"Ab Secu condita". Scurte definiții despre “dacopatie”

dacopatiDacism - Curent istoriografic, cu o puternică componentă filosofică și ideologică, care hiperbolizează influența unei populații autohtone (numită reducționist dacică), minimalizând elementul latin în etnogeneza poporului român. Tradițional, dacismul este un curent etnocentric și centripet, asociat grupărilor totalitare (nu neapărat de dreapta).

            Dacomanie - Tulburare obsesiv-maniacală, în care subiectul dezvoltă un monoideism bazat pe o proiecție imaginară și personalizată a strămoșilor daci, transformându-i pe aceștia în personaje magice, specifice desenelor animate cu super-eroi.

            Dacopatie - Boală socială contagioasă, generată de contaminarea în masă cu virusul dacomaniei. Este vectorizată de indivizi fără scrupule în scopuri de influențare ideologică și politică, fiind adesea colportată deinteresat de idioți utili.

***

            Narațiunea istorică este fluidă și, ca în orice știință bazată pe descoperiri continue, într-o perpetuă evoluție, care îmbunătățește (clarifică) treptat spațiile albe de pe ”harta” trecutului.

            În contrast cu această evoluție firească, există o ipostază care-i face pe mulți să juiseze, teza revoluționării științei istorice (în sensul de schimbare și reașezare profundă, din temelii), însumată în mult ventilata sintagmă ”rescrierea istoriei”.

            Iar această rescriere a istoriei nu este tocmai o himeră. În dorința de a se legitima, fiecare dictatură a rescris în felul ei istoria. Iar precedentele au arătat că se poate.

            Continua presiune mediatică care glorifică epoca Ceaușescu nu este deloc întâmplătore. Vedem o întreagă tevatură ”nostalgică” la TV, în presă, pe Internet, pe Facebook. Ea nu are de-a face nici cu Ceaușescu propriu-zis, nici cu nostalgia pentru epoca acestuia. Ci cu ”spălarea” celor care l-au slujit. Pentru că, nu-i așa, dacă Ceao era cavalerul binelui, și ei erau instrumentele prin care binele se materializa.

            Fiind conștienți de valul schimbării care avea să vină, tovarășii securiști, slugile fidele ale regimului Ceaușescu, s-au repliat strategic. Tovarășii dinainte de 89, au devenit domnii de după 1990. Domnii din afaceri, din politică, din presă, din magistratură, din Poliție, din servicii, din cultură, din societatea civilă, de peste tot. Ubicui ai dracu. Și-au sporit influența pe care nu au pierdut-o niciodată și s-au îmbogățit cât nu sperau.

            Apoi s-a lucrat la respectabilitate: goldeanul fără blazon zornăie a parvenire și a neam-prost. Doctorate, grade masonice, premieri încrucișate și diplome pe la șușe (pseudo)culturale, chestii, socoteli.

            Ultima etapă? Spălarea rușinii păcatulul originar. N-au fost slugi, n-au fost călăi, ci patrioți. Asta încearcă ei cu nostalgia pentru Iepoca de Aur și partidele naționaliste de apartament, apărute ca ciupercile după ploaie.

            Că lumea uită ușor este un adevăr bătut în cuie. Singura lor piedică reală erau gardienii memoriei colective, societale, istoricii. Și pe aceștia dacă nu poți să-i sucești sau să-i cumperi, defăimează-i.

            Revenind la dacopatie. Nu întâmplător dacopații au o mantră cu ”istoricii vânduți și trădători”. Cui îi convine de minune ideația aceasta? Păi exact celor pe care-i găsim într-un număr nefiresc de mare animând saturnaliile dacopatiei. Securiștilor...           

            Știați că... prin anii 80, dacopații epocii, protocroniștii, au propus restaurarea Sfinxului din Bucegi? Da, chiar așa, nici mai mult, nici mai puțin: restaurarea Sfinxului din Bucegi. Despre care credeau că îl întruchipează fie pe Zamolxe, fie pe Decebal. Și cum asemănarea era cel mult vagă, trebuia ”făcut” să semene. Prin ciment, daltă și ciocan. Puțin a lipsit... Acestea fiind spuse, îi înțelegem și pe istorici care ezită să combată nemijlocit dacopatia. Nu poți sta la aceeași masă cu măscărici de cea mai joasă speță...

Țestoasele Ninja (carapacele verzi cu diagonală)

furt-societati-buzoiene.jpg

Galleria-Mall Mega-Image

BANNER Mega Image