FOTO - “Piatra insemnata” (Brotari – Colti) zace nedescifrata si ignorata de toti!

Cu cativa ani in urma (august 2008) scriam in premiera, intr-un cotidian local (stire preluata de mai toate ziarele vremii) despre descoperirea extraordinara din Muntii Buzaului (Brotari – comuna Colti) – “Piatra insemnata”. Au trecut 8 ani de atunci si nu s-a mai facut (nu “s-a vrut”?!) niciun progres in sensul cercetarii acestei “pietre” si a insemnelor de pe ea. Stirea si fotografiile au fost duse la rusi (Sinferopol – Crimeea)

 la un Simpozion international de arhieologie si...atat (speram ca nu si o bucata din ea cum s-a auzit!). Iata cum “suna” articolul de atunci si care au fost ecourile lui: “Scriere străveche sau hartă schematică...la Buzau Scriere străveche sau hartă schematică? Bucăţi din piatră, purtătoare de simboluri necunoscute

Cotate printre cele mai sălbatice şi inaccesibile masive muntoase din ţară, zona Buzăului îşi dezvăluie încet tainele ascunse printre crăpături

Legendele din vechime leagate de zona Buzăului nu încetează să-şi dezvăluie din ce în ce mai mult secretele, uimind specialiştii din lume aîntreagă. Dacă cu aproape 20 de ani în urmă în satul Scăieni din Bozioru din întîmplare un sătean a descoperit cranii şi oase ale uriaşilor de peste 2,4 metrii ce au trăit se pare în această zonă, mai aproape de zilele noastre, la Alunişul Nucului, se dezvăluia publicului larg, chilii ale unor călugări ortodocşi, din secolul al XIV-lea pe amplasamentul unor mai vechi aşezări ale anahoreţilor zamolxieni. Noutatea era, printre altele şi aşa zisa “crucea egipteană” scrijelită pe pereţii locuinţei din stîncă, care s epare că era anterioară secolului I e.n. Acum seria descoperirilor vine să confirme şi mai mult faptul că la curbura Carpaţilor exista din vremuri imemoriabile o vatră de cultură deosebită. Mărturia este adusă de data aceasta de o piatră cu simboluri ciudate descoperită zilele acestea în zona Brotari, din comuna Colţi.

"Piatra însemnată"

Alertaţi de localnici, arheologii Muzeului Judeţean Buzău au descoperit în zona aşezărilor rupestre o bucată dintr-o piatră inscripţionată cu simboluri ce aparţin unei civilizaţii necunoscute. “ Mai degrabă sînt simboluri decît semnele unei scrieri, adică pătrate, steluţe, mici dreptunghiuri şi altele de acest fel. Am săpat în preajmă şi am descoperit o bucată mult mai mare de piatră cu însemne, decît era cea iniţială. Pînă la această dată nu ştim decît că sînt făcute de o fiinţă umană dar nu putem preciza epoca sau ceea ce vor să însemne ele”, precizează Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean Buzău. “Piatra insemnata", este în formă de ciupercă şi se află în celebrele aşezări rupestre, Aghaton şi Fundul Peşterii, care cuprind simboluri începand din Epoca Bronzului şi pînă în perioada creştinismului timpuriu. Din primele informaţii luate de la reprezentanţii Muzeului Judeţean, se pare că, scrierea va fi prezentată în luna septembrie istoricilor din întreaga lume cu prilejul Simpozionului internaţional de la Sinferopol, Crimeea, unde sunt invitaţi şi istoricii buzoieni” (Sursa: http://gavrilutaiulian.blogspot.ro/2008/08/scriere-strveche-sau-hart-schematicla.html).

Ecouri ale articolului, in presa online si nu numai

“...Exista in Biserica dintr-o piatra din Aluniş semene cu onduleuri de literă , semene nedescifrate , pe langă cele chirilice , sau semene – desen , ca la Fundu Pesterii – Nucu : sabii akinakes.

Se stie despre această piatră de cand mă ştiu , cineva a redescoperit-o din întamplare şi a lasat puţin uşa deschisa. Savanţi din Iasi şi din Bucuresti , oameni pricepuţi în semne , au facut apropieri , comparaţii, alfabetul runic, Wulfila , scriere pelasgică, alfabet local, etc. nimic sigur.

