New News Buzau header

Astronomii au descoperit activități cosmice suspecte, dincolo de Neptun

Pitica rosie langa NeptunÎn ultimii șase ani, oamenii de știință care studiază activitatea cosmică s-au axat pe evenimentele care se desfășoară dincolo de orbita micuței planete Neptun. Descoperirile lor sunt cu adevărat impresionante!

În cei șase ani, cercetătorii cosmici au descoperit 461 de obiecte care le-au stârnit curiozitatea.

Patru dintre aceste obiecte descoperite dincolo de orbita planetei Neptun se află la mai mult de 230 de unități astronomice (AU) de la Soare. Îți amintesc faptul că o unitate astronomică este distanța de la Pământ la soare, aproximativ 93 de milioane de mile sau 149,6 milioane de kilometri.

Oamenii de știință își pun mari speranțe în descoperirea făcută

Aceștia sunt de părere că, datorită noii descoperiri, vom afla mai multe detalii despre Planeta 9, un corp ceresc teoretic, niciodată observat, care s-ar putea ascunde în spațiul adânc, gravitația sa afectând orbitele unora dintre obiecte stâncoase de la marginea sistemului solar, conform Livescience.

Descoperirile sunt cu atât mai notabile cu cat ele sunt realizate prin intermediul Energiei Întunecate, un efort de cartografiere a structurii galactice și a materiei întunecate a universului, care a început în 2013. Șase ani de observație de la Telescopul Blanco din Cerro Tololo din Chile au totalizat 817 obiecte noi confirmate, dintre care 461 sunt descrise acum pentru prima dată într-o lucrare postată pe arXiv. Lucrarea a fost trimisă unui jurnal pentru evaluare inter pares, transmite ScienceAlert.

Conform oamenilor de știință, obiectele din studiu sunt la cel puțin 30 UA distanță, într-o regiune întunecată a sistemului dolar. Peste 3.000 de obiecte trans-neptuniene sau TNO-uri au fost identificate în aceste zone înghețate.

Acestea includ planete pitice, cum ar fi Pluto și Eris, precum și mici obiecte din Centura Kuiper, cum ar fi Arrokoth, un corp stâncos vizitat de nava spațială New Horizons în 2019.

Există câteva obiecte ce au stârnit o curiozitate aparte cercetătorilor cosmici. De exemplu, nouă sunt cunoscute sub numele de obiecte trans-neptuniene extreme, care au orbite de cel puțin 150 UA de soare. Patru dintre acestea sunt extreme, cu distanțe orbitale de 230 UA.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, patru noi troieni Neptun. Troienii sunt corpuri care împart orbitele unei planete sau a lunii. În acest caz, obiectele împart orbita lui Neptun în jurul Soarelui.