New News Buzau header

5 scriitori ale căror opere au prezis viitorul, în mod straniu

scriitor din viitorS-au scris multe povești care, în chip inexplicabil, au prezis în amănunt evenimente viitoare. Probabil că nu vom ști niciodată dacă autorii au încercat să facă previziuni pornind de la realitățile epocilor lor sau pur și simplu au dat frâu liber imaginației.

Unii ar putea susține chiar că anumite tehnologii moderne au fost inventate mulțumită ideilor cuprinse în aceste cărți. Să vedem, așadar, câteva dintre aceste opere care s-au dovedit a fi adevărate „ferestre spre ceea ce ne așteaptă”.

1

George Orwell

Romanul „1984”, publicat în 1949, vorbește despre supraveghere totală cu mijloace de înaltă tehnologie și despre Fratele cel Mare (șeful Partidului, scris cu „P” pentru că organizația politică este autoritatea unică și supremă), care urmărește constant oamenii și stârpește gândirea liberă și individualismul.

În cartea lui Orwell, adevărul este modificat constant, pentru a sluji intereselor Partidului. După o serie de trădări, personajul principal, Winston, este torturat, spălat pe creier și devine membru credincios al Partidului de care dorise cândva să scape.

Moartea din cauza surmenajului: cum cresc orele suplimentare riscul de deces

Cum romanul este plin de scene dintr-un război perpetuu, pe fronturi îndepărtate, aparate zburătoare, microfoane, camere de filmat și ecrane instalate peste tot, se pare că Orwell avea o idee destul de clară despre cursul pe care totalitarismul avea să-l ia în viitor.

2

Jules Verne

Jules Verne, unul dintre cei mai iubiți romancieri francezi, numit uneori „părintele science fiction-ului”, a prezis mai multe evenimente și descoperiri, inclusiv folosirea hidrogenului ca sursă de energie și călătoria în spațiu, în „De la Pământ la Lună”, publicat în 1867.

Jules Verne a prezis și inventarea submarinelor electrice, în „20.000 de leghe sub mări”, publicat în 1870. Transmisiunile televizate de știri și conferințele video au fost au fost descrise într-un articol din 1889, numit „În anul 2889”.

Într-o carte din 1887 a prezis apariția elicopterului, care a fost construit prima dată în 1939 de către Igor Sikorsky, care a recunoscut că a fost inspirat de Jules Verne.

Potrivit Smithsonian, Sikorsky a afirmat următoarele:

„Dacă un om își poate imagina ceva, un alt om poate face ca acel lucru să devină realitate.”

3

H. G. Wells

H. G. Wells, alt autor prolific de science-fiction, a prezis comunicațiile wireless în „Men like gods”, publicată în 1923. În „When the sleeper wakes”, publicată în 1899, Wells vorbește despre cărți audio, televiziune și avioane.

„Insula doctorului Moreau”, din 1896, atingea subiecte precum ingineria genetică și consecințele nefaste care pot decurge din ea. În „Războiul lumilor” (disponibilă aici), din 1898, invadatorii marțieni folosesc un tip de dispozitiv laser, iar în „Lumea eliberată”, din 1913, Wells a prezis bombele atomice și iarna nucleară ce ar urma unui război atomic.

Ideea lui privitoare la drepturile globale ale omului, cuprinsă cartea în „Drepturile omului”, din 1940, a fost inclusă în Declarația Drepturilor Omului a ONU în 1947.

4

Morgan Robertson

Morgan Robertson pare să fi prevestit naufragiul Titanicului. Foto: Wikimedia

În „Scufundarea Titanului sau Futility”, publicată în 1898, americanul Morgan Roberston a scris despre un transatlantic masiv, care era considerat de nescufundat.

În carte, nava Titan ridică ancora în luna aprilie și lovește un aisberg în Oceanul Atlantic. Vasul se scufundă, cu 2.987 de pasageri, plus echipajul. Mulți pasageri mor fiindcă pe vas nu se află destule bărci de salvare.

Pe 14 aprilie 1912, vasul de croazieră Titanic, cel mai mare transatlantic de până atunci, declarat ca fiind „de nescufundat” de către compania proprietară White Star Line, a plecat din Southampton, Anglia, spre New York.

Când se apropia de continentul american, a lovit un aisberg în zona cunoscută drept Aleea Aisbergurilor.

1.533 de oameni au murit fiindcă pe vas nu erau destule bărci de salvare. Cartea lui Robertson aparține acum domeniului public și poate fi citită online sau descărcată de pe site-ul Gutenberg.org.

În 1914, Robertson a mai publicat o povestire, „Beyond the spectrum”, în care se pare că a prezis atacul japonez de la Pearl Harbor, care a avut loc la 7 decembrie 1941.

5

John Brunner

Acțiunea cărții „Stand on Zanzibar”, de John Brunner, are loc în 2010. Cartea a fost publicată în 1968 și se referă la subiecte precum căsătoriile între persoane de același sex, dezincriminarea consumului de marijuana, terorismul global, suprapopulare, declinul numărului fumătorilor, videochat, lăcomie și consumerism, Uniunea Europeană și un președinte al SUA pe nume „Obomi”. Destul de straniu.

Oare acești autori chiar puteau să vadă în viitor? Erau, oare, capabili urmărească evenimentele contemporane lor și să le urmărească progresia logică?

Sau poate că unii cititori iau aceste idei din cărți drept inspirație pentru noi invenții și convenții sociale? Poate că răspunsul la toate aceste întrebări este, pur și simplu, „da”.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

SURSA: Incredibilia.ro