“OXIGEN”… La Felinare (FOTO)

Oxigen Felinare 2018  News Buzau 1Desi nu pare, Buzaul are o viata culturala intensa. In ultimele zile am putut vedea doua teatre importante(daca amintim ca actori in rolurile principale pe Florin Zamfirescu si Maia Morgenstern e de ajuns), prezentarea de gala Morometii 2, concerte diverse in Piata Daciei, recital etno-fado-jazz cu Maria Raducanu.

Cel mai “buzoian” moment in sa a fost cel despre care vreau sa scriu citeva rinduri. Ca sa descifram titlul voi spune ca OXIGEN este un proiect de blues compus din trei buzoieni: Eugen Caminschi, Gelu Ionescu si Mugur “Deaca” Diaconescu alaturi de Bogy Nagy ( prezent in multe trupe timisorene printre care Pro Musica, Burning Table, Crossroads etc) si Lucian Cioarga ( Taxi, Phoenix, Nightlosers, Vama). Apoi trebuie sa amintim ca “La Felinare” este un club care mentine active spiritul rock in oras si aduna, surprinzator pentru unii, cetateni de toate virstele, de la pustani de la liceu pina la adulti cu barbi carunte.

In seara de 8 decembrie La Felinare au cintat Oxigen. Aproape 2 ore, pe 10 metri patrati avind in fata 70-80 de spectatori. Am urmarit cu placere recitalul mi-am adus aminte de cei trei prieteni :Gelu,Deaca si Eugen, care in urma cu 25-30 de ani incercau usor speriati sub nume ca “Pur si Simplu”( a propos, eu am fost cel care i-a botezat) sau “ Noi” sa se faca auziti prin licee, apoi mini concerte sau festivaluri. Soarta, talentul, profesorii lor si conjuncturi favorabile i-au ajutat sa patrunda in lumea spectaculoasa si plina de surprize a show-bizz-ului si sa ajunga sa devina “bluzoieni” faimosi in acest segment plin de farmec si arome deosebite care este blues-ul, sa intilneasca oameni ca Florin Ochescu, Mihai Godoroja, A.G Weinberger, Sorin Chifiriuc sau Mircea Vintila si sa se formeze ca adevarati instrumentisti. Coeziunea trupei este data de anii petrecuti impreuna si in proiecte gen “Black Cat” sau “Blues Convention” cu care au ajuns pe multe scene din tara inclusiv la festivalul Bluzau. Dar asta e istorie…

Simbata seara am avut placerea sa regasesc in public colegi de liceu ai celor trei, frati si mentori, vecini si fosti colegi de trupa si o parte din acei minunati tineri nebuni care au tinut sus steagul Rockotecii in anii ’90 ( nu le dau numele pentru ca poate nu au spus acasa unde se duc). S-a cintat, s-a dansat, s-a socializat, s-au ciocnit pahare si depanat amintiri. A fost o intilnire intre prieteni, ca in serile cind stateam in Cring sau “pe bulevard” si vorbeam de Jimi Hendrix, John Mayall sau Eric Clapton fara sa ne gindim ca tot ei ne vor uni si ne vor tine impreuna peste 30 de ani.

Despre ce s-a cintat nu are rost sa insist, doar as aminti ca au fost teme standard de blues, refrene arhi-cunoscute ale bluesului alb, chiar preluari de rock si piesa proprie “Ultima tigara”, care ar putea fi un hit. Si in final, cuvinte de lauda pentru Elena si Radu de la Adrenalitera si pentru Ovidiu, gazda evenimentului pentru ca au reusit sa apropie bluzoieniii, felicitari celor care au platit bilet si au ales OXIGEN in loc de Antonia din Piata Daciei sau alte tentatii TV.

                                                                                   Tolea Postovei, imediat dupa concert