VIDEO - Cântările în Sfânta Sofia: Așa se auzeau în urmă cu 1500 de ani. Cauzele căderii, minuni, analize.

Hagia SophiaAscultați cum se auzeau cântările în Sfânta Sofia în urmă cu 1500 de ani. Citiți mai jos despre istoria Sfintei Sofia, inclusiv cauzele căderii Imperiului Bizantin precum și analizele duhovnicești legate de această temă.

Sunetul este fidel din punct de vedere științific, pe baza unui studiu a Universității Stanford care a refăcut sunetul exact și deci chiar așa ar suna dacă ar cânta cineva acolo.

Cei de la Stanford au generat sunete clare și bruște (au spart un balon) într-o cameră controlată fonic și l-au înregistrat. Au făcut același lucru în Sfânta Sofia. Pe baza calculelor cu software dedicat au scos transformarea dintre cele două sunete și, deci, au aflat ce transformare (convoluție) trebuie aplicată sunetului sursă din camera controlată fonic ca să se ajungă la sunetul destinație.

După aceasta au înregistrat pe psalți în camera controlată fonic (un studio mai special) și au aplicat convoluția. Rezultatul e ceea ce auzim. Impresionant!

Magnitudinea și cântările în Sfânta Sofia

Așa se auzeau cântările în Sfânta Sofia din Constantinopol în urmă cu 1500 de ani…

Reconstrucția digitală a sunetului a fost făcută cu studiile Universității Stanford în conlucrare cu corul „Capella Romana”.Specialiștii au folosit toate datele disponibile ca să imite experiența prezenței cuiva în Sfânta Sofia în cei aproape 1500 de ani ai existenței ei.

În epoca lui Iustinian, Sf. Sofia avea 1000 de clerici. Fiica împăratului Heracle (ce a domnit în sec. al 7-lea) ne relatează:

Preoți 80

Diaconi          150

Diaconițe      40

Ipodiaconi    70

Citeți  160

Cântăreți       25

Portari           75

Hramul

Biserica nu este dedicată Sfintei Sofia ci Înțelepciunii lui Dumnezeu adică celei de a 2-a Persoane a Sf. Treimi, Cuvântul și Fiul lui Dumnezeu.

„Sofia” în greacă înseamnă „Înțelepciune”. Deci: „Biserica Sfintei Înțelepciuni”

Sub Sfânta Sofia există tuneluri care nici până astăzi nu sunt explorate complet.

Biserica actuală a fost ridicată de împăratul Iustinian I. A fost târnosită în 25 decembrie 537. Opera celor mai mari arhitecți de atunci: Anthemius din Tralles și Isidor din Milet.

Împăratul Iustinian a spus: „Slavă Dumnezeului care m-a ajutat să-mi săvârșesc o astfel de lucrare! Solomon, te-am învins!”

Prima cupolă avea nervurile ferestrelor atât de subțiri că părea că e suspendată. S-a prăbușit însă după cutremurele din 553 și 557.

Biserica a suferit din cauza a mai multor cutremure și incendii. Cea mai mare distrugere, însă, a avut loc în 1204 din partea cruciaților.

Ultima slujbă cu cântările în Sfânta Sofia

Ultima slujbă ortodoxă a fost oficiată în 29 mai 1453, cu puțin timp înainte ca turcii să cucerească Constantinopolul.

Profețiile spun că Liturghia va continua după eliberarea Constantinopolului de acolo de unde s-a oprit: de la vohodul mare.

În clipa în care musulmanii au intrat în Sfânta Sofia preoții care făceau vohodul mare au intrat în zid cu Sfintele Daruri… Și se spune că de acolo vor ieși când Sfânta Sofia va redeveni ortodoxă.

În orice caz, există o firidă în Sf. Sofia unde mulți spun că se aud cântări iar turcii sunt foarte agresivi și nimeni nu se poate apropia de această firidă… după cum mi-au mărturisit mulți care au fost acolo.

Cântarea de la vohodul mare, adică heruvicul, este cea pe care o auziți acum. Așa sunau cântările în Sfânta Sofia.

Cauzele căderii

De ce a îngăduit Dumnezeu să fie părăsită o astfel de minunăție? …și odată cu ea tot Imperiul Bizantin?

Căderea Constantinopolului a avut loc pentru prima dată în 1204 ca o culminare și permanentizare a Marii Schisme de la 1054.

