FOTO - “La Arenele Romane mergeti? Cine mai cinta?” AMORPHIS, SOILWORK, JINJER, NAILED TO OBSCUTITY – 22 ianuarie 2019

amorphis toleaMa suna Ciprian: “Mergi la Amorphis?”. Raspund: “Ti-am zis ca merg da’ ne vedem la cort ca eu vin din Bucuresti”…insa “oricit e Uber-ul de tare/inca nu poate sa zboare” asa ca am platit comoditatea cu ratarea primei trupe a serii, Nailed to Obscurity, dar i-am vazut la final la standul lor asteptind lumea la poze si autografe.

Pe JINJER (trupa virf de metal in Ucraina) imi doream sa ii vad ca auzisem multe despre ei. Cu deformatia mea “I’auzi bassu’” l-am urmarit mult pe bassist care mi s-a parut cel mai aproape de fenomen. Nu am inteles in nici un fel vestimentatia vocalistei, un combinezon alb ceva intre karate si echipa de interventie anti-virus, care ar fi stat mai bine pe Inna sau Delia. Bai nene, cind ai atitea tatuaje din palma si pina-n git si cinti metal (intre noi fie vorba, bine, o voce de-aia schizo foarte percutanta), vorbeste cu stilistul sa iti faca de exemplu o rochita de voal negru transparent si lasa-ti gitul si bratele mai goale sa vedem si tatuajele, da Tatiana?

Lucrurile s-au schimbat cind au intrat SOILWORK pe scena, Bjorn al lor iesind cu miinile la vedere sa-i vedem noile modele de tatuaje. Dupa citeva piese, Jinjer mi-au aparut in minte ca niste pisoi ucraineni alergati de troli suedezi, nu stiu ce le pune la nordicii astia in ADN, tot ce cinta ei are forta metalica, dar si melodie (de fapt asa scrie in Wikipedia-urmariti varianta in romaneste ca se traduc si titlurile albumelor, ce ziceti de astea: Steelbath Suicide (Sinucidere in cada de otel),The Chainheart Machine (Masina cu inima de lant). La un moment dat “Speed” ne spune ca ultima data au fost in Romania la un festival la Tirgu Mures in urma cu 17 ani iar vreo 10 spectatori chiar ridica mina ca au fost acolo. La exclamatia mea “17 ani!?”, Ciprian imi spune “Am fost si noi acolo fraiere cind au cintat Annihilator”..deh, 17 ani e ceva…puteam sa ridic si eu mina, altfel s-ar fi uitat cei din jur la mine. Si asta a fost cu Soilwork, parca mi-au placut mai mult decit Amorphis, dar de la Tirgu Mures nu-i mai tin minte(am verificat-au dreptate, au cintat acolo in martie 2001, sint aproape 18 ani de atunci).

Se schimba decorurile si apare un fundal cu chestii spiralate si forme nedefinite, evident AMORPHIS. In urma cu vreo 30 de ani un coleg de facultate m-a rugat sa-i gasesc un nume de profil(eram studenti la geologie) pentru trupa lui de rock in care era chitarist. Magma imi placea mult dar era luat asa ca i-am recomandat in final Rift sau Amorf. Nu stiu ce s-a ales de trupa lui, ca in ’89 nu a apucat sa termine cu noi, iar in’90 l-au batut minerii si a fugit in Suedia (aoleo, n-o fi fost unul din aia de la Soilwork?) insa la primul concert cu Amorphis pe care l-am vazut in 2015 in deschidere la Nightwish, mi-am adus aminte de istoria asta. N-o sa va scriu acum ce au cintat finlandezii-pentru asta trebuia sa veniti la concert. Bine, puteti sa va uitati si pe setlist.fm si pe youtube(ne-au deranjat destui cu telefoanele in aer, deci sint imagini). Amintesc doar ca au fost in primul rind piese de pe albumul proaspat “Queen of Time”, dar si citeva imnuri mai vechi cintate impreuna cu publicul. Da, a propos de public, nu ma asteptam sa vad atita lume, sa vad acoperita toata plaja de virste de la “tricourile negre” de 15-16 ani pina la veteranii arenelor rock, unii chiar mai batrini ca noi. Spun “noi” pentru ca la Arenele Romane ne-am reunit 4 colegi de clasa din gimnaziu din echipajul care in ’78-’79 facea primii pasi in lumea concertelor la Sfinx, Progresiv TM, Metropol, iar duminica de duminica ascultam “Mamutul” lui Radu Theodor la Europa Libera (nu ne dam mari si tari cu asta, dar de pe acolo ne-am dezvoltat noi pasiunea pentru rock). Ce-ar mai fi de spus? Un eveniment placut si reusit, punctualitate perfecta la programul de scena, ”merchandise” bogat, bere si vin “rozeu” , intilnirea ca de obicei cu metalistii de serviciu, poza de final in fata scenei, lume mult mai civilizata ca la teatre (unde suna telefoanele in timpul spectacolului). Ei, da si in final mindria ca organizatorul este buzoian si ca de 15 ani Emil Ionescu si Metalhead sint un nume in miscarea rock facind totul cu pasiune si din ce in ce mai “profi”…si poate ca ar merita ca oamenii de presa din Buzau sa il vineze pentru un interviu.

Urmatoarele concerte de vazut: Riverside(10 martie), Haken(27 martie), Godsmack(1 aprilie), Whitesnake(1 iulie) si altele, ca nu ducem lipsa.

Tolea Postovei