New News Buzau header

În China, o inteligență artificială devine procuror. Propune pedepse cu o „precizie de 97%”

china AIO inteligență artificială capabilă să identifice infracțiuni și să propună sentințe corespunzătoare a fost testată la Shanghai, în China.

Cercetătorii chinezi au dezvoltat primul procuror care folosește inteligența artificială. Testată într-un district din Shanghai, această inteligență artificială este capabilă să identifice opt tipuri de infracțiuni de drept comun, între care frauda, ​​conducerea periculoasă, atacul și obstrucționarea acțiunii forțelor de ordine, relatează South China Morning Post.

Cine răspunde în caz de erori?

Inteligența artificială are la bază un program, Sistemul 206, folosit deja de către procurorii chinezi pentru a evalua „periculozitatea” şi ”riscului de recidivă” ale infractorilor.

Însă această nouă versune merge mult mai departe, scrie Paris Match.

Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedepsă, mergând de la amendă la închisoare, pentru infractori, „cu o precizie de 97%”, dau asigurări cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în Management Review.

Dar această perspectivă nu este lipsită de îngrijorare pentru anumiți magistrați și avocați.

„În ciuda acestei precizii anunțate, riscul de eroare este întotdeauna posibil. Ce se va întâmpla dacă IA trimite în mod greșit pe cineva la închisoare? Cine își va asuma această responsabilitate? Magistratul, mașina sau proiectantul algoritmului?” întreabă un procuror sub condiția anonimatului în „South China Morning Post”.

Posted in CHINA, INTELIGENTA ARTIFICIALA by Vali on decembrie 31, 2021

Sursa: https://www.national.ro/stiri-externe/in-china-o-inteligenta-artificiala-devine-procuror-propune-pedepse-cu-o-precizie-de-97-747455.html