Ce limbă ar fi vorbit Iisus Hristos, de fapt. Papa Francisc a făcut dezvăluirea pentru credincioși

Papa si NetanyahuPapa Francisc a fost, în Săptămâna Mare, într-un pelerinaj în Orientul Mijlociu. Acolo a participat la o discuție amplă cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu. Printre cele discutate a apărut și un mic conflict religios.

Benjamin Netanyahu i-a spus Papei: „Iisus a fost aici, pe acest pământ. Vorbea ebraică”. Discuția a fost menită a evidenția legăturile puternice dintre iudaism și creștinism. Din păcate, Papa Francisc a ținut să îl corecteze pe oficial.

„Aramaică. Vorbea aramaică, dar știa ebraică”, a spus acesta despre limba pe care o vorbea Iisus Hristos, de fapt.

Istoricii acceptă existența Mântuitorului

Cu toate că părerile sunt împărțite, majoritatea istoricilor au acceptat existența Fiului lui Dumnezeu. Cu toate acestea, nu există date concrete despre evenimentele vieții sale. Dr. Sebastian Brock, cititor emerit în aramaică la Universitatea Oxford, le-a dat dreptate celor doi, în mica lor discuție, conform BBC.

Acesta susține că, pentru conversațiile de zi cu zi, Iisus Hristos vorbea în limba aramaică. Aceasta a fost folosită în biblie, dar și de Mel Gibson în filmul său, „The Passion”. Ebraica era folosită în acele vremuri de către savanți și scripturi. Fiul Domnului o cunoștea și pe aceasta și o folosea doar când era nevoie.

Ce limbi se vorbeau pe vremea lui Iisus

În afară de cele două limbi sus menționate, oamenii mai vorbeau în acele timpuri și latina sau greaca. Jonathan Katz, lector la Universitatea Oxford, este de părere că Iisus Hristos știa puține cuvinte în latină. Aceasta era folosită des de soldații romani și era limba legală.

Același lucru îl crede și despre limba greacă, din care Iisus ar fi vorbit doar câteva cuvinte. Aceasta a fost folosită de administratorii din Imperiul Roman. În Israelul secolului I se vorbea rar limba greacă. Nu există nici dovezi cum că Iisus ar fi știut să scrie în aceste limbi, informează EGO.ro.

Papa Francisc, discurs bizar de Paște

În predica Urbi et Orbi ținută cu ocazia Paștelui catolic, acesta a adresat cuvinte care unora li s-au părut bizare. Acesta s-a îndoit de baza creștinismului, punând sub semnul întrebării Învierea Domnului pe care azi o sărbătoresc toți creștin ortodocșii.

„Am văzut prea mult sânge, prea multă violență. Inimile noastre, de asemenea, au fost pline de frică și angoasă, deoarece atât de mulți dintre frații și surorile noastre au trebuit să se închidă pentru a fi în siguranță în fața bombardamentelor. Ne este greu să credem că Isus a înviat cu adevărat, că a cucerit cu adevărat moartea. Să fie oare o iluzie? Un rod al imaginației noastre?”, a spus Papa Francisc.

 

SURSA: Playtech