New News Buzau header

Lista ofiţerilor de securitate care continuă să deţină poziţii cheie în serviciile secrete și nesecrete

SRI SecuritateLista se refera la ofiterii de Securitate care continua sa ocupe pozitii cheie - si dupa 1989 - in serviciile secrete si nesecrete infiintate de regimurile democratice. Din cele cca. 1600 de nume, am ales doar unele mai importante, pe care le afisăm. Poate se gaseste cineva prin lumea asta, care poate sa-si aduca aminte de vreunul din acesti indivizi.

Se stie, deja, ca una dintre cerintele capitale ale diriguitorilor NATO pentru aderarea Romanie a fost aceea ca in structurile serviciilor de informatii romanesti sa nu mai existe "dinozauri" ai fostei Securitati. Se implinesc 12 ani de cand a fost infiintat Serviciul Roman de Informatii si tot atatia ani de cand opinia publica este mintita sistematic si fara rusine cu privire la componenta acestei structuri. Si Virgil Magureanu, si Costin Georgescu, si Radu Timofte ne-au indus si ne mai induc in eroare, asigurandu-ne rand pe rand ca institutia din subordinea lor tinde sa devina un serviciu de informatii modern, in cadrul caruia numarul fostilor ofiteri de securitate este intr-un continuu regres. Ca sa constatam astazi ca, dimpotriva, tot fostul organ represiv si informativ comunist face jocurile in SRI, numarul fostilor ofiteri de securitate fiind mereu prevalent atat in conducerea serviciului de la Bucuresti, cat si in conducerea sectiilor din provincie, precum si in toate compartimentele lui. Daca primul nostru ministru s-ar numi Voronin sau Lukasenko, faptul ar fi explicabil. E mai greu de raspuns la intrebarea cum de suporta titratul distant Adrian Nastase un saracut cu duhul asemeni colonelului Ristea Priboi, pe care pana si fostii lui colegi de serviciu il detesta ca pe un gunoi, gratulandu-l cu duiosul apelativ: "Porcule!"

Ion Adamescu

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel si incadrat in sectia din Timisoara. A colaborat la deconspirarea dosarului de informator al lui Virgil Magureanu, fapt pentru care a fost trecut in rezerva, la 16 Aprilie 1996.

Aldea

Fost ofiter in Directia a IV-a a Securitatii. In prezent, locotenent colonel, sef de sectie in cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.

Aleca

Fost ofiter de securitate din Ramnicu Valcea, recuperat de SRI sub gradul de maior. La doua luni dupa evenimentele din Decembrie 1989, a reluat in supraveghere spitalul judetean din localitate, obiectivul sau anterior revolutiei.

Constantin Alexa

Fost ofiter de securitate, reciclat in SRI. A deconspirat din proprie initiativa dosarul Z 4848, dezvaluind ca Francisc Baranyi a fost informator al Securitatii, fiind ulterior indepartat din serviciu si actionat in justitie.

Stefan Alexie

Fost general de securitate, fost sef al Directiei de contraspionaj si secretar de stat in Ministerul de Interne, inainte de Decembrie 1989. In anii '90, pe parcursul unei perioade destul de intinse, a fost consilier al controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, care a avut o contributie esentiala la falimentarea Fondului National de Investitii.

Vasile Alexoaie

Inainte de 1989 a fost seful Securitatii din Roman. Dupa Decembrie 1989 a fost cooptat in cunducerea SRI din Iasi. Dupa trecerea in rezerva a devenit presedintele Fondului National de Investitii din Iasi si director al filialei locale a firmei Gelsor a controversatului om de afaceri Sorin Oviudiu Vantu

Valer Andreica

Fost ofiter de securitate, preluat in SRI sub gradul de maior. Initial a lucrat la sectia din Targu Mures. In Iulie 1998 a fost transferat in functia de adjunct al sefului sectiei SRI Cluj.

Andrei Andronic

Fost ofiter de securitate. Preluat in SRI, a fost inaintat la gradul de colonel si avansat in functia de sef al sectiei SRI Iasi.

Octavian Stelian Andronic

Fost colonel in serviciul de spionaj al Securitatii, sef al rezidentelor din Olanda si Israel. Ca urmare a profesionalismului sau precar, in ultima perioada a regimului comunist nu a mai fost acreditat in strainatate, activand in cadrul serviciului AVS (aport valutar special). Reactivat in SRI in calitate de consilier economic al lui Virgil Magureanu, isi instalase un sediu pe str. Londra, sub acoperirea firmei fantoma Eson SRL, la care era actionara si sotia ziaristului Octavian Andronic. Din pozitia de consilier, Octavian Stelian Andronic a vandut SRI-ului o serie de documente existente demult in arhivele fostei Securitati, referitoare la tablourile scoase din tara de fostul Rege Mihai si la tentativele acestuia de a le valorifica prin intermediul unor firme de licitatie din Occident. Firma Eson SRL si-a incetat activitatea ca urmare a unor semnalari ale presei.

Vasile Angelescu

Fost ofiter superior in serviciul de spionaj al fostei Securitati, banuit de legaturi cu agentura KGB din Romania. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost inaintat la gradul de general si promovat in functia de prim adjunct al directorului noului Serviciu de Informatii Externe. Fiul sau, Mircea Angelescu, personaj important al FSN-ului anilor '90, a fost implicat ca actionar in afacerile dubioase ale firmei SC Macons & Co SA, inregistrata in Belgia. Apoi a devenit sef de cabinet al presedintelui Ion Iliescu.

Constantin Anghelescu

Fost ofiter superior de securitate. Pana in Decembrie 1989 a fost seful UM 107/AVS (aport valutar special) din cadrul Centrului de Informatii Externe, unitate specializata in contrabanda de stat. In 2000 era vicepresedinte al Clubului de fotbal Rapid.

Marin Antonie

Fost ofiter de securitate. S-a numarat printre primii adjuncti ai sefului sectiei SRI Dolj.

Apavaloaie

Fost ofiter al Directiei a IV-a a Securitatii. in prezent, locotenent colonel, sef al serviciului financiar, in cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.

Apostolescu

Fost ofiter de securitate, incadrat in Directia a V-a, insarcinata cu paza lui Nicolae Ceausescu si a celorlalti demnitari comunisti. in prezent este seful sectiei SRI din Brasov.

Petre Arsene

Fost ofiter de securitate. Din pozitia de rezervist, a coordonat infiintarea la Ramnicu Valcea a unei agentii dubioase de detectivi particulari, care s-a implicat ilegal in mineriada din Septembrie 1991. Mai tarziu, s-a constatat ca asa-zisa ANISE (Agentia Nationala de Investigatii si Securitate Economica) s-a infiintat pe temeiul unor acte false.

Gheorghe Atudoroaie

Fost ofiter de securitate la Timisoara, implicat in represiunile din Decembrie 1989. Dupa ce a fost sustras atentiei organelor de justitie, SRI l-a recuperat sub gradul de colonel. O vreme a fost sef al Diviziunii de protectie. Costin Georgescu a incercat sa-l numeasca sef al Centrului Operativ Zonal Oradea al SRI, dar numirea a fost contramandata, ca urmare a protestelor societatii civile.