Semnele din rupestrele de la Nucu ar trebui turnate în plumb : sunt în pericol şi mai sunt tot atat de valoroase. Cel putin piatra este acoperita cu frunze … adica ne miscăm greu !

M-am nascut in com Colti şi am copilarit şi am trait acolo cei dintai 32 de ani ai vieţii mele : toponimul Brotari ( B + rotari) nu există , piatra se afla in alt loc , departe de rupestre . Misterul ( incă unul !) este că semne ale pietrei se află, se pare , şi pe una din Stancile lui Leonardo şi, în mod sigur ,la Nucu.

Am gasit pe NET alfabetul lui Wuilfila : semnele pietrei aduc a raboj , te fac să te gândesti la abac.

Ar trebui cercetată Culmea Spatarului fir cu fir : oamenii se urca in a.t.v.-uri., ajung la Dionisie , se urcă pe scară, fotografiază şi se intorc la oras unde scriu articole , sau se laudă, sau dau indicaţii pe vreun forum.

Grotele cer să fie studiate de o echipa complexă ( nu am nimic cu ziariştii-chiar mi se pare incitant felul cum manuiesc senzaţia); in orice caz ceva trebuie sa se urnească !

Cu ipotezele trebuie mers pană in pânzele albe : această reţinere o dă surplusul de bun-simţ specific şi romanului , însă, cateodată este necesar sa treci peste , altfel templele din Egipt ar fi şi astazi mute . Iaraşi sunt de acord : unde nu şti , unde nu eşti sigur , cel putin trebuie să taci , inventezi nume de locuri ( satul Brotari !?). La Peştera lui Agaton există un – desen- o harta , cu alte semne şi litere alături : ar trebui catalogate , poate cei de mâine nu au chef să tacă. Pentru subiectul – rupestre – trebuie luat în seama Odobescu : le-a vizitat în 1871, a fost însotit de cineva talentat în a face desene , aeste desene există; de exemplu : spune Odobescu că la acel an nu mai exista schitul de maici de la Coltii de Sus şi că a ramas numai satul care de atunci şi pană mai acum 10 ani s-a numit Calugarite ( subsemnastul a invăţat carte cu 7 copii din Calugarite !) . Au ramas casele , unele acareturi şi curtile îngradite. La fel şi satul Lupoaia. În această zonă exista piatra cu pricina; tot acolo Peştera Tartarului. Acele locuri au acelaşi fel de piatră ca la Aluniş sau Nucu , însa distanţele sunt mari.

Ce se arată prin poze este Bisericuţa lui Iosif; cine scrie aceste rânduri nu este specialist nici cel puţin în vreun domeniu apropiat , totuşi se poate observa că semnele de pe piatră ( simple de altfel : drepte si semidrepte – cu sagţi ) nu sunt litere, câte un conglomerat de semne este prea complicat să fie literă.

Cele patru axe de simetrie ale unui dreptunghi – toate in acelaşi desen – dau o literă complicată.

Faptul ca acelaşi conglomerat se repetă – te face să taci.

În zonă sunt cruci din piatra de Ciuta care conţin texte nedescifrate. Se cuvine a fi luate unele masuri de protecţie demne de secolul acesta : aceste vestigii ar trebui acoperite în cupole de sticla incasabilă şi nu îngropate, iar pană la ele ar trebui drum de platină şi nu de asfalt.

Propozitia care spune ca au fost ingropate ca să nu le strice vreun om – mi se pare incredibilă.

Aceste vestigii sunt multimilenare, le-a deteriorat timpul , pe unele, şi turiştii – pe altele.

Ar trebui îndreptata confuzia de locuri : Agatonul şi Fundu Peşterii sunt la Nucu, com Bozioru, Aluniş este un sat din com Colţi , rupestre sunt şi colo şi colo , chihlimbar şi Scorpionul de Camboru ( carpaticus) numai la Colţi, Brotari nu există.

 

Piatra însemnată se află pe valea Colţilor de Sus , în arealul fostelor sate: Călugăriţe şi Lupoaia – locul se numeşte BROSCARI…

 

Sursa: http://cybershamans.blogspot.ro/2009/11/piatra-insemnata-colti-judetul-buzau.html

 

I.G.