New News Buzau header

Decizie CCR: legea securității cibernetice e constituțională…

legea securității ciberneticeCurtea Constituţională a României a respins, marţi, cu majoritate de voturi, sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind legea securităţii cibernetice, potrivit unor surse de la CCR.

Deputaţii celor două formaţiuni politice au sesizat CCR în legătură cu legea securităţii cibernetice pe motiv că încalcă "grav" dreptul la viaţă privată al românilor.

"Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor. Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă ceea ce spuneam şi reprezintă un nou derapaj politic. Nu poţi să obligi sute de mii de furnizori de servicii tehnice de securitate cibernetică să îşi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor", afirma preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Conform USR, legea adoptată de PSD - PNL - UDMR pe "repede-înainte" încalcă prevederile constituţionale privind dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare.

USR mai acuză faptul că legea încalcă prevederile Constituţiei referitoare la principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care subiecţii actului normativ şi obligaţiile impuse lor sunt "vagi" şi "neclare".

Deputații au adoptat pe repede înainte legea privind securitatea cibernetică / ApTI: Are cele trei ingrediente ale unei legi cu potențial de a fi folosită nu doar pentru a proteja, dar și pentru a abuza și intimida

DW: Legea Securității Cibernetice sau cum vrea statul să intre în mintea românilor și să îi trimita la închisoare pe cei care au o părere diferită celei oficiale și o exprimă în mediul online

Serviciile secrete primesc dreptul să vadă tot ce ai în calculator … ca să te scape de viruși!

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/decizie-stransa-la-ccr-controversata-lege-a-securitatii-cibernetice-e-constitutionala-usr-acuza-ca-se-incalca-dreptul-la-viata-privata_2811905.html