Alexandru Avram

Fost colonel de securitate in cadrul UM 0225, unitate a Centrului de Informatii Externe destinata sa infiltreze organizatiile emigratiei anticomuniste si sa combata emisiunile posturilor de radio straine care emiteau in limba romana. Dupa Decembrie 1989 a mai rezistat cativa ani in serviciul de spionaj, din care a fost apoi trecut in rezerva, deoarece nu cunostea nici o limba straina. impreuna cu alti fosti ofiteri de securitate, a reusit sa sustraga diferite documente confidentiale ale Societatii de asigurari Astra, dezlantuind impotriva conducerii acesteia o acerba campanie de presa, prin interpusi. in consecinta acestei campanii, conducerea Astrei a fost schimbata. Dupa acest moment, Alexandru Avram a devenit director adjunct al sucursalei din Bucuresti a Societatii de asigurari Astra, desi nu are nici o pregatire in materie.

Baciu

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de maior. A fost primul ofiter al noii institutii informative care a devenit obiectul unui scandal public, atunci cand a incercat sa reactiveze un fost informator.

Vasile Badea

Fost ofiter in cadrul Directiei a IV-a a Securitatii. in prezent, locotenent colonel, adjunct de sef de sectie in Directia Generala de Informatii a Armatei.

Ion Balea

Colonel in rezerva al fostei Securitati. In Iulie 1992, mai multi taranisti din judetul Arges l-au acuzat ca s-ar fi infiltrat in organizatia locala a PNtCD, in beneficiul actualului SRI.

Alexandru Balogh

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI. In 1998 era seful serviciului de filaj al sectiei SRI din Cluj.

Bogdan Baltazar

Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, inainte de Decembrie 1989 a fost ofiter acoperit de securitate. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost membru marcant in conducerea Partidului Democrat. In prezent este presedinte al Bancii Romane de Dezvoltare.

Dumitru Badescu

Fost ofiter de securitate. Preluat de SRI, a ajuns general, in Decembrie 1994, si a condus Diviziunea de contrainformatii economice. A jucat un rol important in deturnarea anchetei asupra afacerii "tigareta 2", participand efectiv la falsificarea dosarului intocmit de Procuratura Militara. A fost destituit ca urmare a utilizarii stupide a unui informator, care l-a divulgat presei. Felul in care s-a lasat atras in capcana a atestat nivelul lamentabil al profesionalismului sau. Ulterior a fost numit consilier al directorului SRI.

Domitian Baltei

Fost colonel in serviciul de spionaj al Securitatii, adjunct de sef de rezidenta la Londra si Tokio, apoi sef al rezidentei din Köln. Indepartat din serviciu pentru comportament imoral si implicare in felurite afaceri in favoarea generalilor Nicolae Doicaru si Ion Mihai Pacepa. Dupa trecerea in rezerva a devenit cadru didactic la Academia "Stefan Gheorghiu". Dupa Decembrie 1989 a fost consilier politic in anturajul lui Corneliu Vadim Tudor. Cand presa i-a dezvaluit trecutul de securist, C. V. Tudor s'a vazut nevoit sa renunte la serviciile lui.

Ionel Bidireci

Fost ofiter superior de securitate. in prezent general, seful Diviziunii contrainformative din Serviciul Roman de Informatii.

Roxana Bichel

In ultimul timp a fost frecvent semnalata de presa in anturajul staffului care conduce Executivul si al Ministerului Privatizarii. Membra a consiliilor de administratie a unui numar multiplu de societati economice. Daca provine cumva din familia lui Ivan Bikel, fost colonel in Directia de Informatii Externe, care a actionat candva si sub acoperirea de reprezentant din Romania al firmei vest-germane Franz Kirchfeld, atunci intelegem despre cine si despre ce este vorba.

Mihai Bichir

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii, reciclat in SIE sub gradul de colonel. Director al Directiei E 101 (Europa, SUA, Canada, organismele internationale). Conteaza ca om al lui Teodor Melescanu, cu care a colaborat la Geneva si care l-a propulsat in functie.

Ioan Bidu

Fost ofiter de securitate. In prezent loctiitor al rectorului Academiei Nationale de Informatii, care pregateste viitori ofiteri pentru SRI.

Cornel Biris

Fost ofiter de securitate, recuperat in SIE. La 30 Noiembrie 1999, a fost ianaintat la gradul de general de brigada. Sef al diviziei pentru analiza crizelor si adjunct al directorului SIE. Trecut in rezerva in Februarie 2002, la cererea lui Gheorghe Fulga.

Ion Bodunescu

Fost colonel de securitate, fost sef al inspectoratelor judetene ale MI din Dolj, Mehedinti si Teleorman. Pana in 1989, s-a ilustrat si in plan publicistic, cu lucrari redactate de negri. in ciuda faptului ca a fost prins cu un plagiat grosolan, s-a dedicat in continuare acestui hobby. In primii ani '90, putea fi intalnit in paginile publicatiilor Romania Mare, Politica si Europa, cu articole insipide, nostalgice si revendicative, marcate, fireste, de un patriotism ardent.

Titu Bondoc

Fost ofiter de securitate, preluat in SRI si numit adjunct al sefului sectiei SRI Gorj. In Iunie 1990 a dirijat afluxul minerilor spre Bucuresti. Ulterior a fost trecut in rezerva, sub gradul de colonel. In Mai 2001 se mai afla in urmarirea penala a Sectiei Parchetelor Militare, pentru subminarea puterii de stat.

Liviu Borcea

Fost ofiter de securitate, fost omandant de lagar la Canalul Dunare - Marea Neagra. Datorita comportamentului sau criminal, au pierit zeci de detinuti politici si de drept comun. Dupa 1990 era pensionar la Cluj si nimeni nu l-a tras la raspundere pentru crimele sale.

Ion Botofei

Fost colonel de securitate, insarcinat cu asigurarea sigurantei traseelor pe care circula Nicolae Ceausescu in capitala. O vreme a fost si loctiitor al comandantului Securitatii Municipiului Bucuresti. Dupa o scurta reciclare in SRI, a fost desemnat sef al Asociatiei fostilor ofiteri SRI, de fapt o asociatie a fostilor ofiteri de securitate. Asigura legatura dintre fostii securisti din conducerea SRI si securistii trecuti in rezerva.

Valentin Constantin Bretfelean

Fost ofiter de securitate. Pana in Septembrie 2001, sub gradul de maior, a condus sectia SRI Maramures. Demis si trimis in fata Consiliului de Judecata al SRI, pentru abateri grave de la regulamentele institutiei. Pana in prezent nu s-a pronuntat vreo sanctiune impotriva sa.

Nicolae Briceag

Fost colonel de securitate. A executat sumar cel putin o duzina de oameni, fara ca acestia sa fi fost condamnati la moarte, fapte stabilite chiar de fostele autoritati comuniste. Dupa 1990 era pensionar la Cluj si nimeni nu l-a tras la raspundere pentru faptele sale.

