“PEACE IS FREE” – cu BLACK STONE CHERRY la QUANTIC - 9.07.2019 (FOTO)

concerte rock News Buzau 2019 5Experienta de colindator pe la festivaluri si concerte m-a invatat sa imi inving prejudecatile si sa incerc sa “degust” muzica live de toate genurile rock si conexe. In urma cu vreo doi ani am vazut numele BLACK STONE CHERRY prin cataloage de discuri si postari in retelele sociale, dar pina sa apara anuntul cu concertul din Romania nu am acordat mare atentie trupei-e greu sa acoperi tot ce exista si apare. Pentru ca mi s-a parut un stil interesant si mai rar pe la noi am zis “hai” si iata-ma la Quantic alaturi de o gasca simpatica de “batrinei” pentru a viziona un show de “old school southern rock” care chiar asa a sunat.

Deschiderea a fost facuta cu curaj si palinca de RIOT MONK, o prezenta scenica agreabila, un nume de care as vrea sa mai aud. Usor-usor lumea s-a adunat spre scena si urmatoarele 80 de minute au apartinut americanilor care chiar au cintat “southern rock”, si-au promovat piesele cele mai cunoscute si “Family Tree” (albumul cel mai proaspat), au mai pus ceva piese mai vechi, au presarat un pic de Jimi Hendrix, solo-uri de tot felul culminind cu cel de tobe, realmente salbatic in genul lui Animal de la Muppets Show (ati remarcat ca in majoritatea concertelor solo-ul de tobe este cel mai apreciat?) . Ce mai merita amintit: chitaristi dinamici alergind din stinga in dreapta si de la un microfon la altul, un bassist energic tot timpul cu zimbetul pe buze, un tinar discret la orga Hammond, un percutionist care din cind in cind accentua ritmul de ani “70, placerea de a cinta si de bucuria de transmite energie in public. “Incredibil cum m-au umplut de energie” spunea Radu linga mine, iar celalalt Radu a adaugat “e prima data cind cineva cinta in Romania “southern rock” adevarat”. Da,poate Black Label Society a mai atins acest gen la nivel inalt (interesant dar trupele care incep cu BLACK -Sabbath, Widow-nu cinta muzica ”dark”).

Pentru cei care nu stiu, BLACK STONE CHERRY este o trupa formata in 2001 cu 8 albume la activ( pacat ca la standul de “merch” nu au avut si discuri), numele fiind preluat de la o marca de tutun “Black Stone” la care au adaugat “cherry” pentru ca asta era aroma pe care o aveau tigarile de foi pe care le fumau cind cautau un nume pentru trupa.

In rest, organizarea aproape de perfectiune-multumim Nelu Brindusan si asteptam alte surprize, sunet foarte bun, public minunat (am fost surprins de plaja larga de virsta si de faptul ca multi stiau versurile la aproape toate piesele) dar ar fi meritat sa fie mai multi ( e adevarat in acelasi timp cinta si Billy Corgan –misto a fost bassistul de la Riot Monk cind ne-a multumit ca nu am fost sa il vedem pe vocalistul de la Smashing Pumpkins). Timingul a fost bun si el, locatia in aer liber perfecta pentru astfel de concerte chiar daca finalul a fost impus la ora 22.00. Baietii au mai iesit insa la un bis cu piesa “Peace is free”, cu un mesaj pentru libertate, intelegere si prietenie…si asta a fost tot…ba nu, am mai avut si placerea revederii cu Eugen Mihaescu.

La plecare, amicul Edy mi-a spus: “ai vazut ce concert tare ? nu stiu ce-ti faceam daca nu veneai !”. Bine ca m-am dus ca Edy e in stare de orice.

“Don't you bring your sadness down on me
When peace is free!”

Tolea Postovei