Presa comunistă, înţesată de informatori zeloși (La Buzău, dacă erau acum acele vremuri, câţi turnau oare?). Peste 160 de jurnaliști, editori și bibliotecari au colaborat cu fosta Securitate

ziaristi turnatoriNumele a cel putin 75 de ziaristi figureaza in dosarul „Presa”, aflat de cativa ani la CNSAS, si a fost facut public ieri de cotidianul „Romania libera”, potrivit unor documente ce provin din arhivele organului de opresiune al Partidului Comunist Roman.

Printre cei care figureaza ca fosti informatori ai Securitatii se regasesc ziaristi cu greutate in perioada comunista, care au facut cariera si dupa ‘89: Adrian Vasilescu, Radu Anton Roman, Adrian Dohotaru, Geo Raetchi, Vladimir Aurel Alexe, Ioan Erhan sau Smaranda Oteanu. „Romania libera” dezvaluie ca ofiterii de securitate Stana Creta si Vasile Maieran - care aveau drept obiectiv presa -, raportau in 1984 o depasire cu 26% a planului la racolari din randul ziaristilor.

Persoana de legatura dintre ofiterii de Securitate si surse era rezidentul „Paunescu”, cel care instruia „operativ” sursele sau prelucra notele verbale ale acestora.

Din documentele Securitatii reiese ca in redactia „Scanteia”, oficiosul Partidului Comunist Roman, existau nu mai putin de opt informatori: Adrian Vasilescu, azi consilier al guvernatorului BNR, Ioan Erhan, directorul publicatiei „Scanteia”, Gheorghe Parvan, angajat la „Adevarul” la Sectia de scrisori si relatii publice, Smaranda Oteanu-Bunea, critic muzical si directorul fondator al Operei comice pentru copii, Dumitru Visan, Valeriu Dumitrache, Constantin Iordan si Virgil Gheorghita.

Petre Mihai Bacanu, directorul cotidianului „Romania libera”, sustine ca niciunul dintre cei patru jurnalisti informatori ai Securitatii inainte de ‘89 nu mai lucreaza acum in redactie.

„Au mai lucrat o perioada, nu foarte lunga dupa Revolutie, iar dupa aceea unii s-au pensionat, altii au plecat”, ne-a declarat Petre Mihai Bacanu.

Pe lista sunt doua aparitii total surprinzatoare: Adrian Dohotaru, poet, dramaturg si ziarist, fost secretar de stat in MAE la inceputul anilor Ô90 si ambasador in Canada, decedat in 1995 si reputatul scriitor si gazetar Radu Anton Roman, de la a carui moarte se implineste un an.

Ghid si translator in echipa celebrului Jacques Yves Cousteau, Radu Anton Roman a descris in multe dintre cartile sale experienta de explorator. Pe la mijlocul anilor ‘90, Radu Anton Roman a facut cariera si in televiziune, la PRO TV, unde a realizat emisiunea „Bucataria lui Radu”.

Printre informatorii deconspirati se afla si un numeros „contingent” al jurnalistilor din presa sportiva: Geo Raetchi, cel care a devenit cunoscut cu „Zi-le domnu’ Geo” la Tele Euro Bingo Show, Aurel Neagu, Romeo Vilara, Dan Patrascu sau Vasile Cabulea (decedat).

Si publicatia „Flacara” a avut trei jurnalisti-turnatori, potrivit aceluiasi document: Gheorghe Amuza, Margareta Nedelea si Nicolae Arsenie. Niciunul dintre ei nu se mai regaseste astazi printre angajatii revistei.

Numele Turnatorilor

Adrian Vasilescu „Scanteia”

Radu Anton Roman

Adrian Dohotaru

Geo Raetchi „Sportul”

Vladimir Aurel Alexe BCS

Ioan Erhan „Scanteia”

Smaranda Oteanu „Scanteia”

Gheorghe Parvan „Scanteia”

Dumitru Visan „Scanteia”

Valeriu Dumitrache „Scanteia”

Constantin Iordan „Scanteia”

Virgil Gheorghita „Scanteia”

Aurel Neagu „Sportul”

Romeo Vilara „Sportul”

Dan Patrascu „Informatia”

Vasile Cabulea BCS

Gheorghe Amuza „Flacara”

Margareta Nedelea „Flacara”

Nicolae Arsenie „Flacara”

Turnatorii din TVR

„Evenimetul zilei” a publicat in 2004 dosarul turnatorilor care lucrau in Radio si Televiziunea Romana publica, „obiectiv” de o importanta deosebita pentru Directia de Securitate a Statului.

Printre colaboratorii Securitatii s-au aflat nume cu rezonanta: Tudor Vornicu, Andrei Magheru, Paul Soloc, Nicolae Melinescu, Stoica Meteleanu sau Florin Mitu.

Tudor Vornicu, unul dintre cei mai respectati oameni de televiziune de dinainte de ‘89, a inceput sa colaboreze cu Securitatea in 1956, anul in care a fost numit corespondent al ziarului „Scanteia” si al Agerpres la Paris. Colaborarea a durat pana in 1988, anul mortii sale. A fost racolat de Directia a III-a, in cadrul actiunii „Ordinul Asumptionist”.

Andrei Magheru, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, consilierul personal al lui Razvan Theodorescu, ambasador si reprezentantul personal al fostului presedinte Ion Iliescu la Consiliul permanent al francofoniei, a colaborat si el cu Securitatea.

Acesta a inceput sa semneze note informative pe vremea cand a lucrat in Radioteleviziunea Romana, la Redactia emisiunilor pentru strainatate din Radio si la cea similara din Televiziune.

Florin Mitu a fost un apropiat al Securitatii. A fost recrutat ca informator in 1961, de capitanul Bojin Marius, si a purtat numele conspirativ „Virgil Ion”. A fost activ pana in 1967, cand a fost scos din retea deoarece s-a mutat cu slujba la Consiliul National al Pionierilor, obiectiv acoperit informativ.

Paul Soloc nu a recunoscut niciodata ca a colaborat cu Securitatea. Cu toate acestea, chiar Florin Mitu i-a recunoscut scrisul pe cateva note si mai ales situatiile turnate de un coleg, trecut in documentele Securitatii cu initialele „S.P.”. Paul Soloc a facut cariera in TVR dupa Revolutie, pana in 1996 fiind directorul Departamentului emisiunilor informative.

SURSA: http://evz.ro/presa-comunista-intesata-de-informatori-zelosi-408784.html?&page=1

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image