Doru Blaj

Fost ofiter in Directia a IV-a a Securitatii. In prezent, locotenent colonel, sef de sectie in cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.

Constantin Bucur

Fost ofiter de securitate, reciclat in SRI, unde s-a specializat in interceptari ale convorbirilor telefonice. A pus la dispozitia presei mai multe casete lipsite de concludenta, implicand institutia intr-un scandal nedorit. A fost indepartat din serviciu si, la 14 Iunie 1999, Curtea Militara de Apel l-a condamnat la 2 ani inchisoare cu suspendare. Ulterior, ca membru al Partidului Romania Mare, a candidat in alegeri si a devenit deputat al Parlamentului Romaniei.

Vasile Buliga

Fost ofiter de securitate. In ultimii ani, a fost angajat al trustului Gelsor, patronat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Marius Tertulian Burdusel

Fost ofiter de securitate. Dupa Decembrie 1989, a fost reincadrat in SRI si a avansat pana la functia de sef al sectiei din Pitesti.

Florin Calapod

Fost ofiter superior de securitate. Dupa Decembrie 1989, a devenit comandantul UM 0215, unitate informativa si contrainformativa a Ministerului de Interne, pe care a incercat s-o transforme intr-un serviciu paralel SRI. In repetate randuri, oferind exemple concrete, presa a semnalat ca UM 0215, sub conducerea lui Florin Calapod, facea politie politica, in detrimentul indatoririlor ei regulamentare. Dupa ce a fost trecut in rezerva s-a implicat in niste afaceri suspecte cu o firme americane si australiene, care distribuiau ilegal Viagra prin Internet. A aparut si in unele emisiuni televizate, dand lectii natiunii despre ce inseamna un serviciu de informatii.

Cornel Caraba

Fost ofiter de securitate, in cadrul UM 0110. In ultima perioada a regimului comunist, a lucrat in serviciul de spionaj al Securitatii, respectiv UM 0544, de unde, in 1986, a fost detasat la Cluj. Dupa Decembrie 1989, a fost reincadrat in SRI, avansand pana la gradul de colonel si functia de sef al sectiei SRI Cluj. Presa a semnalat ca ar fi fost unul din artizanii planului Cristal '96, care viza supravietuirea si mentinerea influentei fostei Securitati in conditiile prabusirii regimului comunist. Datorita unor relatii neortodoxe cu mediile economiei subterane din Transilvania, a intrat in colimatorul presei locale si centrale. In Iulie 1998 a fost inlocuit in functie, fiind transferat in centrala SRI de la Bucuresti.

Mihai Caraman

General de securitate in retragere. Intre anii 1958-1968, in calitate de sef al rezidentei de spionaj din Paris, a condus cunoscuta "retea Caraman", care a izbutit sa sustraga unele documente din cadrul sediului NATO. Ulterior, a fost seful diviziei de contrainformatii a Directiei de Informatii Externe. Dupa dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, a fost detasat in functii marginale si, in cele din urma, trecut in rezerva. Imediat dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost numit sef al Centrului de Informatii Externe, devenit ulterior Serviciul de Informatii Externe. Anomalia era evidenta: serviciul de spionaj al unei tari care aspira sa intre in NATO era lasat la mana unui personaj care spionase NATO. Mihai Caraman a fost inlocuit din functie in Mai 1992, in urma cererii exprese a lui Manfred Woerner, secretar general al NATO. In prezent, acelasi Mihai Caraman este consilier particular al premierului Adrian Nastase.

Cristian Calinoiu

Fost ofiter de securitate. Dupa Decembrie 1989, reincadrat in Brigada Antiterorista, sub gradul de locotenent colonel, a facut parte din efectivele acesteia dizlocate la Aeroportul International Otopeni. In 1992 s-a constatat ca livra informatii de serviciu revistei Europa, editata de Ilie Neacsu, actual deputat al PRM.

Traian Chebeleu

Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, inainte de 1989 a fost ofiter acoperit de securitate in cadrul Ministerului de Externe. In anii '90, a devenit consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Ion Iliescu. Sub regimul lui Emil Constantinescu, s-a repliat in diplomatie.

Marin Ciausescu

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de capitan. Ofiter in cadrul serviciului de filaj al sectiei SRI din Cluj.

Traian Ciceo

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii. Inainte de Decembrie 1989, a lucrat la Paris, sub acoperire diplomatica. Au existat suspiciuni ca ar fi fost racolat de serviciile speciale franceze. Cu toate acestea, a ajuns in SRI general de brigada. A actionat in directia contracararii iredentismului, extremismului si separatismului pe motive etnice. In Martie 1998, datorita inclinatiilor sale bahice, a fost indepartat din SRI.

Cigan

Fost ofiter de securitate. in prezent, avocat in Baroul din Bihor. Dupa cum a semnalat presa, mituind unde trebuia, si-a propulsat sotia in functia de vicepresedinta la Curtea de Apel Oradea.

Ciovica

Fost ofiter de securitate. in SRI, a devenit sef al Centrului Operativ Zonal Targu Mures. Trecut in rezerva in 1998.

Cismaru

Fost ofiter de securitate, originar din judetul Valcea. In SRI, sub gradul de maior, a devenit sef al sectiei din Bacau.

Stefan Floricel Coman

Incepand din 1968, a fost ofiter de securitate in fosta Unitate Speciala "T", UM 0634, abilitata in ascultarea convorbirilor telefonice. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a devenit comandant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale din subordinea Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

Costel Ciuca

Fost ofiter al Directiei de Informatii Externe a Securitatii. Strans legat de persoanele implicate in afacerea de contrabanda "Tigareta II". Strans legat de Amer Obeid, presedintele Ligii Irakienilor din Romania.

Valentin Ciuca

Fost ofiter de securitate, arestat in Decembrie 1989 si anchetat in lotul Timisoara. Dupa doi ani si ceva a fost eliberat din detentie, din lipsa de probe. Impreuna cu Radu Tinu a fondat societatea Tival Impex SRL, care a prosperat in timpul embargoului impus Iugoslaviei.

Cocos, Gheorghe

Fost ofiter superior in serviciul de spionaj al Securitatii. A lucrat in Italia, sub acoperirea de sef al Agentiei economice din Milano. in urma cu mai multi ani, avea interdictie de a intra in spatiul peninsular. in prezent, administreaza o parte din firmele lui George Constantin Paunescu.

Constantin Constantin

Fost ofiter de securitate. In 1998, sub gradul de colonel, era seful serviciului personal de la UM 0215. Este ruda apropiata a lui Viorel Hrebenciuc.

Marian Cornaciu

Ofiter in Directia de Informatii Externe a Securitatii. A lucrat la intreprinderea de comert exterior "Dunarea". Dupa evenimentele din Decembrie 1989, s-a privatizat, specializandu-se in comertul cu hrana concentrata pentru vite. In prezent, este membru marcant al Partidului Umanist Roman, prezidat de Dan Voiculescu.

