New News Buzau header

Furtună geomagnetică in desfasurare, in urma unei explozii solare - CME!

Harlan Thomas Gayford Pond Aurora 20230505 1 1683374146 lgPotrivit specialistilor de la spaceweather, o CME (Coronal Mass Ejection Explozie soalara) tocmai a lovit pământul: în mod neașteptat, ieri, 6 mai, în jurul orei 01:00 UT, iar o alta se pregateste sa atinga Terra in orele urmatoare! Primul impact a declanșat o furtună geomagnetică de clasă G2 cu aurore vizibile în Canada și în cel puțin trei state nordice ale SUA. Harlan Thomas a asistat la surpriza expoziție de pe Gayford Pond, la nord-est de Calgary, Alberta: „O coroană de aurora de această magnitudine este foarte rară pentru latitudinea noastră”, spune Thomas. „S-a extins de la orizontul de la est la cel de vest și am fost complet uimit!”

Analiștii NOAA cred că CME ar fi putut proveni dintr-o explozie solară ignorată anterior din 2 mai. Deși sosirea sa a fost o surpriză, abonații serviciului nostru de alertă meteorologică spațială au primit totuși o alertă text în câteva minute de la impact. Alerte Aurora: text SMS.

(imagini de la Thomas Bensenhaver din Walpole, New Hampshire; de la Sam C. din Ogdensburg, New York)

ȘI UN ALTE CME ESTE PE CALE sa se produca: O izbucnire de trei zile de erupții solare de clasa M pe 3, 4 și 5 mai a aruncat atât de multe CME în spațiu încât analiștii au avut probleme în a le rezolva. NOAA a stabilit că cel puțin unul se îndreaptă spre Pământ.

Dacă acest model este corect, CME va lovi câmpul magnetic al Pământului pe 7 mai în jurul orei 2100 UT. Impactul ar putea provoca furtuni geomagnetice minore (G1) până la moderate (G2). Un flux neînrudit de vânt solar ar putea contribui, de asemenea, la activitatea geomagnetică. În timpul furtunilor de clasa G2, aurore au fost văzute în SUA până la sud, până la New York și Oregon. Alerte Aurora: text SMS.

Actualizare: Acest model NOAA îl înlocuiește pe unul anterior, care avea CME să sosească pe 8 mai la 1800 UT. Diferența dintre cele două modele dă un sentiment al incertitudinii în timpul estimat de sosire a CME. Vânătorii Aurora ar trebui să fie pregătiți pentru un impact fie pe 7, fie pe 8 mai.

SURSA: Buletin informativ Spaceweather.com

I.G.

 

Explozie solara