TV NB New header

NE VOM TRANSFORMA INTR-UN POPOR DE TURNATORI? Colaborarea cu SRI – posibil să devină obligatorie! SA NE TRAITI TOVARASI!

turnatori SRIUn proiect legislativ aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare prevede că persoanele fizice şi juridice sunt obligate să furnizeze informaţii SRI la cererea angajaţilor acestui serviciu • Textul mai prevede şi faptul că ofiţerii SRI pot fi traşi la răspundere penală doar cu aprobarea şefului CSAT, care este preşedintele ţării • Gheorghe Piperea: "Dacă se emite o astfel de reglementare vom ajunge într-o situaţie mai gravă decât în 1989 şi înseamnă că tot ce s-a întâmplat în ultimii 32 de ani a fost total inutil" • Nicu Fălcoi: "Obligarea companiilor de a colabora cu SRI arată clar o apropiere foarte puternică de ceea ce prevăd legile securităţii din China"

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin Serviciului Român de Informaţii (SRI) la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, se arată la articolul 9 al unei iniţiative de act normativ privind funcţionarea SRI, text aflat în dezbatere în cadrul coaliţiei de guvernare. Obligaţia respectivă nu există în actuala legea de funcţionare a SRI, care este în vigoare din anul 1992.

O asemenea prevedere, dar care se referă doar la ministere, organele statului şi organizaţiile din sectoarele public şi privat, apare însă în legea 51/1991 şi stipulează că acestea sunt obligate "să acorde sprijinul necesar la cererea organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin şi să permită accesul acestora la datele deţinute, care pot furniza informaţii privitoare la securitatea naţională".

Textul actual aflat pe masa coaliţiei de guvernare mai prevede la aliniatul 1 al articolului 32 că persoana căreia un angajat al SRI i-a cerut sprijinul este obligată să păstreze secretul "asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii".

Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru persoanele fizice şi juridice care nu sprijină SRI la cerere, dar arată că beneficiarii legali ai serviciilor furnizate de SRI răspund civil, disciplinar sau material pentru prejudiciile cauzate de neluarea măsurilor necesare, în condiţiile legii. Respectiva menţiune este neclară, pentru că nu stabileşte sancţiuni precise pentru instituţiile sau autorităţile publice care sunt considerate beneficiari legali.

O altă prevedere controversată din proiectul legislativ se referă la faptul că, potrivit articolului 39, ofiţerii SRI vor putea fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu numai de procurori anume desemnaţi. Articolul respectiv mai arată că, pentru efectuarea oricăror activităţi de urmărire penală, accesul organelor abilitate în sediile şi obiectivele Serviciului în care se gestionează informaţii secret de stat se realizează doar cu aprobarea preşedintelui Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (n.r. - care este preşedintele României) şi informarea prealabilă a directorului general al Serviciului, în baza unor mandate emise de judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu alte cuvinte, vorbim despre o superimunitate ce ar urma să fie acordată angajaţilor SRI pe principiul celei acordate magistraţilor prin legea prin care a fost desfiinţată Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În prezent, legea 14/1992 actualizată în anul 2014, nu prevede o procedură specială prin care un ofiţer SRI poate fi tras la răspundere penală. Conform actului normativ citat "cadrele din sectoarele operative la Serviciului Român de Informaţii sunt funcţionari publici care îndeplinesc atribuţii ce implica exerciţiul autorităţii de stat, avînd toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru această calitate". Altfel spus, ofiţerii SRI nu beneficiază în prezent de regim special în faţa legii penale, altul decât cel stabilit pentru funcţionarii publici.

           

Sursa: https://www.bursa.ro/proiect-de-lege-controversat-al-coalitiei-de-guvernare-colaborarea-cu-sri-posibil-sa-devina-obligatorie-41326642