Corneci

Fost colonel de securitate. in prezent, face parte din conducerea SRI si se ocupa de problema spinoasa a cadrelor. Valeriu Corsatea Fost ofiter de securitate. In SRI a fost loctiitor al comandantului Brigazii Antiteroriste. In Decembrie 1994 a fost inaintat la gradul de general de brigada. In 1998 a fost transferat in functia de adjunct al sefului unei diviziuni informative din SRI.

Neagu Cosma

General de securitate, fost sef al Directiei a III-a de contraspionaj, fost comandant al Scolii de ofiteri de securitate de la Baneasa. Dupa trecerea in rezerva, a devenit presedinte executiv al Automobil Clubului Roman. In 1990 a fost reactivat in SRI ca sef al Serviciului de Inspectii si consilier al lui Virgil Magureanu. Curand, s-a renuntat la serviciile lui. Generalul Gheorghe Diaconescu a afirmat intr-un interviu ca Neagu Cosma ar fi incercat sa ajunga la niste dosare problematice din arhivele fostei Securitati.

Lucian Costache

Fost capitan de securitate la Inspectoratul MI din Buzau. Colabora cu Petrica Dinu in recrutarea informatorilor. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost incadrat in Inspectoratul judetean de politie Buzau.

Gheorghe Cotoman

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de locotenent colonel. In 1994 era loctiitor al sefului Formatiunii J.

Ovidiu Craciun

Fost ofiter de securitate. In prezent locotenent colonel, seful sectiei SRI din Piatra Neamt.

Dumitru Cristea

Psiholog de formatie, una dintre cele mai paguboase achizitii pe care Virgil Magureanu le-a operat din viata civila. Ca adjunct al duirectorului SRI si rector al Institutului National de Informatii, a fost rapid avansat la gradul de general, insa niste relatii suspecte cu studente din subordinea sa l-au descalificat moral si a fost nevoit sa renunte la functie. Nu ar fi exclus sa fi fost lucrat de fostii ofiteri de securitate din conducerea SRI, care l-au tratat ca pe un corp strain.

Mircea Croitoru

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii. O vreme a lucrat sub acoperire diplomatica la Londra, fiind rechemat din post in 1978, in conditii nu tocmai clare. Sub regimul lui Emil Constantinescu, a fost numit ambasador la Oslo, chestiunea fiind comentata nefavorabil in presa.

Florentin Danciu

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de locotenent colonel. In 1994 se afla la comanda Diviziunii E.

Mihai Darie

Fost ofiter de securitate, in perioada 14 Aprilie 1976 - 15 Aprilie 1990, cand a fost trecut in rezerva. Inainte de Decembrie 1989, avea in supraveghere spitalul Fundeni. In 1990 s-a reciclat in functia de sef al comisiei economice a Frontului Salvarii Nationale. In acelasi timp, a infiintat si condus diverse firme particulare. A revenit in planul public, in calitate de secretar general al Prefecturii bucurestene. In 1997 era secretar executiv al Partidului Democrat. Ca orice fost securist care se respecta, dispune de un certificat de luptator pentru victoria revolutiei romane.

Gheorghe Dascalu

Fost ofiter acoperit al DIE. Fizioterapeut, stabilit in Italia, la Desenzano, provincia Brescia. Implicat in afacerea de contrabanda "Portelanul". In 2000 era semnalat ca avea cetatenie germana si romana si act de identitate italian.

Stefan David

Fost colonel de securitate cu un trecut dubios. Pana in 1985 a condus serviciul de securitate din judetul Caras-Severin. In legislatura 1992-1996 a fost deputat din partea Partidului Socialist al Muncii.

Daniel Daianu

Fost ofiter al serviciului de spionaj al Securitatii, fapt pe care l-a recunoscut personal, dupa ce a devenit ministru al finantelor in guvernul Victor Ciorbea. Primul ministru l-a aparat, afirmand ca nu ar fi facut politie politica.

Aurelian Deaconescu

Fost ofiter de securitate. In prezent sef al Serviciului Fraude din cadrul societatii de asigurari Astra. A fost implicat in fraudarea societatii in favoarea lui Sorin Ovidiu Vantu.

Constantin Decu

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. La mijlocul anilor '90, era seful sectiei SRI din Constanta. Dumitru Diaconescu Fost colonel de securitate, sef de cadre al Securitatii Municipiului Bucuresti. Dupa Decembrie 1989 a patronat firma Aliance Coop, implicata in trafic de armament. Avea relatii de finantare oculte cu Bankcoop, banca falimentata cu buna stiinta, si cu firma militara Romtehnica.

Gheorghe Diaconescu

Fost colonel in Directia a III-a de contraspionaj a Securitatii. Dupa Decembrie 1989, a devenit adjunct al directorului SRI. Indepartat din serviciu pentru detinerea ilegala a unor documente ale fostei Securitati, pentru alcoolism si manuirea incorecta a unor fonduri valutare. Ulterior, a asigurat protectia informativa a combinatiilor omului de afaceri Costel Bobic.

Nicolae Dinca

Fost ofiter de securitate, preluat in SRI sub gradul de maior. Initial a lucrat in sectia SRI Timis. In Iulie 1998 a fost transferat in functia de adjunct al sefului sectiei SRI Cluj.

Petrica Dinu

Fost capitan de contrainformatii la Securitatea judetului Buzau, unde, sub acoperirea reprezentantei Frigo-Service, organizase un centru de recrutare a informatorilor. Dupa evenimentele din Decembrie 1989 a devenit seful serviciului de protectie a cadrelor din Inspectoratul judetean de politie Buzau si a fost implicat in filajul si sicanarea opozantilor regimului lui Ion Iliescu.

Doban

Fost ofiter de securitate, specializat in partide politice burgheze si fosti condamnati politici. Este cel ce a gestionat dosarul de urmarit informativ al filosofului Constantin Noica. In SRI, in vara lui 2000, sub gradul de colonel, era coordonatorul sectorului servicii paralele de informatii din Diviziunea A a SRI.

Dimitrie Dobre

Fost ofiter superior in serviciul de spionaj al Securitatii, care si-a continuat activitatea si dupa Decembrie 1989, in Serviciul de Informatii Externe. In Martie 1998, dupa ce a fost avansat la gradul de general, a fost trecut in rezerva.

Vasile Doros

Fost colonel de securitate, fost sef al sectiei SRI din Bacau, pe care a condus-o timp de opt ani. Prin fiul sau, Claudiu Doros, a condus filiala Fondului National de Investitii din Bacau, institutie falimentata deliberat de Sorin Ovidiu Vantu.

Dragoman

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. In 1998 era seful sectiei SRI din Arad.

Ion Dragoi

Fost ofiter de securitate in UM 0110. Dupa momentul Decembrie 1989 a devenit sef de sectie la revista Politia Romana. Dupa trecerea in rezerva, s-a incadrat la diverse publicatii, intre care si revista Expres (seria Cornel Nistorescu). In prezent, cauta sponsori pentru editarea unei publicatii de spionaj si contraspionaj.

