PASTILA DE ADEVAR - Economia moderna construita de securisti: Ramniceanul Costin Murgescu - informator al Securitatii! Personajul a fost director al Institutului de Economie Mondiala si ziarist!

Costin Murgescu informator SecuritateNeculai Constantin Munteanu: "Dintr-o discuție de pe pagina lui Mihai Demetriade, de pe FB, aflu că și Costin Murgescu se numără printre informatorii, printre alții, dirijați spre Silviu Brucan, aflat în plină năpârlire ideologică, de hotărâtă disidență anticeaușistă, în 1989. Am început să plâng. Cum, domnule, și Costin Murgescu? Informator al securității? Sigur, Costin Murgescu, în calitate de director al Institutului de Economie Mondiala, a fost și șeful surselor „Manole”, Mugur Isărescu, și „Dima”, Eugen Dijmărescu. Evident, accidente ale istoriei.

Pe atunci, Institutul de Economie Mondiala era placa turnantă, și turnantă nu venea de la turnător, de acoperire a Securității pentru uz și abuz extern. Dar de aici până la Costin Murgescu informator al Securității e cale lungă. Lungă, lungă, dar nu foarte lungă. Apreciat ca economist înainte de al doilea război, apreciat și după! O găleată cu apă rece mi-a fost turnată (doamne!) în cap. Costin Murgescu nu a fost doar un vulgar turnător, a fost mult mai mult. Și mai grav. A fost și agent de influență al Securității. Am început să plâng. În hohote. Mi-am adus aminte că nu de mult am citit un fel de "Jurnal" al Ecaterinei Oproiu, soția lui Costin Murgescu. Și Ecaterina povestește acolo cum ea și soțul ei, Costin, erau un fel de disidenți, ca să zic așa! Dăăăh! În plin ceaușism, academicianul sau semi-academicianul Costin Murgescu, informator și agent al securității, se întâlnea și vorbea îndelung cu Corneliu Coposu, unul dintre oamenii cei mai supravegheați de către eroica și patriotica noastră securitate ! Dăăăh! Vă puteți imagina, un turnător și un agent de influență al securității, discutând pașnic și subversiv, față în față, despre împuțitul ăla de Nicolae Ceaușescu și despre regimul lui de kkt. Numai în România putea fi posibil așa ceva! Și în clipa aceea mi-am mai adus amintea de ceva și am leșinat. De durere. Mi-am adus aminte că și tovarășa Oproiu, soția tovarășului Costin, a fost informatoare a Securității. Dăăăh! Am și documente. Nu știu care era/erau numele de cod ale tovarășului Costin, le-aș putea afla, dar le știu sigur pe cele ale tovarășei Oproiu, „Katty” și „Cati”.
Și-atunci „mă duce un gând spre locuințele lacustre” din anii '80-'90. În locuința cu caloriferele reci, tovarășa Ecaterina și tovarășul Costin strânși în bucătăria în care gazul ardea cât o putză de furnică, că nu puteai să fierbi nici măcar un ou. Față în față. Știau unul despre celălalt că sunt turnători? Nu știau? Se turnau reciproc? Știau? Se consultau? Pe cine să mai toarne? Când? Cum? De ce?"


Costin Murgescu (n. 27 octombrie 1919, Râmnicu Sărat, Râmnicu Sărat, România – d. 30 august 1989, București, România) a fost un diplomat, economist, geopolitician, specialist în globalizare român, membru corespondent al Academiei Române, directorul institutului de Economie Mondială din București.[1]
Biografie
Costin Murgescu, deși fiu de general, a plecat pe frontul de luptă al celui de-al doilea război mondial, a luptat și a fost rănit grav. Adus apoi la spitalul militar din Cluj a fost salvat.
România liberă
După vindecarea sa îndelungată, Costin Murgescu a fost numit ca redactor al rubricilor economice ale ziarului România liberă. Ca o curiozitate, a fost coleg de redacție cu soția sa, Ecaterina Oproiu, care era redactoarea rubricilor culturale ale aceluiași ziar, și totodată dramaturgul, criticul de film, filmologul, scriitoarea și traducătoarea de mai târziu, fondatoarea și directoarea Revistei Cinema.

Institutul de Economie Mondială – apendicele Securităţii

Până în 1990, Institutul de Economie Mondială (IEM) de la Bucureşti a fost o instituţie de acoperire pentru fostul serviciu de informaţii externe din cadrul Securităţii (DIE/CIE) şi a avut regim de unitate militară. El a fost înfiinţat şi organizat după modelul faimosului institut de economie mondială de la Moscova, condus de nu mai puţin faimosul Arbatov. În afara academicianului Costin Murgescu, plasat ca director general, datorită autorităţii profesionale, restul personalului lucra în regim cvasimilitar.

Astfel, generalul Ion Marcu era, concomitent, şeful diviziei a II-a (care acoperea geografic toate spaţiile externe, mai puţin Europa şi ţările socialiste) din DIE/CIE (serviciul de informaţii externe) şi director adjunct al IEM. Institutul unde a lucrat Isărescu vreme de 19 ani era nu numai instituţie de acoperire (cu legitimaţiile de rigoare ale IEM atât pe nume reale, cât şi pe cele legendate), cât şi element de tranzit în cadrul biografiilor-legendă ale ofiţerilor din centrală trimişi în exterior via scurte stagii în cadrul Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale (MCECEI).

SURSE: facebook, Wikipedia