New News Buzau header

Pământul tocmai a înregistrat cea mai scurtă zi din istorie - iar efectele ar putea fi "devastatoare"

Cea mai scurta zi efecte devastatoarePământul a înregistrat, pe 29 iunie, cea mai scurtă zi înregistrată vreodată, completând o rotaţie cu 1,59 milisecunde mai putin de 24 de ore, iar consecinţele în ceea ce priveşte menţinerea timpului i-au alarmat pe oamenii de ştiinţă, informează 7News.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri cu exactitate care este cauza rotaţiei uşor mai rapide, dar speculează că ar putea fi legată de schimbările climatice, de maree sau chiar de straturile Pământului.

Rotaţiile neregulate creează necesitatea a ceva cunoscut sub numele de secundă bisectă, o secundă adăugată la Timpul Universal Coordonat (UTC) care menţine ceasurile noastre cât mai aproape de timpul solar - mişcările soarelui.

Până în prezent, rotaţia Pământului a încetinit în mare măsură de-a lungul timpului, astfel încât doar secundele bisecte pozitive au fost adăugate la ceasurile atomice pentru a ţine pasul, dar tocmai s-a dezvăluit că, la 29 iunie, rotaţia Pământului a fost înregistrată ca fiind efectuată mai repede decât în mod normal.

"Dacă rotaţia rapidă a Pământului continuă, ar putea duce la introducerea primei secunde bisecte negative din istorie", se avertizează într-un articol publicat pe site-ul Timeanddate.

O secundă bisectă negativă este o secundă luată de ceasurile atomice.

"Acest lucru ar fi necesar pentru a menţine timpul civil - care se bazează pe ritmul super-stabil al ceasurilor atomice - în pas cu timpul solar, care se bazează pe mişcarea Soarelui pe cer. O secundă bisectă negativă ar însemna că ceasurile noastre sar cu o secundă, ceea ce ar putea crea probleme pentru sistemele IT", se arată într-un articolul din Timeanddate.

Meta a declarat într-o postare pe blog, la sfârşitul lunii trecute, că o secundă bisectă negativă ar putea avea un "efect devastator".

Acest lucru se datorează în parte faptului că unele sisteme tehnologice presupun că timpul se mişcă doar înainte.

Aceste sisteme IT ar putea suferi întreruperi masive dacă ceasurile lor interne ar trebui vreodată să se deplaseze înapoi pentru a compensa o rotaţie neregulată a Pământului.

"Impactul unei secunde bisecte negative nu a fost niciodată testat pe scară largă; ar putea avea un efect devastator asupra software-ului care se bazează pe cronometre sau programatoare", a spus Meta.

Meta a declarat că UTC a fost modificat deja de 27 de ori cu secunde bisecunde pozitive şi, de asemenea, susţine că acest lucru este mai mult decât suficient pentru a dura tot mileniul - solicitând să se pună capăt adăugării de secunde bisecte.

"Introducerea de noi secunde bisecte este o practică riscantă care face mai mult rău decât bine şi credem că este timpul să introducem noi tehnologii pentru a o înlocui", se arată în postare.

În 2012, Reddit a fost inaccesibil timp de până la 40 de minute după o întrerupere cauzată de o secundă bisectă care a încurcat cronometrul sistemului.

"Secunda bisectă şi decalajul pe care îl creează provoacă probleme în toată industria", a scris Meta.

De ce se întâmplă acest lucru?

Un grup de oameni de ştiinţă - Leonid Zotov, Christian Bizouard şi Nikolay Sidorenkov - consideră că rotaţiile neregulate sunt cauzate de ceva numit "Chandler Wobble".

"Chandler Wobble" descrie o mişcare neregulată a polilor geografici ai Pământului pe suprafaţa globului, potrivit Timeanddate.

"Amplitudinea normală a oscilaţiei Chandler este de aproximativ 3m până la 4m la suprafaţă Pământului, dar din 2017 până în 2020 a dispărut", a declarat Zotov pentru Timeanddate.

Topirea şi reîngheţarea calotelor de gheaţă de pe cei mai înalţi munţi din lume ar putea contribui la acest luru, iar fenomenul poate fi vizualizat imaginându-ne un patinator artistic care se învârte încetinind atunci când are braţele întinse şi accelerând atunci când braţele sunt strânse.

Timpul record de vineri este doar unul dintre numeroasele recorduri de viteză stabilite pentru Pământ începând cu anul 2020.

Pământul, pe perioade lungi de timp, încetineşte de fapt - îi ia cu câteva milisecunde mai mult pentru a-şi finaliza rotaţia în fiecare secol.

Zotov a declarat că există "70% şanse" să avem deja lungimea minimă a unei zile şi nu va fi nevoie să introducem o secundă bisectă negativă, dar nimeni nu ştie asta cu siguranţă.

 

SURSE: Timeanddate, 7News,