Artur Dumitrescu

Procuror, colaborator activ al Securitatii inainte de Decembrie 1989. intre altele, a fost cel ce i-a anchetat pe cei ce manifestasera impotriva regimului comunist la Brasov, la 15 Noiembrie 1987. Pentru zelul prestat atunci a fost avansat in functie, mentinandu-si prerogativele si dupa rasturnarea regimului lui Nicolae Ceausescu. In 1998 a fost delegat sa ancheteze afacerea de contrabanda "tigareta II", adica sa stearga urmele implicarii serviciilor secrete in aceasta malversatiune.

Gheorghe Dumitrescu

Fost ofiter de securitate. La data derularii operatiunii de contrabanda "tigareta II" era capitan in cadrul serviciului de filaj al SRI.

Vasile Dumitru

Fost colonel de securitate in serviciul de spionaj. A lucrat acoperit ca atasat de presa la Londra. Dupa Decembrie 1989, trecut in rezerva, s-a reciclat ca ziarist la trustul de presa Expres. Publica diverse articole, cand poate si unde poate, in care exalta ineptia institutiei din care a facut parte candva.

Nicodim Farcas

Fost ofiter de securitate, reciclat de SRI sub gradul de locotenent colonel, subaltern al colonelului Gheorghe Moldovan in cadrul sectiei SRI Maramures. A fost semnalat ca furniza PUNR informatii din interiorul serviciului.

Virgil Faur

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii, reciclat in SIE sub gradul de colonel. Filip Fost ofiter de securitate, CI-st la comandamentul armatei din Cluj. Recuperat de SRI, sub gradul de colonel. Florea Fost ofiter de securitate. In SRI, sub gradul de maior, a fost sef al sectiei SRI din Harghita.

Gheorghe Alexandru Florea

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. In 1994 era seful secretariatului general al SRI.

Ioan Florian

Fost ofiter de securitate. In 1998 era seful sectiei SRI din Buzau. Anterior a condus Centrul Operativ Zonal din Cluj.

Nicolae Garofeanu

Fost ofiter de securitate. Recuperat de SRI, a devenit primul sef al sectiei din Pitesti. Presa a publicat documente din care rezulta deconspirarea unor informatori de pe vremuri precum si preocupari de politie politica similare celor anterioare momentului Decembrie 1989.

Ion Petre Gavrilescu

Ofiter superior in serviciul de spionaj al fostei Securitati. in 2000, prin decret prezidential, a fost reactivat in SIE, sub gradul de general de divizie. Identitatea sa reala a starnit controverse. Peste un an si ceva a fost din nou trecut in rezerva.

Mircea Gheordunescu

Fost profesor de fizica la un liceu din Bucuresti. Fost informator al Securitatii pana in 1989. Ulterior, a intrat in politica si s-a alaturat Partidului National taranist Crestin-Democrat. In 1996 a fost numit director adjunct al Serviciului Roman de Informatii. Din aceasta pozitie, santajat de cei care-i cunosteau trecutul, a favorizat numeroase privatizari frauduloase ale unor lanturi de magazine alimentare din capitala, precum si a Hotelului Bucuresti.

Dan Gheorghe

Fost ofiter de securitate. Fost comandant adjunct al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista. Participant activ la tentativa de reprimare a manifestatiilor care au condus la caderea regimului lui Nicolae Ceausescu. In Decembrie 1989 - s-a semnalat in presa -, in calitate de sef al dispozitivului de aparare a Aeroportului International Otopeni, a permis unui numar de circa 50 de ofiteri de securitate sa dispara in strainatate cu acte false. Dupa Decembrie 1989 a fost numit sef al Brigazii Antiteroriste a SRI. Dupa un popas la UM 0225, unitatea de informatii si contrainformatii a politiei, care s-a exersat mai mult in domeniul politiei politice, a fost pentru scurta vreme directorul agentiei de stiri Universul, proprietatea lui Sorin Ovidiu Vantu, agentie acuzata ca ar fi fost un serviciu de informatii paralel celor girate de stat. A revenit in SRI, in calitate de consilier al noului director Radu Timofte. La 1 Noiembrie 2001 a demisionat, dar continua sa se invarta in cercurile puterii.

Gheorghe Gherghina

Fost ofiter de securitate, loctiitor al colonelului Gheorghe Ardeleanu (fost Moise Bula) la conducerea USLA. Dupa reciclarea in SRI a devenit succesorul lui Ion Botofei la conducerea Asociatiei fostilor ofiteri SRI, de fapt a fostilor ofiteri de securitate. Asigura legatura dintre securistii din conducerea SRI si cei din rezerva.

Dan Ghibernea

Un personaj cu nume identic a fost, inainte de 1989, ofiter acoperit in serviciul de spionaj al Securitatii, acreditat ca functionar international la UNESCO. In prezent, acest Dan Ghibernea, la care ne referim, este ambasador al Romaniei la Londra.

Marius Ghile

Fost ofiter de securitate, in Directia a II-a de contrainformatii economice, specializat in contraspionaj maghiar. In 2000, a fost numit seful sectiei SRI din judetul Salaj.

Benone Ghinea

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost reactivat in Serviciul de Informatii Externe, fiind trimis in Africa de Sud, sub acoperirea de atasat comercial. Implicandu-se in niste afaceri suspecte cu elicoptere Puma si incasand comisioane necuvenite, a fost tradus in justitie si condamnat cu blandetea care se cuvine unui fost securist.

Mihai Ghita

Fost ofiter de securitate. In prezent colonel, seful sectiei SRI din Slatina.

Nicolae Goia

Fost ofiter de securitate. in prezent, membru al conducerii Serviciului de Informatii Externe. In februarie 2002 a fost inaintat la gradul de general de brigada.

Nicolae Dorel Goron

Fost ofiter de securitate. In prezent, colponel, seful sectiei SRI din Arad.

Grama

Fost ofiter de contrainformatii in Securitate. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost recuperat de SRI sub gradul de colonel. in scurt timp, a ajuns seful biroului personal din cadrul Diviziunii G (logistica).

Ilie Anghel Gradinaru

Fost ofiter de securitate. In SRI a fost promovat in functia de sef sector culte-secte din cadrul sectiei SRI Constanta, sub gradul de maior. In primavara lui 2000, a fost remarcat filand staful PDSR, aflat in vizita in localitate.

Corneliu Grigoras

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii, mentinut in sistem si dupa evenimentele din Decembrie 1989. In ajunul alegerilor din 1996, a monitorizat miscarile din sediile CDR, in beneficiul PDSR. Cu toate acestea, sub presedintia lui Emil Constantinescu a fost inaintat la gradul de general si numit la conducerea Directiei generale de contraspionaj din cadrul SIE. Atras intr-o capcana de doi ziaristi, s-a dovedit a fi un simplu prostanac si a fost indepartat din functie.

Eugen Grigorescu

Fost ofiter de securitate. In structurile SRI a fost inaintat la gradul de colonel si, apoi, general de brigada. Sef al diviziunii de expertize tehnice, codificat Diviziunea S.

Gugiu

Fost colonel de securitate. Dupa infiintarea Asociatiei fostilor ofiteri SRI a devenit casierul acesteia.

