TV NB New header

EXCLUSIV! FOTO / VIDEO - LUCRURI CIUDATE PE CER. Rachetele Space X sau fenomen OZN?

UFO OZN New Zeland Space XDuminică dimineața, 19 iunie, SpaceX a lansat o rachetă Falcon 9 de la Cape Canaveral (0427 UT) care transporta un satelit de comunicații Globalstar. În câteva ore, oamenii din întreaga lume au început să vadă lucruri ciudate pe cer. Mai întâi a venit „inelul de fum”. Videoclipul Jerrod Wood l-a înregistrat din centrul Illinois (vezi VIDEO). „Cred că arată inserția orbitală a satelitului Globalstar FM15”, spune Wood. Specialistii spun ca el are dreptate. La aproape două ore de la lansare, treapta superioară a rachetei Falcon 9 a desfășurat satelitul Globalstar; inelul de fum pe care Wood l-a văzut era „puful” despărțirii. La acea vreme, racheta avea peste 1100 km înălțime, așa că oamenii au putut să o vadă în mare parte din America de Nord. Vezi aceste imagini: din Arizona, Missouri, Iowa și California .

La o oră după inelul de fum, lucrurile au devenit foarte ciudate. Observatorii cerului din Noua Zeelandă au văzut o spirala mare in forma de galaxie (vezi FOTO)!

„Părea o galaxie frumoasă”, spune fotograful Alasdair Burns de la Twinkle Dark Sky Tours pe insula Stewart. „Era o spirală care se învârtea foarte încet, care începea mică și se extindea treptat. În cele din urmă, a devenit atât de mare și de slabă încât nu se mai vedea. Eram un grup de noi pe balconul nostru care ne uitam la ea și niciunul dintre noi nu mai văzuse vreodată așa ceva. aceasta."

Această spirală a fost cauzată de etapa superioară a lui Falcon 9, care a evacuat combustibilul rămas chiar înainte de a deorbita în Oceanul Pacific. Etapa superioară se învârtea probabil pe cea mai lungă axă pentru a stabiliza orientarea zborului - de aici forma spirală. Spirale similare au fost văzute după lansările anterioare ale Falcon 9.

În cele din urmă, David Cortner de la Rutherford College , Carolina de Nord, a văzut ceva cu adevărat uimitor. El o numește „aurora alimentată de rachetă”. Acest mozaic cu 8 cadre arată o bandă roșie care a apărut la aproximativ 11 minute după decolarea Falcon 9 de la Cape Canaveral:

„Am ieșit să urmăresc lansarea de la miezul nopții”, spune Cortner. „Aici, în vestul Carolinei de Nord, speram la o „meduză” slabă, luminată de lună – genul de afișaj pe care îl vedem după multe lansări SpaceX.” Dar nu asta sa întâmplat.

„Traiectoria rachetei a fost mult mai mare decât mă așteptam”, continuă el. „A fost aproape 500 de km înălțime până la est de mine, nu 150-200 km ca majoritatea zborurilor SpaceX pe coasta Atlanticului. Drept urmare, racheta a trecut nevăzută”.

„În schimb, am observat această strălucire roșie răspândindu-se de-a lungul traiectoriei de zbor la un minut sau două după cea mai apropiată apropiere a rachetei”, spune el. „Părea ca aurora boreală”.

Ar fi putut fi aurora? Probabil ca nu. Aurorele roșii de latitudine joasă apar de obicei numai în timpul furtunilor geomagnetice puternice. La momentul fotografierii, însă, activitatea geomagnetică globală era scăzută (Kp=3); nu a existat niciun eveniment meteorologic spațial în curs.

Au existat multe discuții pe web despre o sarcină utilă ascunsă care se autodeclanseaza pe această rachetă Falcon 9. Analiştii cred că un satelit clandestin ar fi putut fi lansat la aproximativ 10,5 minute după lansare. Acest lucru este izbitor de similar cu momentul în care Cortner a fost martor la strălucirea roșie peste Carolina de Nord. Mai mult, un fotograf din Ohio poate să fi asistat la același lucru.

Încă nu știm ce a produs această strălucire. Cititorii cu idei bune sunt încurajați să le împărtășească.

SURSA: https://spaceweather.com/