VIDEO TRAILER – “SONGBIRD” – un film din 2020 de Michael Bay (regizorul “Transformers”) despre … a 214-a săptămâna de lockdown din SUA anului 2024

songbird movieUn film profetic? Mai bine nu, dar…. “Covid-23” deja infectează creierul uman / Infectaţii sunt duşi cu forţa în lagăre / Poliţia “sanitară” efectuează raiduri în case pentru găsirea pacienţilor suspecţi. SONGBIRD – un film din 2020 de Michael Bay (regizorul “Transformers”) despre … a 214-a săptămâna de lockdown din SUA anului 2024

The Guardian: Trailerul filmului lui Michael Bay despre pandemie criticat ca fiind ‘cinema de exploatare’

Songbird, produs de Bay, ilustrează o poveste de dragoste din timpul celei de-a 214-a săptămâni de lockdown din America anului 2024

De luni de zile, experţii au tot bătut monedă pe un punct critic: dezastruoasa abordare a pandemiei de coronavirus din SUA – potopul de teste, politizarea purtatului de măşti, un nou val de infecţii ce mătură toată ţara – n-a fost inevitabilă.

Dar pentru observatorii critici, ceea ce a fost poate inevitabil a fost că directorii de la Hollywood vor încerca să stoarcă trauma colectivă de Covid-19 pentru scopuri de distracţie şi profituri uriaşe.

Enter: reclama filmului Songbird, primul film de gen filmat în Los Angeles de la începutul carantinei, care a aprins un viu criticism ca un refren surd de “film horror” despre o oroare aflată în desfăşurare pe care America – şi întreaga lume – încă o trăieşte.

Songbird, regizat de Adam Mason şi produs de Michael Bay – , alias tipul cunoscut pentru regizarea unor filme bombastice de tip blockbuster cum ar fi Transformers, Pearl Harbor si Armageddon – ilustrează o poveste de dragoste între Nico (Riverdale’s KJ Apa) şi Sara (Sofia Carson) în timpul săptămânii cu numărul 214 de lockdown din America anului 2024, ca o versiune de scenă târzie a lui “Covid-23” mutant care infectează creierul uman.

Filmul pare să extragă ce-i mai rău din ultimele 6 luni, să se dezbrace de sensibilitate şi apoi să dea strat dublu de vopsea cum se face la bugetele mari, hollywoodizate, în stil exagerat. În trailer, un panou din Los Angeles numără 8,4 milioane de morţi, americanii infectaţi sunt duşi cu forţa în lagăre de carantină, iar poliţia “sanitară” efectuează raiduri în case pentru găsirea pacienţilor suspecţi.

Inserarea unei tragedii reale aflate în desfăşurare care a ucis 229 000 de americani şi continuă, n-a picat prea bine unora aflaţi încă sub imperiul pandemiei, ceea ce înseamnă: publicul american consumator de filme din afara Hollywoodului.

“Să faci un ‘film distopic horror’ despre o oroare care este reală şi se întâmplă CHIAR ACUM este un act de afon”, a scris pe tweeter @scallywap. “Şi deloc ceea ce au nevoie oamenii. Aşa că mulţi oameni şi-au pierdut slujbele, vieţile şi pe cei dragi în timpul COVID-ului, şi viaţa fiecăruia a fost afectată în mod sever. Foarte prost film.”

“Chiar şi după standardele lui Michael Bay, SONGBIRD este o alegere. Arată ca o adevărată exploatare cinematografică a cărei “ like-uri” cu greu le mai obţinem în vremurile astea,” a scris pe tweeter autorul de la Ringer- Sean Fennessey.

Songbird a fost conceput de Mason şi partenerul său de scenariu Simon Boyes la începutul pandemiei. Cei doi au scris o “chemare la arme” de 12 pagini în weekend-ul în care oraşul New York a intrat în lockdown, a spus Mason celor de la Entertainment Weekly, pe care Mason a trimis-o apoi producătorului Adam Goodman într-un email cu subiectul “Idee nebunească!”. Goodman şi cu Bay au semnat contractul a doua zi.

Proiectul a fost primul care a reinceput filmările în Los Angeles pe 8 iulie, cu măsuri de protecţie cum ar fi testarea frecventă, o echipă de filmare de maxim 40 de oameni şi separarea de actori. Totuşi, producţia a primit un ordin de interzicere a filmărilor de la Sag-Aftra de tip “do not work order” cu câteva zile înainte deoarece producătorii “nu fuseseră transparenţi cu privire la protocoalele de securitate”. Ordinul a fost ridicat pe 2 iulie, astfel încât filmările au fost lăsate să înceapă.

Songbird nu este singurul proiect de la Hollywood care foloseşte carantina ca inspiraţie şi încearcă să facă divertisment din trauma colectivă – filmul lui Freeform- Love in the Time of Corona, filmul de la NBC -Connecting …, şi cel de la Netflix- Social Distance toate au luat pandemia ca premisă pentru critical reviews.

Dar în timp ce aceste filme s-au străduit să prezinte o perspectivă dintr-o anumită felie de carantină – a celor care şi-au permis să stea acasă în primele zile de izolare – Songbird priveşte spre un mai stilzat viitor întunecos ca “divertisment de popcorn” şi pare de asemeni să facă aluzie la cele mai crunte teorii ale conspiraţiei de dreapta asupra guvernului care foloseşte pandemia pentru a exercita un control asupra populaţiei.

“Este o lume distopică înfricoşătoare, dar este un film romantic despre doi oameni care vor să fie împreună şi nu pot,” a declarat Mason pentru Entertainment Weekly. “Este Romeo şi Julieta, dar ei sunt separaţi de uşa de la intrare si de virus.”

Morgan (@LeimertCreative)

Vă amintiţi când a fost 9/11 iar filmele s-au ferit să folosească clădirea WTC pentru o vreme din respect?

Mergeţi mai departe cu două decade şi oamenii sunt atât de lipsiţi de respect acum când ne loveşte o tragedie şi mai cumplită; este un film de groază de michael bay despre asta CA ŞI CUM NE-AM AFLA EXACT ÎN MIJLOCUL EVENIMENTULUI.

chiar aşa…

Comentarii:

Indiferent de intenţie, folosirea unei pandemii care continuă să zdruncine familii a uimit pe unii care îşi amintesc chiar abordarea diferită a altei tragedii de neşters din psihicul naţiunii.

N-am vazut filmul, insa este limpede ca ceea ce-l supara pe autorul articolului este faptul ca Songbird face “aluzie la cele mai crunte teorii ale conspiraţiei de dreapta despre guvernul care foloseşte pandemia pentru a exercita un control asupra populaţiei”.

Vom vedea daca, intr-adevar, abordeaza “teoria conspiratiei”, dar daca o face, atunci intrebarea de nota 10 este: de ce l-am facut?

Caci de distractie sigur nu l-au facut…