Nicolae Constantin Hateganu

Fost ofiter de securitate. Presedinte al consiliului de administratie al societatii de asigurari Astra, cu un rol inca nelamurit in pagubirea societatii in favoarea lui Sorin Ovidiu Vantu. indepartat din functie in Martie 2001. In prezent, este anchetat.

Ioan Hancu

Fost ofiter de securitate. In SRI, sub gradul de colonel, a devenit adjunct al sefului sectiei din Cluj. Indepartat din functie in Iulie 1998.

Gheorghe Huidu

Fost ofiter de securitate, care a avut in supraveghere Radiodifuziunea romana. Dupa Decembrie 1989 a fost recuperat de SRI sub gradul de colonel. In locuinta sa s-a realizat proiectul revistei extremiste Europa, condusa de Ilie Neacsu, actual deputat PRM, trecut cu arme si bagaje la PSD.

Bujorel Iamandi

Fost ofiter de securitate. Dupa cooptarea in SRI a fost inaintat la gradul de general si promovat in functia de sef al Diviziunii de contrainformatii, numita acum de protectie. A fost indepartat din functie in urma scandalului Timofte-KGB.

Vasile Valeriu Iancu

Fost colonel de Securitate, in prezent prim adjunct al directorului SRI. La 30 Noiembrie 1999 a fost inaintat la gradul de general de brigada. Inainte de Decembrie 1989 a lucrat in cadrul unitatii de contrainformatii externe UM 0195, formata dupa defectiunea generalului Ion Mihai Pacepa, si in cel al UM 0544 de informatii externe. Dupa "revolutie", a devenit primul sef al Diviziunii de contrainformatii din SRI, apoi sef al Corpului de control SRI. in prezent, este prim adjunct al directorului SRI.

Teodor Ilies

Fost ofiter in Directia de Informatii Externe a Securitatii. in prezent, face parte din conducerea SC Alliancecoop. In 1995-1996 a fost contactat de Departamentul inzestrarii Armatei, in vederea facilitarii unor exporturi dubioase de armament.

Florian Ioan

Fost ofiter de securitate, reactivat in Serviciul de protectie si paza al Presedintiei, unde a ajuns la gradul de colonel. In 1998 a fost trecut in rezerva pe motive medicale si s-a pus la dispozitia controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. In aceasta calitate, a infiintat la Corbeanca un serviciu paramilitar, cu misiuni de filaj, escorta si chiar rapiri de persoane.

Alexandru Iordache

Fost ofiter de securitate, specializat in cercetari penale. La 31 Decembrie 1990 a fost trecut in rezerva la cerere din Serviciul Roman de Informatii. Implicat in operatiuni de contrabanda cu tigari aduse din Cipru, prin care a fraudat statul roman de 110 milioane dolari. La 15 Iulie 2001 a fost reactivat pentru scurta vreme in SRI. in prezent este consilier personal in probleme juridice al generalului Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul de Interne. S-a semnalat ca detine conturi in Elvetia, la BNP Schweiz.

Nicolae Iosub

Fost ofiter in Directia a IV-a a Securitatii. In prezent, colonel, sef de sectie in cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.

Virgil Irimia

Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, a devenit adjunct al sefului sectiei SRI din Botosani. Destituit din serviciu pentru implicare in afacerile unor firme dubioase de pe raza judetului respectiv.

Nicolae Irinoiu

Fost ofiter superior in serviciul de spoinaj al Securitatii, mentinut in sistem pana dupa alegerile din 1996. A indeplinit misiuni informative in SUA si Turcia. Trecut in rezerva cu gradul de general.

Juverdeanu

Ofiter al fostei Securitati, recuperat de SRI sub gradul de maior. Trecut in rezerva ca urmare a unui santaj efectuat cu documente falsificate.

Mihai Lazar

Fost ofiter de securitate, la intreprinderea de comert exterior "Dunarea", aflata sub controlul Securitatii. In prezent, director general al SC Grivco International SA.

Pavel Lascut

Inainte de 1989 a fost ofiter in cadrul Centrului de Informatii Externe, sef de birou in serviciul Franta- Benelux- Spania- Portugalia din Divizia Europa. A actionat si in strainatate, sub acoperirea de reprezentant comercial, in Spania si Portugalia. Sub regimul Constantinesca a devenit adjunct al directorului general al vamilor

Tudor Lica

Fost ofiter de securitate. In vara lui 2000 a devenit seful sectorului servicii paralele de informatii din Diviziunea A a Serviciului Roman de Informatii.

Dan Lungu

Fost ofiter de securitate. Dupa Decembrie 1989 a fost incadrat in sectia SRI din Buzau, sub gradul de capitan. S-a facut cunoscut prin faptul ca a incercat sa racoleze o ziarista de la cotidianul local Opinia.

Vasile Lupu

Fost ofiter de securitate in cadrul UM 0110. In mod eronat, aceasta unitate a fost considerata o structura menita sa combata agentii KGB din Romania. in realitate, unitatea fabrica argumente in temeiul carora cei ce intrau in diszgratia lui Nicolae Ceausescu erau acuzati de spionaj in favoarea Uniunii Sovietice, tehnica destinata sa dezinformeze opinia publica, sensibila la orice amenintare ruseasca. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost cooptat in structurile SRI, ajungand in scurt timp, mai exact la 27 Martie 1994, sef al Diviziunii de contraspionaj. in doua legislaturi, a fost prim adjunct al directorului SRI, sub mandatele lui Virgil Magureanu si Costin Georgescu. In tot acest timp, a depus eforturi considerabile pentru intarirea influentei fostilor ofiteri de securitate in toate domeniile vietii politice, economice si sociale. La 30 Noiembrie 1999 a fost inaintat la gradul de general de corp de armata. Mult mai devreme, presa a semnalat ca avansarile lui succesive s-au datorat influentei celor pe care îi urmarise candva, cei mai multi dintre ei persoane importante in stat. Incapabil sa se dezbare de metodele fostei UM 0110, a fost implicat in lansarea in public a informatiei false conform careia Radu Timofte, viitorul director al SRI, ar fi fost racolat de KGB. A fost trecut in rezerva, sub gradul de general de corp de armata.

Victor Marcu

General in rezerva. Cadru activ al fostei Securitati, sef de sector in cadrul fostului Centru de Informatii Externe, responsabil cu problemele emigratiei romane, transferat apoi in Serviciul Roman de Informatii. O scurta perioada de timp a fost prim adjunct al directorului Virgil Magureanu. Intrand in conflict cu acesta, Victor Marcu a fost indepartat din functie si din SRI, in 1995, pentru legaturi de afaceri cu mafia araba. In palmaresul sau se inscrie coordonarea oculta a afacerilor dubioase ale firmei SC Macons & Co SA, inregistrata in Belgia, al carei principal actionar era fiica sa, Anca Steliana Marcu. Totusi, a ramas om de casa al Palatului Cotroceni. La un moment dat, sprijinit de forte obscure, a reusit sa infiinteze un punct de vama in zona centrala a Bucurestilor, urmand sa-l administreze impreuna cu acolitii lui. Cand presa a semnalat malversatiunea, punctul de vama a disparut, pur si simplu, ca si cu nu ar fi fost. Dupa alegerile din Noiembrie 2000, Victor Marcu a devenit adjunct al ministrului privatizarii, cu rang de subsecretar de stat. Prudent, si-a inaintat demisia cu putin timp inaintea izbucnirii scandalului din jurul lui Sorin Ovidiu Vantu si a fraudarii societatii de asigurari Astra.

