TV NB New header

FOTO - Nu ratați niciodată o furtună geomagnetică! Ne loveste astazi!

solar storm UVO erupția solară puternica de acum 2 zile, cu mișcare lentă (descrisă mai jos) este de așteptat să treacă lângă Pământ astazi - 15 iunie. Furtunile geomagnetice sunt posibile dacă exista o eruptie solara – cunoscută oficial sub numele de ejecție de masă coronală (CME). Meteorologii NOAA din SUA spun că sunt probabile furtuni minore de clasa G1, cu o șansă pentru furtuni G2 (moderată) și o șansă ușoară de furtuni G3 (puternice).

Erupție solară de lungă durată și CME: Pata solară în creștere AR3032 a explodat pe 13 iunie (0407 UT), producând o erupție solară de clasă M3 care a durat aproape 8 ore de la început până la sfârșit. Observatorul de dinamică solară al NASA a înregistrat explozia cu mișcare lentă:

Radiația ultravioletă extremă de la erupție a ionizat partea superioară a atmosferei Pământului, provocând o întrerupere a radioului cu unde scurte în Japonia și sud-estul Asiei. Este posibil ca operatorii radio din zonă să fi observat efecte neobișnuite de propagare la frecvențe sub 30 MHz pentru mai mult de o oră după vârful erupției.

De asemenea, explozia a aruncat un CME magnific în spațiu, conform corografelor de la bordul Observatorului Solar și Heliosferic (SOHO). Analiștii NOAA au stabilit că CME va trece în apropierea Pământului în cursul acestei săptămâni, probabil dând o lovitură spectaculoasă magnetosferei planetei noastre. Simularea lor sugerează o oră de sosire de 0900 UT pe 15 iunie. Furtunile geomagnetice minore de clasa G1 sunt probabile dacă și când CME intră în contact.

SURSE: spaceweather, NOAA

 

furtuna solara