New News Buzau header

FOTO - Alertă de astrofotografie! ANTI-COADA COMETEI ZTF, observabila pe cer!

ZTF CometPotrivit astronomilor de la spaceweather, ieri seara s-a putut observa cel mai bine o cometa denumita stiintific - Cometa ZTF (C/2022 E3). Fenomenul este unul rar pentru ca respectiva cometa dezvoltă o anti-coadă (indreptata in mod ciudat catre Soare!), Spre deosebire de cozile obișnuite ale cometei, care sunt îndepărtate de soare de vântul solar și de presiunea radiației, anti-cozile îndreaptă spre soare. Sună imposibil, dar Bill Williams tocmai a fotografiat anti-coada cometei ZTF de la observatorul său din Chiefland, Florida: (vezi FOTO 1). "Cometa ZTF a dezvoltat un anti-coadă pe lângă praful și cozile sale ionice!" spune Williams. „Dar câte cozi poate avea o cometă?” Pe scurt, trei. Cometele cresc uneori o a treia coadă efemeră, „anti-coada”. Este o iluzie optică văzută atunci când Pământul traversează planul orbital al unei comete. În acel moment, marginea cozii de praf în formă de evantai a cometei arată ca un vârf îndreptat spre soare.

„Se întâmplă în seara asta” (ieri seara – 22.01.2023 – n.r.), spune observatorul de lungă durată al cometei Paul Robinson din Longmont, CO. „În seara zilei de 22 ianuarie în America, Pământul traversează orbita cometei ZTF, ceea ce ar trebui să producă un vârf bun. Fotografii nu vor dori să rateze. Acest fenomen!"

Robinson urmărește cometele încă de la Kohoutek, în anul 1974. „Am văzut și am prezis mai multe traversări orbitale, inclusiv cometa PanSTARRS în 2013, care a traversat pe 26 mai, ziua mea. Am văzut un vârf de 7 grade către soare cu un binoclu de 25 x 100 în acea zi”.

Anticoada emblematică a cometei Arend-Roland (C/1956 R1) în 1957 (FOTO 3 mai jos)

„Estimările mele folosind Starry Night Pro 8 spun că traversarea orbitală a cometei ZTF va avea loc la 22:30 pm EST pe 22 ianuarie”, notează Robinson. Efemeridele Horizons ale JPL sugerează o oră ușor diferită: 08:50 pm EST. Anti-coada ar trebui să fie ascuțită și strălucitoare pe tot acest interval de timp.

SURSA: https://spaceweather.com/

 

antitail strip

 

Bum Suk Yeom c2022e3 ztf lc 230121 cobs bsyeom 1674285711 lg

 

Arend Roland Palomar