Marian Matei

Fost ofiter de securitate, la serviciul de contrainformatii al Academiei Militare. Casatorit cu nepoata fostului lider comunist Ion Dinca. In Decembrie 1989 a fost surprins inarmat in sediul CC al PCR, sub gradul de locotenent colonel, intre cei destinati sa-l apere pe fostul dictator. La 24 Martie 1990 a fost angajat in SRI, prin diligentele lui Mihai Stan. in scurta vreme a ajuns general de brigada.

Dumitru Mazilu

Fost ofiter de securitate, fost comandant al Scolii de securitate de la Baneasa, intre anii 1965-1967. A fost destituit ca urmare a tentativei de a falsifica niste documente referitoare la un accident rutier si a fost repliat in diplomatie. A jucat si rolul de dizident, iar imediat dupa Decembrie 1989 a aparut pe scena politica in postura de vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Intr-una din zilele tulburi din Ianuarie 1990, s-a urcat pe un tanc si a strigat ceea ce n-au strigat niciodata civilii iesiti in strada: "Moarte securistilor!" Dupa ce s-a angajat in ceva ce parea sa fie o lovitura de stat, a disparut in Elvetia si a reaparut la Bucuresti mai tarziu, cand lumea deja il uitase. In prezent, este vicepresedinte al unei comisii a Natiunilor Unite.

Virgil Magureanu

Primul sef al Serviciului Roman de Informatii, infiintat oficial in Martie 1990, care a inceput sa se structureze din primele zile ale aceluiasi an. In aprilie 1992, ziaristul Ioan Itu i-a publicat dosarul de fost ofiter al serviciului de sinteze din cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii. In decembrie 1995, Virgil Magureanu insusi si-a publicat dosarul de informator al Securitatii, fiind probabil avertizat ca se pregatea sa faca acelasi lucru o publicatie centrala.

Vasile Maierean

Fost colonel de securitate, cu preocupari pe linia arta-cultura. In prezent este incadrat in SIE. La 30 Noiembrie 1999 a fost inaintat la gradul de general de brigada.

Vasile Malureanu

Colonel in structurile fostei Securitati. General in structurile actualului Serviciu Roman de Informatii.

Vlad Margineanu

Fost ofiter de securitate, fost sef al sectiei SRI din Brasov. S-a numarat printre fondatorii Bancii Romane de Scont, falimentata deliberat in 2002, dupa disparitia din conturi a 17 milioane de dolari din patrimoniul societatii de asigurari Astra.

Stefan Masu

Fost ofiter superior de securitate. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a fost pentru scurta vreme adjunct al sefului sectiei SRI din Prahova, apoi s-a lansat in afaceri. intre altele, a fost unul din actionarii dubioasei firme SC Macons & Co SA, inregistrata in Belgia.

Mecu

Ofiter superior de securitate, recuperat de SRI, unde a fost inaintat la gradul de general. Comandant al bazei SRI de la Bran.

Teodor Melescanu

Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, inainte de 1989 a fost ofiter de securitate, sub acoperire de diplomat. Dupa "revolutie", a fost numit ministru de externe, infiintand ulterior partidul Alianta pentru Romania, pe care l-a condus la un dezastru total. A candidat la Presedintie, castigand examenul fara loc.

Ilie Merce

Fost colonel de securitate. Seful sectorului arta-cultura din cadrul Directiei I a fostei Securitati. in anii 1985-1986 a condus compartimentul Eterul, destinat sa combata posturile de radio straine care emiteau in limba romana. Ulterior, a fost numit sef al Securitatii din judetul Buzau. Dupa Decembrie 1989, a ramas in Serviciul Roman de Informatii, fiind indepartat din serviciu datorita unor numeroase malversatiuni si sabotajului deschis la adresa conducerii institutiei. Trecut in rezerva, s-a alaturat Partidului Romania Mare, in care a parvenit pana la rangul de prim-vicepresedinte. La alegerile din Noiembrie 2000 a candidat pe listele acestui partid si a fost ales deputat. Ulterior s-a dezvaluit ca fusese implicat in actiuni de politie politica si in prezent se afla in proces cu una din victimele actiunilor sale.

Sever Mesca

Fost ofiter de securitate, in serviciul de spionaj, cu misiuni indeplinite in Italia si Marea Britanie. In prezent, dupa ce a fost un membru marcant al Partidului Romania Mare, pe listele caruia a fost ales membru al Parlamentului, a trecut in tabara PSD, polemizand cu fostul sau sef de partid.

Iosif Mircea Miclea

Fost ofiter de securitate, in prezent locotenent colonel, seful sectiei SRI Maramures.

Lionel Micu

Fost ofiter de securitate. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, a disparut in strainatate. La inceputul lui 1999 a fost expulzat din Canada, fiind identificat ca "membru al Securitatii romane, complice la mai multe atrocitati".

Mircea Miron

Fost ofiter de securitate. Recuperat de SRI, a devenit primul sef al sectiei din Alba Iulia. Un ofiter din subordinea sa a trimis scrisori de amenintare pe adresele unor membrii ai opozitiei.

Victor Mitran

Fost ofiter de securitate in serviciul de spionaj. Comportandu-se anormal in timpul unui exercitiu in Iugoslavia, a fost supus unui control medical si i s-a depistat un sindrom paranoic, fiind trecut in rezerva. Imediat dupa Decembrie 1989 a fost reactivat in SRI, dar a provocat daune de imagine serviciului, iesind in presa cu o suma de afirmatii total fanteziste. A scris si o carte doldora de enormitati si continua sa provoace confuzii in public prin diverse emisiuni de televiziune.

Ioan Mocan

Fost ofiter de securitate, in prezent maior, seful sectiei SRI Bistrita-Nasaud.

Cornel Moga

Fost ofiter de securitate. Sub regimul lui Emil Constantinescu, a fost numit sef al sectiei SRI din Bihor. Un fost detinut politic a divulgat presei faptul ca acesta a facut politie politica inainte de 1989, l-a perchezitionat si chiar l-a batut.

Jean Moldoveanu

Fost ofiter de securitate, fost comandant al trupelor de securitate. Dupa evenimentele din Decembrie 1989 a fost primul sef al Politiei romane.

Gheorghe Moldovan

Fost colonel de securitate, recuperat de SRI. in prima jumatate a anilor '90, a fost numit sef al sectiei SRI Maramures. Destituit pentru ascultarea ilegala a telefoanelor unor lideri locali ai UDMR, a pretins ca ar fi executat operatiunea din ordinul lui Virgil Magureanu, insa nu a prezentat nici o proba in acest sens. Condamnat cu suspendarea executarii pedepsei.

