imperiului Aztec de către spanioli.

Anterior acesta a cerut familiei regale spaniole și papei Francisc să își ceară scuze în mod oficial pentru atrocitățile comise în timpul cuceririi spaniole de la începutul secolului XVI.

Dezbateri în întreaga lume

Înlocuirea unor statui ale lui Columb a început să prindă avânt și în Statele Unite unde mai multe statui care îl reprezintă pe explorator au fost înlăturate sau vandalizate în contextul protestelor Black Lives Matter de anul trecut.

În luna iulie Camera Reprezentanților de la Washington a votat să înlăture statuile liderilor confederați din Capitoliul american și să înlocuiască bustul lui Roger B. Taney, un fost judecător șef al Curții Supreme care a spus în 1857 că persoanele de descendență africană nu sunt cetățeni americani.

Acțiuni similare au avut loc și în alte țări.

 

SURSE: The Washington Post, hotnews