Misterele Subcarpatilor de Curbura si locurile lor unice

Judetul Buzau este o zona putin cunoscuta turistic, dar care aduna toate formele de relief ale Romaniei: campie, dealuri, portiuni desertice, munti, lacuri dulci si sarate. Din pacate, singura atractie de notorietate o reprezinta Vulcanii Noroiosi. In schimb, doar cativa oameni, majoritatea din partea locului, cunosc adevarata valoare a arealului. Misterele Subcarpatilor de Curbura sunt incitante: lantul muntos de 

sare de la Manzalesti, pestera de sare de la Meledic, "focul viu" de la Lopatari, muzeul chihlimbarului de la Colti, locuintele rupestre din aceeasi zona … Sa ne ocupam mai jos de celalate locuri frumoase fata de binecunoscutele zone misterioase, incarcate de enigma din zona Bozioru-Nucu:

"Focul viu" de la Lopatari

Pe un drum pietruit, la circa 66 de km de Buzau, pe raza comunei Lopatari, satul Terca, se afla "focul viu", un fenomen natural de emanatie a gazelor naturale, care o data ce ies din pamant se autoaprind in contact cu atmosfera. Traseul nu poate fi parcurs in totalitate cu masina. Obiectivul turistic nu este semnalizat. El se gaseste pe un deal si este necesar sa va informati la localnicii din Terca. Urcusul, usor, nu dureaza mai mult de 20 minute.

De fapt, locurile ascund multe bogatii, localnicii spun ca in dealurile inconjuratoare s-ar gasi rezerve importante de gaze naturale, petrol si chiar uraniu.

La circa 50 km de Buzau, pe raza comunei Manzalesti, se gaseste un fenomen bizar: un lant muntos de sare. Pana si izvoarele din zona sunt sarate, apa lor fiind folosita de catre localnici la pusul muraturilor. Lipsa de interes a autoritatilor locale si saracia au facut ca aceasta bogatie sa nu fie pusa in valoare. Din pacate, nu au fost efectuate nici macar analize pentru a determina efectele terapeutice ale acestor izvoare.

Pestera de sare de la Meledic

La nu mai mult de 4 km se afla platoul Meledic, unde ar fi trebuit sa se ridice castelul Peles. Doar moartea tragica a arhitectului desemnat sa ridice castelul a determinat-o pe Regina Maria sa decida schimbarea amplasamentului. Astazi, la Meledic se mai gasesc ruinele fundatiei ce ar fi trebuit sa se transforme in palat regal.

O alta ciudatenie este lacul Meledic. Nu mai mare de un hectar, amplasat pe un munte de sare, lacul are apa dulce. In timpul verii, aici se face plaja si se pescuieste. Baile nu sunt indicate deoarece, chiar daca la mal apa este mai calduta, la circa un metru distanta apa devine brusc foarte rece, fiind pericol de stop cardiac. Adancimea lacului este de 20 de metri.

La circa un km distanta de platoul Meledic, intr-o padure de tei, se afla Pestera de sare, unica in Europa prin modul de formare. Cu toate ca nu este amenajata, cei care doresc sa o viziteze trebuie sa aiba echipament de munte si lanterne puternice. Se spune ca lungimea pesterii depaseste 30 km, iar unele sali au inaltimi de circa 200 metri.

Bulgare de chihlimbar de 3,5 kg

In mina de chihlimbar din localitatea Colti a fost gasit cel mai mare bulgare de chihlimbar din Romania, ce cantareste 3,5 kg. Muzeul chihlimbarului de aici expune numeroase piese de o rara frumusete. Pe aceste meleaguri extractia acestei pietre dateaza din epoca bronzului.

In aceeasi zona se afla locuintele rupestre. Camarutele sapate in piatra reprezinta si astazi un mare mister. Nimeni nu stie cine le-a facut si cu ce scop. In aceste chilii au fost gasite inscriptii care nu au putut fi descifrate. Tot aici a fost construita in stanca o bisericuta. Cei care isi doresc sa viziteze acest loc trebuie sa stie ca au nevoie de echipament de escaladare, iar timpul alocat unei ascensiuni este de circa o zi.

Legenda spune ca la Colti s-a nascut balada Miorita, deoarece este locul unde vin in transhumanta ciobanii din Muntenia, Moldova si Transilvania.

“Pelesul” de la Meledic

Interesant este ca Pelesul a fost initial planificat sa fie construit platoul Meledic. Doar moartea tragica a arhitectului desemnat sa ridice castelul a determinat-o pe Regina Maria sa decida schimbarea amplasamentului. Astazi, la Meledic se mai gasesc ruinele fundatiei ce ar fi trebuit sa se transforme in palat regal.

Putini stiu ca Ceausescu a planuit sa construiasca tot aici o statiune balneoclimaterica. Proiectul nu a resuit, din motive similare.

Parca "ceva" impiedica orice actiune de acest tip in zona respectiva. Sper sa fie unul din foarte putinele locuri care-si pastreaza misterul in timp, fara a da in "comercializare" si sticle goale de cola peste tot.

Lacul Vulturilor  - lacul “fara fund” sau blestemat

Tot in Curbura Carpatilor puteti gasi si Lacul Vulturilor. Inainte de iesirea din jud Buzau , pe soseaua ce leaga Buzaul de Brasov , la puctul cunoscut sub denumirea HARTAGU (e un canton forestier pe partea stanga a soselei) gasiti drumul marcat cu banda rosie ce duce la Lacul Vulturilor. Traseul porneste de la capatul podului ce va trece peste apa , si se poate merge cu masina pana la baza muntelui unde este si exploatarea forestiera. Este de dorit totusi ca sa lasati masina pe sosea , si sa urcati pe drumul forestier "la pas". ploile torentiale din ultimul timp va pot lasa blocati pe munte. Traseul e greu , dar ce vedeti la capatul drumului e de neimaginat...un lac in varful muntelui si o panorama in care, in noptile senine puteti vedea chiar si Ploiestiul sau Buzaul. La intersectia traseului numita "Poarta Vanturilor" interesati-va la ciobani cum ajungeti la "lacul Vulturilor" pentru ca banda rosie va duce la "muntele Rosu". Puteti inopta la cabana de la lac dar e bine sa aveti si cort pentru cazul in care nu e cabanierul acolo ( de obicei urca doar cu grupuri de vanatori ). Este traseu de 4-6 ore dar merita...

Concluzia: Mistere, aer curat, relaxare, enigma, odihna activa, minte si inima curate….asta gasiti la numai o aruncatura de Buzau!

 

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează