New News Buzau header

Bancnotele care dispar din 14 ianuarie 2023. Nu vor mai fi primite în niciun magazin din această țară europeană. Cum stam in Romania cu disparitia bancnotelor? Mugur Isarescu ne lamureste (Teama „cetățeanului transparent”)!

disparitie bancnoteSe scrie istorie în Europa. De la 1 ianuarie 2023, Croația, care este stat membru al UE din iulie 2013, a adoptat euro ca monedă oficială.

Primele monede euro croate au fost bătute pe 18 iulie 2022, iar de pe 5 septembrie 2022, prețurile în toată țara au început să fie afișate atât în kune cât și în euro – situație ce se va menține până pe 31 decembrie 2023.

„Preţurile bunurilor şi serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât şi în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afişării preţurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar şi vizibil. Această măsură este esenţială pentru protecţia consumatorilor”, arată Banca Centrală Europeană.

14 ianuarie 2023 va fi ultima zi în care kunele croate vor putea fi folosite ca mijloc de plată. Primele două săptămâni ale acestui an au fost considerate perioadă de tranziție, atât euro cât și kuna putând fi folosite în tranzacții.

„Orice creştere a preţurilor legată de trecerea la euro este interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităţilor, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a preţurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecţiei consumatorilor”, mai arată BCE.

Reacțiile oamenilor

În timp ce oficialii din Croația își exprimă entuziasmul legat de adoptarea monedei europene, cetățenii de rând au reacții mixte.

„Vom plânge după kuna noastră, preţurile vor exploda”, crede Drazen Golemac, un pensionar de 63 de ani din capitală. Soţia sa, Sandra, este însă optimistă şi spune că este sigură că „euro este mai valoros”.

Boris Vujcic, guvernatorul băncii centrale croate (HNB), a declarat că renunarea la kuna, moneda națională folosită din 1994, este „singura politică rezonabilă”.

„Euro aduce cu siguranţă stabilitate economică şi securitate”, a declarat pentru AFP Ana Sabic, oficial al HNB. „Toate segmentele societăţii – indivizi, companii şi stat – vor beneficia de pe urma adoptării monedei euro”, a insistat ea.

Până la data de 31 decembrie 2023, bancnotele în moneda croată kuna pot fi preschimbate în bancnote şi monede euro numai la oficiile poştale, băncile comerciale şi Agenţia Financiară.

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre tranziția către moneda digitală, atrăgând atenția că demersul trebuie realizat în așa fel încât să nu aducă atingere vieții private a cetățenului.

Mugur Isărescu: „Să nu atingă viața privată”

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society.

Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: „Nu mai e! Au lăsat-o mai moale”. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Astea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că, dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit.“, a declarat guvernatorul BNR, într-o conferință de presă.

Teama „cetățeanului transparent”

Principala temere a oamenilor de rând privind tranziția către moneda digitală este reprezentată de imaginea cetățeanului „transparent”, ale cărui acțiuni și tranzacții financiare ar putea fi monitorizate mult mai ușor de către băncile centrale, potrivit analizelor realizate în spațiul public.

Autoritățile internaționale susțin că demersul ar putea să reprezinte un „motor de creștere” pentru economie. Totodată, moneda digitală vine în sprijinul populației, ușurând viața de zi cu zi, potrivit liderilor politici din domeniul finanțelor.

Există, totuși, unele îngrijorări privind o anumită condiționare a banilor digitali. Asta, în contextul în care cheltuirea lor ar putea să fie controlată de către Banca Centrală ce îi va emite.

 

SURSE: BNR, Playtech