New News Buzau header

Editura Litera retrage de pe piață cartea controversată pentru copii: “publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei” – EducațiePrivată.ro

Carte retrasa de eituraEditura Litera retrage de pe piață tirajul cărții „Profu’ crede că învăț”, care conține îndemnuri la înjurături la adresa profesorilor și ritualuri voodoo de răzbunare, scrie publicația EducațiePrivată.ro. „Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei”, anunță reprezentanții Litera într-un răspuns la solicitarea Educație Privată.

Editura precizează că „am vrea să adăugăm că această decizie este luată pentru că respectăm opiniile publicului cititor pe care nu dorim să îl lezăm în nicio formă”.

Reprezentanții „Litera” spun pentru Educație Privată că volumul „Profu’ crede că învăț” „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional. Faptul ca a fost încadrată de anumite librării la domeniul educație și că nu a fost receptată încă de la început drept ceea ce este – 100% un pamflet – a fost un cumul de factori care au produs această situație. Pe site-ul editurii, ca și pe alte site-uri care preiau informațiile direct de la sursă, lucrurile sunt puse în poziție corectă: carte de divertisment, pe care niciun părinte nu ar cumpăra-o copilului cu scop educațional, ci doar de amuzament. Această carte se aliniază cu cărțile de glume, bancuri, jurnale amuzante pentru copii și tineri etc.”.

Reacția editurii vine după ce o învățătoare a semnalat în mediul online că volumul “Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” a fost prezentată de o librărie drept Material educațional recomandată pentru grupa de vârstă 6-8 ani, deși conținutul nu era în concordanță cu această categorie.

Fragmentele din carte publicate online au generat o adevărată dezbatere în rândul unei părți a părinților și a profesorilor, care au chestionat efectul pe care îl poate avea asupra comportamentului copiilor de 6-8 ani un volum cu subtitluri precum “Exersează-ți abilitățile de pupat în fund” sau cu mesaje grafice de tipul “Răzbună-te pentru acea dată când nu ai luat notă de trecere” sau “Dă cu capul aici”.

 

SURSA: EduPedu