New News Buzau header

FERIȚI-VǍ de LEAN!

Drogul LEANUltima modă în rândul adolescenților din toată lumea se numește ”Lean” și este una dintre cele mai pericolase combinații de substanțe psiho-active și băuturi cu efect energizant.

Se mai numește ”drogul trapperilor”, fiind asociat și promovat de mulți artiști ai acestui gen muzical, printre care și Theodor, alias 5MO din trupa Nordwului. Tânărul nici măcar nu se ascunde prea mult, el arătând în clipuri imagini exlicite cu prepararea acestui tip de drog Lean nu este un drog obișnuit iar ingredientele se pot achiziționa din farmacii și din magazinul de la colț. Specialiștii mai numesc acest tip de substanță ”drog recreativ” sau ”drog-cocktail” iar acesta se prepară din codeină cu prometazină, rezultatul fiind o substanță de culoare rozalie care se amestecă cu o băutură carbogazoasă de lămâie. I se mai spune heroină lichidă, Sizzurp sau Purple Jelly, sau Purple Drank fiind asociată cu cultura hip-hop, mai ales cu genul trap, la mare modă în rândul adolescenților. Inițial, ai senzația că zbori, că ești total dezinhibat și eliberat, spun cei care au consumat, însă prețul plătit poate fi unul scump: Lean duce la insuficiență respiratorie severă și atac de cord. La nivel de dependență, Lean este mai nociv decât cannabisul.

Am discutat despre ce înseamnă Lean ”drogul trapperilor”.

'Drogul în sine, Lean, este cunoscut pe piață și sub denumirea unei băuturi violet sau al unui cocktail de droguri de agrement. Această combinație este fatală pentru unii dintre consumatori și s-a dovedit în timp acest lucru. În perioada anilor 1970-1980, mulți au murit în SUA. Este o combinație între prometazină și codeină, ca medicamente. În general, pe lângă acestea se adaugă tot felul de siropuri și arome, sucuri carbogazoase pentru a-i da o anumită aromă. Însă ceea ce este ciudat este că folosesc și tot soiul de dropsuri de mentă etc.'.

Ce efecte produce acest drog?

Discutăm de trei categorii de efecte. Prima parte este atunci când se apucă tinerii de consum și au niște reacții adverse cu forme mai ușoare. După aceasta încep tulburările motorii, letargie,somnolență și un sentiment disociativ. Aceasta ar fi partea medie. Din păcate, este un drog care dă o dependență foarte mare. Când tinerii devin dependenți și încep să combine drogul cu alcool sau cu alte medicamente începe să se ajungă la decese. În ceea ce privește pericolele majore pe care le induce acest drog, mai ales pe segmentul dependenței, foarte mulți au încercat, conform numeroaselor studii la nivel mondial, de a stopa utilizarea regulată. Din păcate, tot ceea ce se întâmplă, la un moment dat, în stomacul lor, este mortal! Toți vor să se oprească, dar niciunul dintre ei nu reușește. Prin urmare, pornim cu elementele de intervenție pe zona de părinți, respectiv tineri.'. 'În ceea ce privește informarea părinților, avem o hibă foarte mare în România! Nu au existat foarte multe campanii de genul a ceea ce fac acum CIADO împreună cu Primăria Capitalei prin serviciile de specialitate. Nu am făcut la nivel național o educare a părinților despre simptomatologia tânărului consumator de droguri. Părinții nu știu cum să se comporte cu tinerii consumatori, dacă, Doamne ferește, unul dintre copii se apucă de droguri. Știți bine că majoritatea urlă la copii, îi dezmoștenesc și îi dau afară din casă. Acesta este tipicul de gândire.' a subliniat Gigel Lazăr în interviul dat unui post national.

Cifre alarmante

'În România avem aproximativ 900.000 de consumatori ocazionali. Problema CIADO a fost dintotdeauna dacă acești 900.000, 10% devin dependenți, avem noi oare capacitatea de a-i interna și trata? Discutăm totuși de un număr de 90.000 de oameni la un nivel minim de aproximare. Când ai 11% elevi consumatori de droguri, 21% studenți și vorbim despre cifre oficiale ale Centrului de Monitorizare de la Lisabona al CE, ne punem următoarea întrebare: Realizăm că în CSAT noi nu mai avem trecut consumul și traficul de droguri la amenințare națională, ci la vulnerabilitate? Prin urmare, acest fapt a dus la relaxarea politicilor publice. În ultimii ani vedem că strategia naționala anti-drog nu a fost finanțată decât pe hârtie de aproape 16 ani? Realizăm că am distrus toate cele 4 ONG-uri mari din România, pe prevenire, tratament și consiliere, prin subfinanțare sau zero finanțare?' a arătat Lazăr.

'De ce ne mirăm că a crescut consumul de droguri la acest nivel?'

'Atunci de ce ne mirăm că a crescut consumul de droguri la acest nivel de 900.000 de tineri? În România, practic, nu a existat o luptă contra drogurilor. Ne-am predat în fața lor de la bun început. Dacă vom merge în aceeași structură de gândire a autorităților române, eu vă garantez, din poziția de specialist cu notorietate în România de 13 ani, ne așteptăm la mii și mii de cazuri de dependență în următoarea perioadă!' a concluzionat Gigel Lazăr, directorul Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului.

Sursa - dcnews.ro

A.M.