New News Buzau header

MISTERIOSE „AURORA BLOBS” EXPLICAT: europenii încă încearcă să-și înțeleagă ceea ce s-a întâmplat după apusul soarelui pe 23 aprilie 2023.

Aurora boreala ciudata AlpiToată lumea știa că urmează un CME; Fotografii erau deja afară, așteptând aurore. Dar când aurorele au apărut, erau foarte ciudate.

„Nu văzusem niciodată așa ceva”, spune Heiko Ulbricht din Saxonia, Germania. „Aurorele au început să se despartă, pulsand în timp ce formau bulburi individuale care pluteau sus pe cer”.

„Mi-a tăiat literalmente respirația”, spune el. „Pulsul îmi batea încă câteva ore mai târziu!” Aceleași pete au fost văzute în Franța și Polonia, iar în Danemarca au fost surprinse clipind ca o lumină stroboscopică disco.

Aurorele obișnuite nu se comportă așa.

Într-adevăr, „acestea nu erau aurore obișnuite”, confirmă fizicianul spațial Toshi Nishimura de la Universitatea din Boston. „Se numesc „aurore cu protoni” și provin din sistemul de curent inelar al Pământului.”

Majoritatea oamenilor nu realizează că Pământul are inele. Spre deosebire de inelele lui Saturn, care sunt discuri vaste de gheață strălucitoare, inelele Pământului sunt invizibile cu ochiul liber. Sunt făcute din electricitate - un circuit în formă de gogoși care transportă milioane de amperi în jurul planetei noastre. Curentul inelar străbate orbitele sateliților geosincroni și joacă un rol uriaș în determinarea severității furtunilor geomagnetice.

Uneori, în timpul furtunilor geomagnetice puternice, protonii plouă din sistemul inelar, provocând o ploaie secundară de electroni, care lovesc atmosfera și formează aurore. Sateliții care orbitează Pământul au văzut de fapt acești protoni în drumul lor în jos. Aurorele obișnuite, pe de altă parte, sunt cauzate de particule din părți mai îndepărtate ale magnetosferei Pământului și nu au nimic de-a face cu curentul inelar al Pământului.

Mister rezolvat? Nu in intregime. „Încă nu știm de ce aurorele cu protoni par să se despartă într-un mod atât de dramatic”, spune Nishimura. „Aceasta este o întrebare pentru cercetări viitoare”.

„A fost foarte interesant de urmărit”, spune Ulbricht. „Cu siguranță vreau să-i văd din nou”.

Bine, pentru că se vor întoarce. Ciclul solar 25 va ajunge la un maxim solar potențial puternic anul viitor. Furtunile viitoare vor elibera cu siguranță mai mulți protoni din sistemul curentului inel.

Iată ce să căutați: (1) Aurorele protonice tind să apară în jurul apusului. De ce? Câmpurile electrice din magnetosfera Pământului împing protonii spre partea întunericului, nu în zori, a planetei noastre. (2) Aurorelor cu protoni le place să pulsuleze – un semn al activității undelor de plasmă în curentul inel al Pământului. (3) Aurorele protonice sunt uneori însoțite de arcuri de lumină roșii intense (SAR), strălucirea căldurii care se scurge din sistemul de curent inel. Aceste arcuri roșii au fost văzute și pe 23 aprilie.

Pe viitor….anunt astronomi: Vine Solar Max. Să înceapă ploaia de protoni!

SURSA: Spaceweather.com