SEMNATI PETITIA! NU HIDROCENTRALELOR PE RAURILE DIN ARIILE PROTEJATE (vezi raul Basca din Buzau si altele)!
- Detalii
- Categorie: STIATI CA?
- Publicat: Miercuri, 01 Martie 2023 09:00
Te rog să privești cu atenție acest colaj de fotografii. În dreapta este Bâsca, așa cum știm că arată un râu liber, de munte. În stânga vezi șantierul pregătit de băieții deștepți din energie. Voiau să capteze râul în conducte și să-l devieze pe o lungime de 30 de kilometri. Am intervenit, alături de comunitatea locală, altfel riscam ca Bâsca să sece.
Sunt și alte râuri în pericol, ca Bâsca. Dar mă tem că nu mai are cine să lupte pentru apărarea lor.
Un număr din ce în ce mai mare de membrii Declic, implicați până acum în protejarea cursurilor de apă, sunt pe cale să abandoneze această cauză. Am primit mesaje care susțin o serie de hidrocentrale comuniste, ca unică soluție pentru a ne reduce facturile la energie electrică.
Dar aceste mesaje sunt alimentate de retorica politicienilor vânduți industriei hidroenergetice, nu de realitate. Nu-mi vine să cred că unii dintre noi au căzut în capcană.
Cele 11 hidrocentrale, dacă ar fi finalizate, ar avea o capacitate instalată totală de sub 1% din cea existentă în prezent în România [1].
Privind această cifră, mi-e clar că politicienilor nu le pasă de facturile noastre. Planul lor este să-i ajute pe băieții deștepți din energie să pună mâna pe contracte bănoase cu statul. De aceea fac presiuni ca să treacă cât mai repede o ordonanță toxică [2], dată de Guvernul Ciucă.
Ordonanța asta va permite ca 11 proiecte hidrotehnice, abandonate în comunism, să ne facă bucăți râurile, deja fragmentate de intervenții umane nesăbuite și diminuate de secetă. Și nu oriunde, ci chiar în arii protejate, cele mai prețioase pământuri din România.
Putem să-i lăsăm pe parlamentari să ne amăgească în continuare că râurile, peștii și pădurile își vor reveni miraculos după ce baraje imense de beton vor întrerupe cursul apei. Ori că debitele râurilor, care scad de la an la an din cauza secetei, vor crește tot ca prin minune ca să facă să funcționeze niște hidrocentrale gândite pentru debitele din anii '70.
Sau putem să facem abstracție de minciunile politicienilor. Să le scriem cât mai mulți și le cerem detalii despre utilitatea acelor proiecte hidroenergetice. Și că au obligația să oprească ordonanța cea toxică, până nu vin cu răspunsuri în fața noastră, a celor ce i-am ales.
Uite câteva argumente pe care le poți include în mailul tău:
Energia hidro nu este regenerabilă. Apa este o materie finită, spre deosebire de soare și vânt. Adică pârâiașele care se unesc și se transformă în râuri pot scădea din lipsă de precipitații, până la dispariție. Parlamentari, așteptăm să ne explicați cum scoateți apă din piatră seacă. Funcționarea hidrocentralelor depinde de cursurile de apă. În fiecare an, debitul Jiului scade. Finalizarea hidrocentralei, deja declarată ilegală, este ambiția unor industriași, e clar că nu ar putea funcționa. În unele țări s-a pus problema închiderii unor hidrocentrale. De exemplu, în Spania, unde producția de hidroenergie a fost redusă la jumătate în anul 2022, din cauza secetei. Sau în SUA, în cazul hidrocentralei
Este important să le scriem acum. În câteva zile, politicienii vor să treacă ordonanța lui Ciucă și de Camera Deputaților. Și vor reuși, dacă nu se vor lovi de o rezistență a cetățenilor.
Te rog, nu renunța la lupta pentru apărarea râurilor doar pentru că politicienii încearcă să te convingă să ignori argumentele specialiștilor. Cere-le să respingă ordonanța care permite tragerea râurilor prin tuburi și construirea de noi hidrocentrale inutile. Ce zici, le scrii?
Le scriu parlamentarilor
Luptăm în continuare pentru râuri,
Denisa și echipa Declic
PS: Să ne luăm câteva minute și să ne gândim la primul pescuit, în copilărie. La cum ne jucam cu picioarele goale în albia râului ce curgea cu repeziciune la vale. La picnicuri și campări în apropierea apelor încă libere. Și cu toate astea în minte, să le scriem politicienilor să respingă acele proiecte toxice.
Note:
[1] conform Avizul Consiliului Economic și Social din 2 februarie 2022.
[2] PL-x nr. 57/2023 Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.175/2022.