News Buzau new header Craciun

FENOMENUL ROSIATIC DE PE CER, DE ZILELE TRECUTE, NU A FOST AURORA BOREALA, CI UN “Arc SAR” (energie termica care se scurge în atmosfera superioară din sistemul de curent inelar al Pământului) - NASA

SAR NASAPotrivit noilor revizuiri facute de specialistii astronomi de la NASA si spaceweather, asa zis-a Aurora boreala” rosiatica vizibila zilele trecute ( 5 - 6 noiembrie 2023), provocata în timpul furtunii geomagnetice puternice de clasă G3, nu este de fapt o AURORA ci un “ARC SAR”.

„Acesta a fost un fenomen nou pentru mine”, spune Jeremy Perez, care a făcut fotografia din Arizona. „Nu auzisem niciodată de SAR-uri, dar am continuat să fotografiez oricum”.

Arcurile SAR au fost descoperite în 1956, la începutul erei spațiale. Cercetătorii nu știau ce sunt și, fără să vrea, le-au dat un nume înșelător: „Arcuri roșii aurorale stabile” sau arcuri SAR. De fapt, arcurile SAR nu sunt nici stabile, nici aurore.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate plouă din spațiu, lovind atmosfera și făcând-o să strălucească. Arcurile SAR se formează diferit. Ele sunt un semn al energiei termice care se scurge în atmosfera superioară din sistemul de curent inelar al Pământului – un circuit în formă de gogoși care transportă milioane de amperi în jurul planetei noastre.

„Pe 5 noiembrie, curentul inel a fost pompat de ore de furtună geomagnetică puternică, cu energia disipându-se în aceste arcuri SAR”, spune Jeff Baumgardner de la Centrul de Fizică Spațială al Universității din Boston. „A fost un eveniment global. Camerele noastre au înregistrat activitatea de arc SAR din Italia până în Noua Zeelandă”.

Cercetări recente au legat arcurile SAR de un alt fenomen care nu este o auroră: STEVE. Panglica mov de pe cer nu sa crezut inițial că are vreo legătură cu curentul inel al Pământului. Cu toate acestea, în 2015, observatorii din Noua Zeelandă au surprins un arc SAR roșu aprins transformându-se în STEVE ca o omidă într-un fluture.

Pe 5 noiembrie, este posibil ca Mark Savage să fi asistat la aceeași metamorfoză peste Northumberland, Marea Britanie:

Vizibil cu ochiul liber, STEVE s-a materializat dintr-un arc de culoare roșie. „Întregul proces a durat aproximativ 10 minute”, spune Savage. Acest interval de timp se potrivește aproximativ cu cel al unei alte tranziții SAR-la-STEVE observată în Canada în aprilie 2022. În mod clar, cele două fenomene sunt legate, dar cercetătorii nu sunt siguri cum.

„Conexiunea este încă evazivă”, spune Carlos Martinis, un cercetător de frunte în domeniu la Universitatea din Boston. „Uneori, arcurile SAR evoluează în STEVE, dar nu întotdeauna. Acesta este un domeniu de cercetare foarte activ, care implică cetățeni de știință și cercetători”.

Credits FOTO: Texas (Anita Oakley); Missouri (Dan Bush); New York (James Perez-Rogers); Arizona (Jeremy Perez)

https://spaceweather.com/

https://www.nasa.gov/missions/van-allen-probes/nasas-van-allen-probes-reveal-long-term-behavior-of-earths-ring-current/