Anul Centenar. L-am găsit pe soldatul care A REFUZAT să TRAGĂ în mareşalul Antonescu. Ce poveste, ce ISTORIE superbă!

soldat AntonescuIn total, au fost trimişi pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei de sub dominaţie nazistă peste 560.000 de soldaţi români. Românii au fost aruncaţi în luptele infernale de la Budapesta şi din Munţii Tatra au înregistrat pierderi de peste 167.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi. Practic, între 18 decembrie 1944 şi 27 aprilie 1945,

 

Amatele 1 şi 4 române, în cooperare cu trupele Frontului 2 ucrainean şi unităţile de partizani slovaci, au desfăşurat ample operaţiuni militare pentru înfrângerea rezistenţei naziste de pe teritoriul Slovaciei, ducând lupte grele pentru forţarea zonelor muntoase Javorina, Metalicii Slovaci, Nitra, Fatra Mare, Fatra Mică, Inovec, Tatra Mică, Carpaţii Albi. În iarna dintre 1944 și 1954, armata noastră a reușit să respingă spre nord forţele inamice, care rezistau cu înverşunare în numeroase cazemate. De asemenea, a cucerit și alte câteva înălţimi importante. Între 12 şi 31 ianuarie, Armata 4 română a acţionat ofensiv pe direcţia Jablonov-Rožnava-Dobšiná desăvârşind cu cerirea masivului muntos Silica Planina şi eliberând oraşul Rožnava, o adevărată poartă de pătrundere spre zonele centrale ale ţării.

Cifrele unui dezastru

Pierderile omenești în cel deal Doilea Război Mondial se situează la circa 72 de milioane de victime, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme. Dintre acestea, în jur de 47 de milioane au fost victime din cadrul populației civile, incluzând aici și 20 de milioane de morți din cauza foametei și a bolilor cauzate de război. S-a estimat că acest război a costat mai mulţi bani şi resurse decât toate celelalte războaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fără a se pune la socoteală sumele cheltuite pentru reconstrucţia de după război. Al Doilea Război Mondial a durat 2174 de zile, a costat 1,5 trilioane de dolari și a ucis peste 60.000.000 de oameni.

„Nu am vrut să mai moară oameni”

Și nea Gheorghe Vâciu s-a întors în primăvară. S-a angajat la penitenciarul Jilava. La sfârșitul lunii mai 1946 a aflat că face parte din plutonul care trebuia să-l execute pe mareșalul Ion Antonescu. „De ce n-am vrut să trag în Antonescu? Pentru că nu am vrut să mai moară oameni! Pur și simplu am refuzat, așa că am fost dat afară de la penitenciar și trimis la Fabrica de Cauciuc!”. A avut noroc, am putea spune, pentru că gestul ar fi putu să-l coste nu doar libertatea, ba chiar și viața.

O bătălie uitată

O altă bătălie importantă, dar despre care nu se mai știe aproape nimic, a fost cea pentru eliberarea Zvolenului. În ea au fost angrenaţi peste 80.000 de militari care s-au desfăşurat pe o fâşie ofensivă având o lărgime cuprinsă între 20 şi 60 de kilometri şi o adâncime de peste 80 de kilometri. După douăzeci de zile de lupte în condiţii geografice şi climaterice dificile, armata română a forţat masivul muntos Silica Planina, a interceptat comunicaţiile pe văile râurilor Štitnik, Slaná, Muran şi cursul superior al Hronului şi a eliberat peste 160 de localităţi. Punctele cel mai occidentale eliberate de armata română în ofensiva împotriva Germaniei naziste au fost orașele Chotebor și Humpolec, la 90 km Est de Praga, în ziua de 4 mai 1945.

Aproape 100.000 de morți

În cel de-Al Doilea Război Mondial, pierderile militare românești au fost de aproxiamtiv 300.000 de oameni. Totalul morților este de 93,326 (72.291 în timpul alianței cu Puterile Axei și 21.035 de partea aliaților). De asemenea, totalul dispăruților și prizonierilor este de 341.765 (283.322 în timpul alianței cu Puterile Axei și 58.443 de partea aliaților). Numai 80.000 au supraviețuit captivității în Uniunea Sovietică. Cifrele nu includ cei 40.000 - 50.000 de morți în armata ungară. În dimineața zilei de 30 noiembrie manifestările continuă cu ceremonii militare de depunere de coroane și jerbe de flori la Statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, dar și cu arborarea drapelului în Piața Tricolorului. De asemenea, o paradă cu 1.000 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă, avioane și elicoptere, va avea loc de 1 Decembrie la Alba Iulia. Localnicii și turiștii au la dispoziție la masa populară, circa 40.000 de porții de fasole cu ciolan, iar seara vor avea loc concerte cu muzică populară și cântece patriotice.

SURSA: evz.ro

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image