Ion Alexandru Munteanu

Fost ofiter de securitate, in cadrul Serviciului Independent "D" (dezinformare), apoi insarcinat cu supravegherea studentilor straini din centrul universitar Bucuresti. Surprins ca se incurcase cu acestia in diverse afaceri oneroase, a fost degradat, deferit justitiei si condamnat la mai multi ani de detentie. Dupa evenimentele din Decembrie 1989, eliberat din penitenciar, a traversat o serie de promovari dubioase. In doi ani si ceva, a fost inaintat de la gradul de soldat la cel de general si numit director general al Arhivelor Statului. Membru marcant al Partidului Romania Mare. Decedat.

Vasile Munteanu

Suspect de a fi ofiter acoperit al fostei Securitati, calitate in care a fost preluat si de Serviciul Roman de Informatii. Ca sef al vamii cargo Otopeni are atributii in a asigura facilitatile solicitate de transporturile speciale de marfa. Implicat in afacerea de contrabanda "tigareta II".

Constantin Muraru

Fost ofiter de securitate. in prezent colonel, sef al sectiei SRI din Suceava.

Ionel Muresan

Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. In 1998, conducea serviciul contrainformativ al sectiei in care a fost incadrat.

Victor Nacu

Fost ofiter de securitate, reincadrat in sectia SRI din Bacau. Nu demult a fost transferat in centrala de la Bucuresti.

Nicolae Nadejde

Fost colonel in serviciul de spionaj al Securitatii. In 1983 a fost numit reprezentant al DIE intr-o firma fantomia, Marsue Holding, menita sa acopere activitatea unor agenti romani din strainatate. Din aceeasi pozitie a iesit la pensie, in 1986. Dupa Decembrie 1989, a fost somat sa vireze banii din contul firmei in contul unei SRL si a refuzat. In 1993, Serviciul de Informatii Externe l-a actionat in justitie pentru deturnare de fonduri, gestul iesind din cutumele spionajului, care obisnuia sa-si spele rufele in familie. In consecinta, ramane si azi sa aflam ce se ascundea, de fapt, in spatele afacerii Marsue.

Victor Nanescu

Fost ofiter superior in serviciul de spionaj al Securitatii, mentinut in sistem pana dupa alegerile din 1996. Trecut in rezerva cu gradul de general.

Toma Nastase

Fost colonel de securitate, in cadrul Serviciului Independent "D" (dezinformare). Reactivat pentru o scurta perioada in SRI, fiind apoi trecut in rezerva. A devenit un membru marcant al Partidului Romania Mare, pozitie din care a utilizat in viata politica informatii obtinute cand era in activitate. Decedat.

Grigore Neciu

Fost ofiter de securitate, secretar de partid al inspectoratului de securitate din Cluj. In 1998 era seful UM 0215 din Cluj.

Aurelian Neferoiu

Fost maior de securitate, loctiitor al sefului serviciului V din USLA. Dupa Decembrie 1989, a devenit director general al Oficiului de stat pentru probleme speciale al guvernului. In 1997 era adjunctul lui Mircea Gheordunescu la conducerea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si de Interzicere a Armamentului Chimic (ANCESIAC).

Misu Negritoiu

Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, a fost ofiter acoperit de securitate. Dupa Decembrie 1989, a jucat un rol important in structurile de putere din Romania.

Andrei Nica

Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de locotenent colonel. In 1994 facea parte din conducerea Diviziunii B de contraspionaj.

Nicolae M. Nicolae

Fost ofiter acoperit al Directiei de Informatii Externe, pozitie din care a fost eliminat dupa dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa. Fost ministru al comertului exterior si ambasador la Washington, sub regimul lui Nicolae Ceausescu. In primul guvern postrevolutionar, a revenit la pupitrul comertului exterior romanesc.

Constantin Nicolescu

Fost ofiter in serviciul de spionaj al Securitatii. In prezent senator de Arges, presedinte al comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe.

Dumitru Nicusor

Fost ofiter de securitate. In cadrul SRI a fost seful Centrului Operativ Zonal Dobrogea. In Decembrie 1994 a fost inaintat la gradul de general de brigada.

Carol Nihta

Fost ofiter de securitate. In prezent, locotenent colonel, seful sectiei SRI din Resita, judetul Caras-Severin.

Ogasanu

Fost ofiter de securitate, reincadrat in SRI. Sub gradul de colonel, a condus Centrul Operational SRI Ardeal. Dupa trecerea in rezerva, a devenit director al Filialei Gelsor din Oradea. A avut un rol important in prabusirea Fondului National de Investitii.

Emil Olariu

Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. In 1998 lucra in cadrul sectiei SRI Harghita.

Otelea

Fiul generalului Otelea de la Clubul sportiv Steaua. Fost ofiter in Directia IV-a a Securitatii. In prezent, colonel in cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.

Valerica Pamfil

Fost ofiter de securitate. In SRI a devenit sef de sector in Brigada Antiterorista, sub gradul de locotenent colonel. Acuzat de trafic de influenta.

Gheorghe Pasc

Inainte de 1989 a fost maior de securitate. Ulterior, sub directoratul lui Virgil Magureanu, a fost inaintat la gradul de locotenent colonel si apoi colonel si promovat drept sef al Diviziunii F din SRI, care stoca informatiile in calculatoare si gestiona arhivele institutiei. inainte de infiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, organism civil ce ar trebui sa fie echivalentul Institutului Gauck din Germania, s-a pensionat medical si a infiintat o firma particulara de protectie si paza. Dupa infiintarea CNSAS, moment survenit in 1999, prin nu se stie ce combinatie, a reusit sa obtina pentru firma sa exclusivitatea asigurarii protectiei si pazei Consiliului respectiv. A montat in sediul CNSAS diverse instalatii specializate, intre care se presupune ca ar fi si numeroase microfoane controlate din exterior. Astfel, cei ce ar trebui sa studieze comportamentul fostei Securitati au ramas tot la mana Securitatii, toate miscarile lor aflandu-se sub control.

Petre Pavel

Fost ofiter de securitate, preluat in structurile SRI, sub gradul de colonel.

George Constantin Paunescu

Fost ofiter acoperit de securitate, calitate in care, inainte de 1989, a condus Agentia economica romaneasca de la Milano. A avut si probabil mai are interdictie de a intra in Italia. Serviciile speciale din Italia stiu mai multe despre el decat pretinde ca stie SRI. Operatiile din Italia si le rezolva printr-o filiala din cantonul elvetian Ticino. In 1996, cand fost supus unor cercetari penale, a disparut initial in Elvetia, sub pretextul unui tratament medical. Apoi s-a stabilit temporar in SUA. Din aceasta pozitie, a sponsorizat mai multe calatorii ale lui Ion Iliescu.

PRECIZARE:  Articol din 2004!

SURSAhttp://miscarea.net/geek/article.php?story=20081206043445539

 

CITESTE SI (legat de Buzau)https://curierulnational.ro/old/Eveniment/2005-05-11/IGP+gaseste+jale+mare+la+Politia+Economica+din+Buzau?fbclid=IwAR2K7PMxhjfEPjIG2XktRKqrBamrlHQn0BfmHoz07lFk6PJIqRnlvoXKuXY