Grecii se certau între ei pentru tronul Constantinopolului, chiar dacă pretendenții erau rude între ei din dinastia Anghelizilor.

Isaac al 2-lea Anghelos fusese detronat de fratele său Alexios al 3-lea Anghelos.

Isaac s-a refugiat la catolici și a cerut ajutor armat în schimbul unei sume mari care, însă, find foarte mare, nu putea fi plătită.

Catolicii cruciați l-au repus cu forța pe Isaac însă Alexios al 2-lea reușește să fugă cu o sumă mare de bani.

Alexios al 4-lea, fiul lui Isaac, neputând plăti banii promiși de tatăl său, topește toate odoarele de preț afierosite lui Dumnezeu din multe biserici pentru a face rost de bani. Tot poporul a spus că îl va bate Dumnezeu, lucru ce s-a și întâmplat.

Cruciații nefiind satisfăcuți de bani, care erau mai puțini decât cei promiși și, pe de altă parte grecii dezgustați de gesturile împăratului se încaieră în mai multe răscoale și incendii care culminează cu cucerirea, jefuirea barbară și desacralizarea și spurcarea într-un mod atât de grosolan a Constantinopolului de către cruciați încât chiar și Papa Inocențiu al 3-lea s-a rușinat și i-a mustrat pe cruciați.

Dezastrul s-a petrecut în Vinerea Mare (12 aprilie) a anului 1204.

Astfel, Imperiul Bizantin a dispărut pentru prima dată din istorie.

A fost refăcut prin recucerirea Constantinopolului în 1261. Însă…

Cucerirea de către turci

1453: oștile sultanului Mehmed al 2-lea se pregăteau de asediul Constantinopolului. În timp ce erau în fața orașului, turcii văd o mare minune pe cer: o mână cu toate cinci degetele deschise și întinse.

Sultanul, precaut, dă ordin ca nimeni să nu facă nimic și trimite iscoade să găsească pe un om al lui Dumnezeu care este în stare să tâlcuiască semnul. Într-un final l-au găsit pe unul cu numele Ghenadie și l-au adus la sultan.

Și l-a întrebat sultanul: „Ce este cu semnul acesta?”

Și a zis părintele Ghenadie: „Acestea zice Domnul !… Dacă găsesc CINCI drepți în orașul acesta n-ai să poți să iei orașul !”

Și a zis sultanul: „Aha! Atacați!”. Și au luat orașul.

După aceea, sultanul l-a pus pe Ghenadie Scholarul, patriarh. A fost primul patriarh sub ocupația turcă și a ajutat mult Biserica prin virtutea sa…

Și la sfârșitul veacurilor ce se va întâmpla?

Profețiile spun că, într-un final, Sfânta Sofia se va scufunda. …și va mai rămâne deasupra apei… doar o coloană de marmură albă… ca amintire…. După cum spune Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos

Cauzele

…Deci căderea Imperiului Bizantin, precum și toate celelalte mari catastrofe din istoria omenirii au o singură cauză: păcatele oamenilor…. dimpreună cu lipsa de pocăință.

A nu păcătui este divin, a păcătui este omenesc, a persista în păcat este diabolic. În clipa în care suntem diabolici Dumnezeu nu ține seama de nimic pentru a ne salva, nici măcar de Sfânta Sofia.

Pentru că salvarea implică smerenie… zdrobire de inimă…

Dumnezeu va face tot posibilul să ne zdrobească inima, fără a o strivi.

Pentru Dumnezeu nu contează Sfânta Sofia. Pentru Dumnezeu nu contează tot universul cât contează un suflet de om.

Pentru omul care are dumnezeu averea… nu mai contează Dumnezeu și aceasta constituie sursa nefericirii sale.

Bizantinii, însă, din vremea împăratului Iustinian au înțeles că pot folosi materia spre a-L slăvi pe Dumnezeu… fără a fi subjugați de ea.

Din cauza aceasta Imperiul Bizantin a fost crucial în istorie: pentru că ne-a oferit ortodoxia în cotidian.

Ne-a oferit modul de viață corect.

Vizionare plăcută! (podcastul și transcriptul îl aveți după video)

ΨΑΛΜΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ- Έτσι ακούγονταν 1500 χρόνια πριν

Περιγραφή Ψηφιακή αναπαραγωγή, ψαλμωδιών, με την αυθεντική ακουστική της Αγίας Σοφίας, από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του stranford, σε συνεργασία μ...

https://www.youtube.com/watch?v=1ZbG6kTIpkM