Asta este istoria! Goma, Iliescu, spionul Haiduc, Plesita, Breban si Rascoala din 89!

Goma HaiducPreambul: Dupa rascoala de la ‘89, Iliescu a incercat de doua ori sa il aduca pe Paul Goma in tara. A doua scrisoare a fost foarte bine coneputa de ilici si era chiar apetisanta... si multi ar fi acceptat tot ce ii oferea Iliescu lui Goma. Intre timp domnul Virgil Tanase o daduse bine cu regimul si ii demasca pe rudele lui Cioran si pe Paleologu care era ambasador in Franta si iesise si el sa demonstreze in afara ambasadei cu cei care nu-l placeau pe iliescu etc...

 

Ei bine, Tudoran scriitorul i-a sarit in ajutor lui Goma cu care nu mai era in relatii dar a scris lui iliescu ca nu este normal sa ii faca propunerile astea pe cind nu i se da cetatenia inapoi. Il obliga pe Goma sa isi depuna o cerere ca si cum atunci cind i-au luat cetatenia ar fi dat vreo cerere. Ii ruga pe Plesita si Breban - alta secatura fugita cu scop in Franta si reintors dupa cutremur, sa isi ceara scuze in mod public pentru tot ce i-au facut lui Goma. Plesita il batuse si recunostea cu non salanta la TVR ca l-a batut iar celalalt ii spusese ca ii da o palma morala pe cind Goma facuse miscarea lui prin care ajutoarele de dupa cutremur sa fie data la toti nemembri lor de partid. Totodata era inclus in miscarea lui Adam Mihnik - Carta 77. Asa ca nu a venit niciun raspuns. Insa a venit o a doua incercare a lui Iliescu recunoscind multe din pacate si il ruga sa revina in tara pe Goma. Atunci Goma a raspuns… pentru ca nici Plesita nici Breban nu au cerut scuze publice fata de el. A raspus asa... “Stiti de ce nu vin? “D-aia ba”! Asa i se spunea cind il bateau pe talpi si ii intreba in urlete de ce il bat . “Securile” ii raspundeau "D-aia ba!”.

Asta este istoria!

Mai jos aveti ceea ce s-a intimplat cu securistul de Haiduc care l-a pacalit pe Ceausescu ca misiunea era indeplinita cu asasinarea lui Goma si Virgil Tanase (Adrian George Ilie - SUA)

Extras din Adevarul.ro

Filmul spectaculos al dezertarii spionului Haiducu. Agentul a fost trimis sa toarne otrava in bautura lui Paul Goma Mariana Iancu, Matei Pavel Haiducu (Matei Pavel Hirsch) a fost agent secret roman in cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii comuniste. El a fost trimis de securitate sa-i asasineze pe Virgil Tanase si Paul Goma. Matei Pavel Haiducu s-a nascut la Bucuresti, la 18 mai 1948, tatal sau, Ludovic Hirsch, fiind ofiter de Securitate. Din anul 1975 a locuit in Franta, sub pretextul ca este refugiat politic, insa, in realitate, el era spion. Spionul obtinuse azil politic si se casatorise cu o frantuzoaica cu care a avut doi copii. La inceputul anului 1982 se afla la Bucuresti ,,cu afaceri", cand a primit din partea generalul Nicolae Plesita, seful CIE, o misiune speciala: asasinarea lui Virgil Tanase si a lui Paul Goma, consemneaza Liviu Tofan in Caietele CNSAS. Intors in Franta, Haiducu a jucat rolul in care a fost distribuit de Securitate: la Hotel Concorde Lafayette a fost inscenata otravirea lui Goma, care a fost ,,salvat" de  neindemanarea unui ziarist (de fapt, un agent francez) care i-a rasturnat ,,din greseala" paharul in care Haiducu tocmai pusese pilula de otrava. Apoi, pe o strada pariziana, ziua in amiaza mare, Virgil Tanase a fost luat pe sus de doua gorile si varat cu forta intr-o masina care a demarat tromba. Filmul operatiunii nu se opreste aici. Conform lui Liviu Tofan, Politia franceza s-a alertat, iar militantii pentru drepturile omului au dau vina pe Nicolae Ceausescu si Securitate pentru rapirea lui Tanase. La 9 iunie, la o conferinta de presa, presedintele Frantei, Francois Mitterrand, a tinut sa avertizeze asupra consecintelor privind relatiile dintre tara sa si Romania in ,,ipoteza tragica" in care Virgil Tanase nu ar reaparea viu si nevatamat. Cateva saptamani mai tarziu, Mitterrand a mentionat ca vizita pe care urma sa o faca la Bucuresti in luna septembrie este amanata sine die. Intre timp, Haiducu s-a intors la Bucuresti raportand ca misiunea a fost indeplinita, riscand foarte mult. Multumit, Nicolae Plesita l-a promovat la gradul de locotenent-colonel si l-a informat ca, prin decret prezidential, i s-a conferit ,,Steaua Republicii" pentru merite exceptionale. Haiducu a mai obtinut aprobarea ca fratele sau Andrei sa poata pleca in Franta.

La 9 august 1982, Haiducu a parasit Romania cu destinatia Paris, urmand sa revina la Bucuresti o saptamana mai tarziu. Dar acest lucru nu mai este posibil deoarece in presa franceza apar scurgeri de informatii care i-ar fi pus viata in pericol. ,,Scurgerile, scrie Liviu Tofan, provin din randurile autoritatilor franceze si sunt rezultatul unor intrigi politice de culise. Diversiunea impotriva Securitatii era prevazuta sa dureze pana in luna decembrie, dar DST-ul se vede obligat sa-si modifice planurile in pripa. Generalului Plesita i se transmite oferta de a se refugia in Franta pentru a scapa de furia lui Ceausescu la aflarea deznodamantului diversiunii franceze. Persoana care se intalneste cu Plesita si ii preda plicul cu oferta respectiva este chiar mama lui Matei Haiducu. Acceptul lui Plesita vine prin telex pe 24 august. Se asteapta sosirea sa in Franta cel tarziu la 1 septembrie. Nu mai apuca sa o faca pentru ca, pe 31 august 1982, intr-un articol semnat de Bernard Poulet, ziarul ,,Le Matin" dezvaluie totul despre Haiducu si capcana intinsa Securitatii".

In aceeasi zi, la sediul revistei ,,Actuel" a avut loc o conferinta de presa. Sala este arhiplina, subiectul fiind de mare senzatie: spionaj, contraspionaj, demascarea metodelor criminale ale unui regim comunist, cel al lui Nicolae Ceausescu. In premiera absoluta, un spion, Matei Haiducu, a venit in fata presei sa faca destainuiri.

Alaturi de el era Virgil Tanase, reaparut ca prin minune, si Paul Goma. Falsa rapire a lui Tanase, pus la adapost de francezi, a fost doar o cursa intinsa lui Plesita pentru a-l blama. Goma si Tanase scapasera cu viata. A doua zi, pe prima pagina a ziarului ,,Le Monde", se putea citi titlul: ,,Ceausescu demascat".

Va mai recomandam:

Actiunea ,,Missouri". Minciunile si mofturile Ceausestilor la Casa Alba, la intalnirea cu Nixon. Dictatorul i-a socat pe americani cu subiectul privind evreii

Povestile romanilor care au deturnat avioane ca sa evadeze din comunism: sase au ajuns pana in Austria

Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa in SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agentilor straini

Poveste de dragoste comunista: idila dintre ,,printesa rosie", fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, si amantul ei, un medic chirurg care a murit in inchisoare

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase si omul lui Carol al II-lea, care a infiintat primul Serviciu Secret din Romania

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image