VIDEO - Asteroidul 2023 BU trece prin apropierea Pământului (aproximativ ora 14:00), NASA spune că nu constituie un pericol
- Detalii
- Categorie: STIATI CA?
- Publicat: Vineri, 27 Ianuarie 2023 11:00
Un asteroid, de mărimea unui camion, va trece prin apropierea Pământului în vineri, (aproxiumativ ora 14:00) având una dintre cele mai apropiate traiectorii de Pământ înregistrate vreodată la un astfel de corp ceresc, însă fără a constitui un pericol, spun astronomii de la NASA
Asteroidul 2023 BU, descoperit recent de un astronom amator, va trece prin apropierea extremităţii sudice a Americii de Sud, vineri, în jurul orei 00:27 GMT, a precizat NASA într-un comunicat, transmite Agerpres.
2023 BU va trece la o distanţă de doar 3.600 de kilometri de suprafaţa Pământului, mult mai aproape comparativ cu mulţi sateliţi geostaţionari care orbitează planeta. Nu există, însă, niciun risc ca asteroidul să lovească Pământul, a subliniat agenţia spaţială
Obiectul a fost observat sâmbătă de la un observator din Crimeea de astronomul amator Gennadiy Borisov, cel care a descoperit cometa interstelară Borissov în 2019. Zeci de observaţii au fost realizate ulterior de la observatoare din întreaga lume, confirmând sosirea lui 2023 BU.
Sistemul de evaluare a riscurilor de impact al NASA, Scout, a exclus rapid impactul cu Pământul. "În pofida foarte puţinelor observări, el (Scout, n.a.) a fost totuşi capabil să prezică faptul că asteroidul se va apropia extraordinar de mult de Pământ", a declarat Davide Farnocchia, inginer de navigaţie la Jet Propulsion Laboratory (JPL), care a dezvoltat sistemul.
Aceasta este "una dintre cele mai apropiate" întâlniri dintre planeta noastră şi un asteroid de tip NEA ("Near Earth Asteroid" / "asteroid care trece prin apropierea Pământului") înregistrată vreodată, a precizat Farnocchia.
Asteroidul se va apropia atât de mult de Terra, încât gravitaţia Pământului îi va modifica orbita în jurul Soarelui. Înainte de sosirea sa, asteroidului i-au trebuit 359 de zile să orbiteze în jurul stelei noastre. Acum, va avea nevoie de 425 de zile, potrivit NASA.
SURSE: NASA, Spaceweather, Gennadiy Borisov – Crimeea (Rusia), Agerpres